Astronomii încearcă să stabilească originea prafului interstelar
0
Cercetătorii au derulat mai multe cercetări, folosind reţeaua de radiotelescoape ALMA (Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array) din Chile, pentru a stabili momentele exacte ale formării prafului interstelar în jurul rămăşiţelor unei supernove.
Cantitatea mare de praf interstelar prezentă în interiorul galaxiilor este rezultatul exploziilor stelelor aflate la capătul vieţii. Aceasta era ipoteza larg acceptată de astronomi, dar, până în prezent, nu aveam nici o dovadă directă care să o susţină. Confirmarea a venit abia acum, în urma observaţiilor efectuate de către o echipă internaţională de radioastronomi, cu ajutorul reţelei de radiotelescoape ALMA, scrie „Ştiinţă&Tehnică“.
Ţinta cercetătorilor au fost urmărirea resturilor rămase în urma supernovei SN 1987A din Marele Nor al lui Magelan, o galaxie pitică aflată la 160.000 ani lumină distanţă de Terra. Ei au plecat de la presupunerea că răcirea gazului rezultat în urma exploziei stelare a dus la apariţia unor aglomerări de atomi de oxigen, carbon şi siliciu, deci la formarea de mari cantităţi de praf în regiunile reci şi centrale ale supernovei.
Articolul complet este disponibil pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.