Top 10 cei mai periculoşi şerpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Şerpii au înspăimântat şi fascinat oamenii din toate timpurile. Chiar dacă mulţi dintre ei sunt inofensivi, muşcătura altora poate ucide în câteva zeci de minute.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Şarpele cu clopoţei

image

foto scpr.org
 

Şarpele cu clopoţei este cel mai veninos şarpe din America. Reptila este foarte agilă şi poate ataca la o înălţime de două treimi din lungimea sa. În mod surprinzător, şerpii cu clopoţei tineri sunt consideraţi mai periculoşi decât cei adulţi, pentru că nu pot controla cantitatea de venin pe care o injectează. O muşcătură a unui şarpe cu clopoţei se va solda cel puţin cu o cicatrice serioasă, dar poate duce la amputarea unui membru sau chiar la moarte, chiar dacă este tratată rapid. Dacă antidotul este administrat la timp, rata mortalităţii în urma unei astfel de muşcături este de mai puţin de 4%.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Vipera Morţii (Adder)

image

foto pilbarapythons.com

Această viperă trăieşte în Australia şi Noua Guinee. Reptila are un cap în formă triunghiulară şi un trup scurt, şi reuşeşte să injecteze până la 100 de miligrame de venin într-o muşcătură. Vipera este una foarte rapidă, aplicându-şi muşcătura în doar 0,13 secunde. Veninul său este o neurotoxină puternică ce provoacă paralizie, iar victima riscă să moară în mai puţin de şase ore din cauza sufocării. Antidotul pentru veninul acestui şarpe este foarte eficient, dar dacă nu este administrat la timp mortalitatea unei muşcături poate ajunge la 50%.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Viperele

image

foto wpclipart.com

Viperele trăiesc în toate colţurile lumii. Cele mai periculoase sunt cele care trăiesc în Orientul Mijlociu şi în Asia Centrală. Sunt în general reptile nocturne, cel mai active după ploaie. Simptomele care urmează unei muşcături încep cu durere locală, urmată de umflarea zonei afectate. Stări de vomă şi umflarea feţei apar în circa o treime din cazuri. Durerile locale pot dura între două şi patru săptămâni, iar moartea din cauza septicemiei poate surveni chiar şi la două săptămâni după muşcătură.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Cobra filipineză

image

foto kepolicio.us 

Cobra filipineză este cea mai mortală dintre speciile de cobră, şi îşi poate scuipa veninul la o înălţime de până la trei metri. Veninul ei este o neurotoxină puternică ce provoacă moartea prin paralizie, urmată de sufocare, în circa 30 de minute. Muşcătura acestei cobre afectează ţesuturile doar minimal, însă neurotoxina pe care o conţine veninul împiedică transmiterea semnalelor nervoase către muşchi.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Şarpele tigru

image

foto cluesarena.com

Acest şarpe trăieşte în Australia, iar veninul său este, de asemenea, o neurotoxină puternică. Moartea poate surveni la 30 de minute de la muşcătură, iar înaintea descoperirii unui antidot, rata mortalităţii era de 60-70%. În general, şarpele-tigru fuge de contacte, dar devine agresiv atunci când este încolţit.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Mamba neagră

image

foto ravepad.com

Mamba neagră trăieşte în Africa şi este unul dintre cei mai agresivi şerpi din lume. Totodată, este cel mai rapid şarpe de pământ din lume, atingând viteze de până la 20 de kilometri pe oră. Poate muşca de 12 ori la rând, iar veninul său e capabil să ucidă între 10 şi 25 de adulţi. Mortalitatea unei muşcături este de aproape 100% dacă victima nu primeşte un antidot, iar decesul survine între 15 minute şi trei ore.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Taipan

image

foto Wikipedia

Taipan este un şarpe deosebit de veninos din Australia, veninul său putând ucide 12.000 de porci de Guineea. Veninul coagulează sângele victimei, blocând arterele şi venele, şi conţine, în acelaşi timp, şi o neurotoxină. Moartea survine în aroximativ o oră. Până la descoperirea unui antidot, nu a existat niciun caz cunoscut de om care să supravieţuiască unei muşcături a acestui şarpe. Chiar şi după administrarea substanţei, victima unei muşcături de taipan va fi nevoită să petreacă o perioadă lungă de timp la terapie intensivă.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Şarpele krait albastru

image

foto top10edges.com

Şarpele krait albastru, sau malaezian, trăieşte în Asia de Sud-Est şi Indonezia. Jumătate dintre victimele sale mor chiar şi după administrarea unui antidot. Şerpii krait sunt activi noaptea, vânează alţi şerpi, dar se feresc de contactul cu oamenii şi preferă să fugă decât să lupte. Veninul lor este o neurotoxină de 16 ori mai puternică decât cea a unei cobre, iar înaintea descoperirii unui antidot, rata mortalităţii unei muşcături era de 85%. 

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Şarpele brun oriental

image

foto redbubble.net

Şarpele brun oriental este unul dintre cei mai veninoşi din lume, o doză de 0,002 grame din veninul acestuia fiind suficientă pentru a ucide un adult. Reptila trăieşte în zonele cu populaţie mare din Australia, şi, în anumite condiţii, îşi urmăreşte agresorii şi lansează atacuri multiple la adresa lor. Veninul său conţine o neurotoxină şi o substanţă care coagulează sângele, dar mai puţin de jumătate dintre muşcături sunt veninoase.

Top 10 cei mai periculoşi şerpi. Şarpele feroce sau taipanul de deşert

image

foto zoochat.com

Taipanul de deşert are cel mai toxic venin al unui şarpe de pământ din lume. O muşcătură a sa eliberează 110 miligrame de substanţă toxică, suficient pentru a ucide 100 de oameni sau 250.000 de şoareci. Este de zece ori mai veninos decât un şarpe cu clopoţei şi de 50 de ori mai veninos decât o cobră. Din fericire, este un şarpe foarte puţin agresiv şi este rar întâlnit de oameni. Nicio moarte nu a fost înregistrată vreodată în urma unei muşcături a acestei reptile, deşi veninul său are potenţialul de a ucide un adult în 45 de minute.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite