„Facebook al Estului“ ajunge la prietenii lui Vladimir Putin. Fondatorul a aflat din presă că a fost concediat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Iată demisia, nu-i demisia“. Acesta e jocul care pare să se fi jucat între Pavel Durov, fondatorul reţelei VKontakte, şi consiliul de directori. El a fost dat afară, iar acum „Facebook de Rusia“ rămâne o jucărie a apropiaţilor lui Vladimir Putin, şeful de la Kremlin al Rusiei.

Pavel Durov a spus că renunţă la funcţia de director al VKontakte, reţeaua socială pe care a fondat-o, ca urmare a presiunilor la care a fost supus din partea FSB (serviciul secret al Rusiei) şi acţionarii companiei. Se pare, însă, că el s-a răzgândit şi nu a mai plecat, dar consiliul de administraţie a ţinut cont şi l-a dat afară la o lună de când şi-a anunţat plecarea, scrie RussiaToday. Durov a împărtăşit ultimele veşti şi pe contul său VK.

Prima versiune, cea a consiliului, este aşa: Durov şi-a anunţat plecarea din funcţia de director pe site, dar când s-a răzgândit nu şi-a retras oficial demisia. Astfel, pe 21 aprilie s-a împlinit o lună de când a spus că renunţă şi ei l-au îndepărtat din funcţia de director. Asta după ce el îşi vânduse în decembrie 2013 ultimele procente din companie. Până la numirea unui nou director de către consiliu, data n-a fost fixată, Dimitri Sergeiev rămâne interimar, alături de Boris Dobrodeiev care devine director general.

Versiunea lui Durov e că nu a fost anunţat cu privire la această politică, de a-şi retrage oficial demisia pentru a continua. „E interesant că acţionarii n-au avut curajul să mă anunţe direct şi am aflat despre concediere din presă“, a afirmat Durov în mesajul său. „Din presă“ înseamnă dintr-un comunicat al VKontakte remis agenţiei Interfax. „De astăzi, VKontakte ajunge sub controlul complet al lui Igor Sechin şi Alisher Usmanov. Probabil că, în actualul context în care e implicată Rusia, acest lucru era inevitabil, dar sunt fericit că am rezistat 7 ani şi jumătate. Am reuşit multe“, a mai scris Durov.

Mesajul lui Durov în care vorbeşte despre concediere

image

Cine deţine VKontakte

Durov, în vârstă de 29 de ani, şi-a vândut ultima parte din companie (12%), în decembrie anul trecut, lui Usmanov. Este unul dintre cei mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la circa 20 de miliarde de dolari. Propriu-zis, tranzacţia s-a făcut de la Durov către Ivan Tavrin, directorul executiv al operatorului MegaFon, dar aceasta este o companie controlată de Usmanov.

Alisher Usmanov este cunoscut drept un apropiat al lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Usmanov ajunge să controleze cea mai mare reţea socială a Rusiei, deţinând 52%, după partea luată de la Durov. Asta pentru că este implicat şi în Mail.ru, companie care are 40% din VKontakte. Iar Mail.ru este o companie care creşte, constant, dincolo de graniţele rusiei. Anul trecut, compania Mail Group le-a oferit utilizatorilor 1TB de stocare online pentru a-i atrage.

Pavel Durov a început să piardă din VK pe măsură ce au fost realizate diverse afaceri cu ceilalţi doi cofondatori. Mai mult, el a avut probleme în urmă cu doi ani când a fost acuzat că a trecut cu maşina sa peste piciorul unui poliţist. A dispărut câteva luni din ţară şi când a revenit partenerii săi vânduseră deja 48% din VK către United Capital Partners (UCP), o companie deţinută de Ilia Sherbovici, alt apropiat al lui Putin. Durov a aflat de tranzacţie printr-un reporter care l-a întrebat despre aceasta.

Sherbovici a spus că n-a fost vorba de presiune în cazul acestei tranzacţii, dar Nicolai Kononov, redactor-şef al site-ului „Hopes&Fears“, a descoperit că totul a fost aranjat de către Igor Sechin, şeful companiei de stat Rosneft cu afaceri în domeniul petrolier, iar Sherbovici este unul dintre oamenii conducerii Rosneft.

Presiuni şi din partea FSB pentru nume de ucraineni revoltaţi

„Pe 13 decembrie 2013, FSB ne-a cerut datele personale ale organizatorilor protestelor din Euromaidan“, scria Durov pe VKontakte un articol despre presiunile autorităţilor. „Răspunsul nostru a fost şi rămâne unul de refuz categoric. Jurisdicţia Rusiei nu se întinde peste profilurile utilizatorilor din Ucraina. Dacă le-am fi dat datele ucrainenilor autorităţilor din Rusia, atunci ar fi fost nu doar ilegal, dar ar fi trădat încrederea milioanelor de oameni din Ucraina care au încredere în noi“, mai spunea Durov.

Mesajul lui Pavel Durov în care acuză presiunile FSB

image

În acelaşi mesaj, fondatorul VK a mai spus că în lupta pentru libertatea de exprimare a ajuns să îşi vândă şi acţiunile. „Nu regret însă nimic, protecţia datelor personale ale oamenilor este mai importantă şi valorează mai mult. Din decembrie 2013 nu mai deţin nimic, dar tot am ceva important: o conştiinţă curată şi idealuri pe care sunt dispus să le apăr“, a mai scris acesta. El a inclus şi două documente în care se arată că FSB s-a folosit de legile 144, articolul 9 - Privind activităţile operaţionale şi de investigaţie - şi legea 149 - Privind informaţia, tehnologia informaţiei şi protecţia informaţiei.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-vkontakte-i-durov" target="_blank">View the story "Află mai multe despre VKontakte şi Durov" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite