VIDEO Implantul care îţi analizează sângele şi îl anunţă pe doctor înainte să-ţi fie rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Implantul are o lungime de 14 mm FOTO captură „Adevărul“
Implantul are o lungime de 14 mm FOTO captură „Adevărul“

Oamenii de ştiinţă au creat un dispozitiv care se poate implanta sub pielea pacienţilor şi care analizează conţinutul sângelui. Micro-laboratorul se foloseşte apoi de un telefon mobil pentru a trimite rezultatele doctorului, potrivit Daily Mail.

Implantul care are 14mm lungime a fost creat de o echipă de la École polytechnique fédérale de Lausanne. Cercetătorii implicaţi în proiect susţin că dispozitivul poate fi de real ajutor în special pacienţilor care fac chimioterapie. De asemenea, implantul i-ar putea avertiza pe doctori dacă pacientul este pe cale să facă un atac de cord.

Gadgetul dispune de cinci senzori, un transmiţător radio şi un sistem de alimentare. Bateria poate fi încărcată cu ajutorul unui dispozitiv special, fără scoaterea chirurgicală a dispozitivului.

Implantul le va permite doctorilor să-şi monitorizeze pacienţii cu risc crescut de oriunde. „Va permite monitorizarea directă şi continuă pe baza toleranţei individuale şi nu a vârstei sau greutăţii“, a declarat Giovanni de Micheli, cercetătorul aflat la conducerea proiectului.

Pentru a captura substanţele din organism, suprafaţa fiecărui senzor este acoperită cu o enzimă. „Practic am putea detecta aproape orice însă enzimele au o durată de viaţă limitată şi trebuie să le facem să reziste cât mai mult“, a spus De Micheli. Enzimele rezistă aproximativ o lună jumătate dar implantul este uşor de scos şi înlocuit, mulţumită dimensiunilor reduse.

Dispozitivul ar putea fi folosit şi în cazul bolnavilor cronici. Acesta ar putea emite un semnal de alarmă înainte ca pacientul să resimtă simptomele. „În sens general, sistemul nostru are un potenţial enorm în cazurile în care trebuie monitorizată evoluţia unei patologii sau în cazurile în care trebuie testată toleranţa la un tratament“, a mai spus cercetătorul.

Sistemul va fi comercializat în patru ani.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite