VIDEO Cât de diferit este creierul unui psihopat de cel al unui om obişnuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul psihopaţilor nu simte atât de bine empatia FOTO Shutterstock
Creierul psihopaţilor nu simte atât de bine empatia FOTO Shutterstock

Atacul de la Connecticut a deschis din nou dezbaterea despre sistemul medical şi problemele celor bolnavi psihic. De asemenea, creierul psihopaţilor a revenit în atenţie, acesta fiind diferit de cel al oamenilor normali, după cum au arătat studiile cercetătorilor de-a lungul timpului.

Cercetătorii care au scanat creierul celor condamnaţi pentru crimă, viol sau asalt au descoperit dovezi puternice privind modificările în activitatea celebrală a acestora. Studiul publicat în luna mai  de psihiatrii de la King's College din Londra au spus că diferenţele psihopaţilor îi diferenţiază de alţi criminali antisociali.

Studiul a descoperit că psihopaţii sunt afectaţi de o lipsă de empatie şi au mai puţină materie cenuşie pentru a înţelege emoţiile.

Un material al CNN realizat a încercat să explice această diferenţă prin prezentarea unui scanări ale creierului. Se poate observa că în scanări creierul are două culori: de la roşu la albastru. Zonele albastre sunt pur şi simplu inactive, iar în creierul psihopaţilor acele zone sunt fix cele care ar trebui să se ocupe cu empatia şi emoţia.

Cei de la CNN au discutat cu doctorul Jim Fallon, de la Universitatea din California. El a spus că lobul frontal este aproape oprit şi lobul temporal, amigdala are şi el zone albastre. Acestea controlează emoţia, iubirea, etica, iar în creierul acestora nu funcţionează prea bine în creierul unui psihopat.

Aceste dovezi sunt importante şi pentru sistemul de justiţie, pentru că în cazul unei crime judecătorii pot cere scanarea creierului pentru a vedea dacă criminalul este psihopat sau nu. Acest lucru nu exonerează pe nimeni de culpă, dar oferă mai multe explicaţii asupra mobilului unei crime sau unui masacru, aşa cum a fost cel de la Newtown, Connecticut.

Evident, trebuie să separăm psihopatia de cei care au probleme de personalitate, asociate cu violenţa. De multe ori, o persoană violentă şi care nu se poate controla nu este psihopat. Ba mai mult, aceştia din urmă pot părea oameni normali, pentru că ştiu să se controleze şi să se integreze în  societate, dar le lipseşte empatia. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite