Un „computer“ vechi de 2.000 de ani era folosit de greci ca să înţeleagă Universul

Un „computer“ vechi de 2.000 de ani era folosit de greci ca să înţeleagă Universul

Un Google doodle cu acest instrument.

„Antikythera“ este numele unui instrument construit din zeci de elemente pe care l-ai putea considera un computer rudimentar folosit de oameni de ştiinţă din Antichitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Antikythera“ este, mai degrabă, un instrument al cărui scop încă nu e precis. A fost descoperit la începutul secolului trecut de un grup de pescari. Totuşi, e din nou de actualitate, pentru că se împlinesc 115 ani de când a început să-i pese cuiva de el şi a încercat să-l înţeleagă. 

Cercetători au folosit diverse tehnici (raze-X şi procesare computerizată) pentru a înţelege mecanismele după care funcţiona Antikythera şi pentru a o reconstrui la valoarea ei de altă dată (cercetătorii aproximează că invenţia datează din perioada anilor 200-70 î.Hr). 

Pe vremea când era funcţional, avea 30 de elemente care formau un mecanism cu ajutorul căruia astronomi din Antichitate cercetau Soarele, Luna, eclipsele, planetele şi întreaga organizare a Universului. Rotirea mânerului din punea în mişcare roţile care mişcau limbile ceasului, permiţându-i utilizatorului să prezică eclipsele şi trecerea altor corpuri celeste pe cer. Sau să încerce să prezică.

Scanările realizate de cercetători au scos în evidenţă o inscripţie care ar juca rolul unei etichete care oferă explicaţii cu privire la funcţionarea dispozitivului. Mai mult, pe aceasta se oferă o serie de detalii referitor la culoarea eclipselor (detalii care atunci erau folosite pentru a realiza predicţii astronomice). Cercetătorii nu au aflat încă cert care era scopul calculatorului antic sau cine se folosea de el şi, probabil, că nici nu vom afla aceste lucruri.

citeste totul despre: