Fosilele unei reptile zburătoare, descoperite în România, devin obiect de studiu pentru cercetătorii din toată lumea
0Oasele fosilizate ale unei reptile zburătoare, descoperite recent la Sebeş-Glod, judeţul Alba, au fost donate Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca. Cercetătorii din ţară şi din întreaga lume vor avea acces la ele, ca să le studieze.
„Colecţia paleontologică a Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca s-a îmbogăţit cu fosilele pterozarului descoperite la Sebeş-Glod, care ne-au fost donate şi sunt expuse în sediul societăţii. La fel ca în cazul fosilelor Balaurului bondoc, descoperite în anul 2009, şi cele ale pterozaurului sunt convins că vor înregistra un interes mărit din partea unor cercetători ştiinţifici din ţară şi străinătate, astfel că vor fi puse la dispoziţia lor pentru a fi studiate şi consultate.
Fosilele vor putea fi puse şi la dispoziţia elevilor, liceenilor şi studenţilor clujeni interesaţi de domeniul paleontologiei.
„Singura condiţie este ca aceste fragmente de oase să rămână intacte, să fie păstrate în starea în care se află”, a declarat directorul Societăţii Muzeului Ardelean, Sipos Gabor, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, potrivit Mediafax.
Pentru păstrarea fosilelor nu este nevoie de condiţii speciale de conservare, este de părere specialistul.
„Ni s-a spus că acele condiţii care sunt bune pentru un om care lucrează într-un birou, adică o umiditate normală şi o temperatură constantă în jur de 20 de grade, sunt bune şi pentru aceste fosile. Le vom păstra într-o vitrină, la sediul Societăţii Muzeului Ardelean", a completat Gabor.
Paleontologul Matei Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean şi membru al echipei ce a descoperit fosilele pterozarului, a declarat şi el că fosilele sunt disponibile celor interesaţi şi pot să fie consultate oricând de către cercetătorii şi specialişti.
„Avem mai multe fragmente de oase, două vertebre cervicale, alungite, goale pe dinăuntru, specifice acestui tip de pterozaur, avem un os din aripă şi mai multe bucăţi din falange.
Din punct de vedere ştiinţific, fosilele oferă informaţii despre un grup particular de vertebrate, şi anume pterozaurii, reptile zburătoare, care în perioada dinozaurilor ocupau nişa păsărilor.
Oasele sunt pneumatice, au pereţii foarte subţiri şi se păstrează foarte greu în rocile geologice şi de aceea avem noroc cu acest schelet parţial, descoperit la Sebeş-Glod, în sedimente argiloase”, a explicat Vremir.
În urma studiului fosilelor, specialiştii au remarcat că pterozaurul avea o anvergură a aripilor de circa trei metri şi cântărea cam zece kilograme.
Oasele fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptilă zburătoare din epoca dinozaurilor, care a trăit în urmă cu circa 68 de milioane de ani, au fost descoperite în România, relatează livescience.com.
Fragmente din scheletul acestui pterozaur de talie medie au fost descoperite în Sebeş-Glod, în Podişul Transilvaniei, o regiune faimoasă pentru varietatea de fosile din cretacicul târziu (în urmă cu aproximativ 68 de milioane de ani) pe care le adăposteşte, precum cele de crocodilomorfi (rude străvechi ale crocodililor), mamifere, broaşte ţestoase şi dinozauri ca Sauropodul pitic (Magyarosaurus dacus) şi Balaurul bondoc (dromaeosaur Balaur).