VIDEO Totul despre iPhone 5s: Apple vrea să-ţi scanezi amprenta, dar trebuie să ştii cum se face şi ce probleme apar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum arată senzorul care îţi scanează amprenta. FOTO Reuters
Cum arată senzorul care îţi scanează amprenta. FOTO Reuters

Apple a prezentat ieri noul iPhone, se numeşte iPhone 5s şi vine cu acel senzor pentru scanarea amprentei. Iată ce ar trebui să ştii despre acesta şi la ce va fi cu adevărat util.

Apple şi-a obişnuit utilizatorii de iPhone cu mesajul „slide to unlock“, atunci când trezeau telefonul din standby. De acum vor putea atinge butonul Home şi telefonul va fi deblocat. Asta doar pe iPhone 5s, unde a fost introdusă tehnologia Touch ID şi este smartphone-ul dotat cu un senzor de înaltă precizie pentru recunoaşterea amprentelor. Gizmodo trece în revistă detaliile despre acest senzor şi cum funcţionează.

Sunt, în prezent, două tehnologii pentru recunoaşterea amprentei. Primul presupune că, la fel ca în cazul unui scanner obişnuit, o lumină puternică ajută la identificarea amprentei şi un senzor CCD (folosit şi în aparate foto) stochează imaginea în alb şi negru. Apoi, un algoritm de computer compară rezultatul cu unul din baza de date şi dacă totul e în regulă, sistemul este activat. Apple nu foloseşte însă acest sistem.

iPhone 5s are un senzor puţin diferit. Se foloseşte de capacitanţă şi presupune că, în locul unei lumini puternice, există un grup de celule capacitive (ca cele ale unui ecran tactil), fiecare foarte subţire, asamblate într-un sistem alcătuit din două straturi conductoare şi un strat de izolare. În momentul în care pui degetul pe zona desemnată, anumite puncte se ating şi astfel circuitul e închis şi generează curent electric. Este compusă astfel imaginea amprentei.

Marele avantaj al tehnologiei Apple este că amprenta este mult mai bine reprodusă şi astfel securitatea este sporită. Phill Schiller, directorul de marketing al Apple, a spus că senzorul în sine are o grosime de 170 microni şi o rezoluţie de 500 pixels-per-inch. Spre comparaţie, ecranul Retina de pe iPhone are o rezoluţie de 326 ppi. Mai mult, amprenta poate fi citită la unghiuri diferite.

Touch ID şi ai „buletinul“ cu tine

Ideea Apple e că în loc să tot stai să introduci parole, mai bine îţi scanezi degetul. Astfel, îl ai mereu cu tine şi timpul de autentificare e redus. Deocamdată, doar Apple poate autoriza aplicaţii să folosească Touch ID, dar e posibil ca în viitor să li se permită accesul şi altor dezvoltatori. Şi de fiecare dată când acest senzor scanează o amprentă, poate să vadă mai multe detalii decât ochiul uman.

Cum rămâne cu securitatea? Apple susţine că nicio parte din datele privind utilizatorii nu ajunge în serverele sale, nu ajunge în iCloud, ci totul este stocat în telefon. Mai precis, în cipul A7 pe care iPhone 5s îl are. Se prea poate ca nimeni să nu aibă vreodată acces la aceste date, dar şi dacă se întâmplă ca sistemul să fie spart, va fi o reală problemă de securitate.

„Cred că analiza datelor biometrice este un pas înainte pentru uşurarea utilizării şi pentru securizarea mai bună. Dar poţi schimba o parolă, pe când amprenta nu poate fi schimbată“, a afirmat Benjamin Chen, director al Arkami care livrează soluţii similare, dar pe stickuri USB. Mike Flannery, director pentru controlul accesului la Tyco Integrated Security, crede că alta e problema.

„Până acum, [cititoarele de amprente] n-au fost de încredere. Se murdăresc, vor fi acoperite cu grăsimea naturală de pe degetele oamenilor şi trebuie să ai grijă de ele. Acum va fi vorba de un mediu chiar mai neprielnic, vei ţine dispozitivul în buzunar, vei scăpa mâncare peste el - tot felul de astfel de lucruri“, a afirmat acesta. El consideră că senzorul trebuie să reziste la minimum 18 luni de utilizare.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe despre cele două telefoane Apple:

iPhone 5s şi iPhone 5c au fost prezentate oficial de către Apple. Nokia şi HTC nu sunt mulţumite de ce au făcut americanii

Lansare iPhone 5S şi iPhone 5C - Apple şi telefoanele sale: unul se vrea „de buget“ şi iPhone 5S este pentru performanţă

FOTO Lansare iPhone 5s - Apple a prezentat cel mai performant smartphone făcut vreodată

FOTO VIDEO Lansare iPhone 5C - telefonul mai ieftin de la Apple nu este atât de ieftin pe cât se aştepta

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite