Ţara în care o treime din inundaţii au fost cauzate de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O treime din inundaţiile din Olanda au fost cauzate de oameni
O treime din inundaţiile din Olanda au fost cauzate de oameni

Un nou studiu arată că, între 1500 şi 2000, o treime din inundaţiile din sudul Olandei au fost cauzate deliberat de către oameni în timpul războaielor.

Unele inundaţii au avut ca rezultat schimbări radicale ale mediului înconjurător. Cercetătorul Adriaan De Kraker a studiat inundaţiile şi le-a comparat pe cele naturale cu cele artificiale.

În timpul Războiului de 80 de ani, când armata spaniolă a luptat să recaptureze teritoriile din nordul Belgiei actuale şi din sudvestul Olandei, rebelii olandezi au decis să folosească o tactică pe care noi o cunoaştem ca tactica pământului pârjolit. Ei ai inundat teritoriile, pentru a elibera Bruges, Gent şi Antwerp de sub dominaţia spaniiolă. Rebelii au distrus numeroase baraje de apă pentru a-i ţine departe pe spanioli.

"Planul nu a mai putut fi controlat. Practic, toată zona rurală din Flandra şi din Olanda a fost inundată în proporţie de două treimi", a spus de Kraker în studiu.

Zona inundată de rebeli a rămas în aceeaşi stare timp de 100 de ani, cu profunde rezultate pentru mediul înconjurător. După ce apele s-au retras, terenul a fost acoperit de noroi şi cu mii de clădiri abandonate. Salinitatea solului a crescut şi a distrus culturile agricole.

"Inundaţiile planificate sunt o tactică riscantă. Doar dacă ai un plan bine pus la punct şi eşti pregătit să repari poţi apela la aşa ceva", a spus de Kraker.

Practic, în ultimii 500 de ani, 21 de inundaţii au fost cauzate de natură, iar 11 inundaţii au fost făcute de către oameni.

Cele mai mari inundaţii din Olanda au avut loc în iarna lui 1953, când vânturie foarte puternice au afectat ţara timp de două zile, cauzând furtuni şi niveluri foarte mari ale apei. 1800 de persoane au murit, iar 100.000 au fost evacuate. Pagubele au ajuns la echivalentul a 700 de milioane de euro.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite