Avertisment sumbru al experţilor în climă: Lumea se va încălzi cu două grade Celsius până la finalul secolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajamentele pe care 147 de state le-au făcut pentru a reduce emisiile de carbon nu sunt suficiente pentru a face ca temperatura medie globală să crească cu mai puţin de două grade Celsius până la finalul secolului.

La această concluzie au ajuns experţii care au analizat propunerile făcute de state înaintea conferinţei privind schimbările climatice care urmează să aibă loc la Paris, relatează The Guardian.

O creştere cu două grade a temperaturii medii globale e considerată nivelul maxim pe care Pământul îl poate tolera fără modificări catastrofice în producţia de mâncare, ecosisteme, pescuit,  creşterea nivelului mării, deşertificare sau probleme cu rezervele de apă. Chiar dacă încălzirea e menţinută la două grade, oamenii de ştiinţă spun că acest lucru va destruge cea mai mare parte a recifului de corali şi va duce la topirea gheţarilor şi a calotei glaciare din Groenlanda, fapt ce va duce la o creştere a nivelului mării.

„Am avut o creştere a temperaturii globale de aproape un grad de la începutul Revoluţiei Industriale şi am văzut deja impactul pe care l-a avut asupra oamenilor”, a declarat Chris Field, profesor la Universitatea Stanford. „Ar trebui, aşadar, să încercăm să limităm încălzirea globală cât de departe sub limita de două grade Celsius. Acest lucru va solicita un nivel de ambiţie pe care nu l-am văzut până acum”.

Înaintea conferinţei ONU privind schimbările climatice, ce va avea loc la Paris între 30 noiembrie şi 11 decembrie, fiecare ţară a fost rugată să facă propuneri privind scăderea utilizării combustibililor fosili pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Termenul limită a fost 1 octombrie.

147 de ţări au făcut aceste propuneri, iar experţii le-au analizat pentru a vedea care va fi impactul lor. Concluzia a fost că soluţiile propuse se situează departe de scăderile de emisii de gaze cu efect de seră de care e nevoie pentru a avea o încălzire globală de mai puţin de două grade până în 2100. Oamenii de ştiinţă spun că emisiile de carbon ale planetei, situate la 50 de miliarde de tone pe an în prezent, vor creşte în următorii 15 ani chiar dacă absolut toate propunerile statelor vor puse în practică. Acestea sunt aşteptate să ajungă între 55 şi 60 de miliarde de tone până în 2030.

Pentru ca lumea să aibă o şansă de 50% de a-şi îndeplini ţinta de două grade, emisiile ar trebui reduse până la nivelul de 36 de miliarde de tone pe an. Iar promisiunile curente ale statelor nu duc cifra nici măcar aproape de acel nivel. Chiar dacă ţările dezvoltate se angajează să creacă procentul de energie regenerabilă generată, cele în curs de dezvoltare devin tot mai industrializate, aşa că emisiile continuă să crească. 

Un studiu realizat de un grup de experţi independenţi arată că, dacă toate angajamentele statelor vor fi respectate, temperatura globală va creşte cu 2,7 grade Celsius. Totuşi, această cifră reprezintă un progres faţă de cea de 3,1 grade, prezisă anterior.

O problemă majoră a discuţiilor de la Paris va fi cea financiară. Statele dezvoltate, responsabile încă de cele mai multe emisii de carbon, trebuie să găsească soluţii să le plătească pe cele în curs de dezvoltare pentru a le convinge să adopte tehnologii verzi. Sumele sunt de ordinul sutelor de miliarde de dolari, şi discuţiile s-ar putea împotmoli la nivel politic. Cu toate acestea, experţii rămân optimişti. „Problema schimbării climei este una ce poate fi rezolvată. Avem tehnologia, avem resursele, trebuie doar să ne luăm angajamentul”, spune Chris Field.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite