Facebook plănuieşte să spioneze utilizatorii prin webcam-uri, conform unui brevet

Facebook plănuieşte să spioneze utilizatorii prin webcam-uri, conform unui brevet

FOTO Reuters

Facebook plănuieşte să-şi spioneze utilizatorii în secret prin intermediul webcam-urilor şi al camerelor de la smartphone, conform unui nou brevet descoperit, relatează The Independent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentul explică modul în care compania s-ar folosi de noi tehnologii pentru a identifica modul în care expresiile faciale ale oamenilor se schimbă în funcţie de conţinutul afişat pe Facebook. Mai departe, ar urma să analizeze imaginile utilizatorilor pentru a determina modul în care aceştia se simt, pentru a folosi aceste informaţii cu scopul de a-i ţine mai mult timp pe site.
 
Un zâmbet la poza unui prieten ar alerta algoritmii de la Facebook, care vor avea grijă să afişeze mai multe imagini cu respectivul prieten in news feed.
 
Un alt exemplu inclus în brevet explică că dacă utilizatorul se uită în afara ecranului atunci când apare un videoclip cu pisici, atunci Facebook nu va mai afişa astfel de filmuleţe pentru acel utilizator.
 
Într-un alt caz, documentul precizează că dacă utilizatorul priveşte o reclamă la scotch, atunci reţeaua socială îi va afişa din ce în ce mai multe reclame asemănătoare.
 
Brevetul a fost înaintat în februarie 2014, şi publicat în luna august, 2015. Abia recent, el a fost descoperit de CBInsights.
 
„Deseori publicam brevete pentru tehnologii pe care nu le-am implementat niciodată şi nu ar trebui ca asta să fie o declaraţie asupra planurilor noastre de viitor” a precizat un purtător de cuvânt de la Facebook.
 
Documentul ridică mai multe îngrijorări, în contextul în care în 2014, s-a descoperit că Facebook a manipulat în mod secret câteva sute de mii de news feed-uri ale utilizatorilor ca parte a unui experiment pentru a vedea daca poate manipula emoţiile acestora.
 
Ulterior, compania a declarat că a „eşuat să comunice în mod clar de ce şi cum am făcut-o”.
 
Anul trecut, o poză postată de Mark Zuckerberg îl arăta cum acesta din urmă avea acoperită camera web şi microfonul de la laptop cu bandă adezivă, alimentând suspiciunile internauţilor.
 
Deocamdată, nu există nicio dovadă că Facebook a pus planul în aplicare şi nici nu există vreo garanţie că o va face vreodată.
 
Tot brevet, mai este detaliată o platformă de mesagerie bazată pe text, care va detecta cât de tare apasă cineva pe o tastă, folosind această informaţie pentru a desluşi cum se simte utilizatorul.
citeste totul despre: