VIDEO Interviu cu Vlad Eftenie, unul dintre cei mai populari fotografi români, despre Instagram şi fotografia „mobilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Eftenie, fotograful premiat la Sony World Photography. FOTO Captură/Instagram - veftenie
Vlad Eftenie, fotograful premiat la Sony World Photography. FOTO Captură/Instagram - veftenie

Vlad Eftenie, se poate spune, e fotograful român al anului 2014. A câştigat un premiu la Sony World Photography, fotografia realizată în timpul ninsorilor din Bucureşti, cu doi tineri care se sărută, a devenit virală, iar ceea ce face pe Instagram arată că nu e o reţea socială doar pentru poze cu mâncare, pisici şi citate. Noi am vrut să aflăm mai multe de la el.

Vlad Eftenie, arhitect şi fotograf, îndrăgostit de Paris şi fotografia de stradă, a mai ajuns la „Adevărul“, după ce a fost anunţat drept câştigător la Sony World Photography. L-am mai chemat încă o dată pentru a discuta despre fotografia „mobilă“, acele momente capturate cu telefonul mobil şi încărcate rapid pe Facebook, Instagram (el poate fi găsit aici) sau alte astfel de reţele.

Am discutat cu Vlad Eftenie şi despre acel tip de fotografii care cuceresc publicul, chiar dacă nu transmit neapărat un mesaj puternic. El a scris despre acest fapt şi în ultimul număr al revistei „PHOTOgraphia“. De curând, a sărbătorit şi primii săi 10 ani de fotografie de stradă. În acest timp a trecut de la aparat pe film la aparat digital şi a ajuns în prezent la telefonul mobil.

Eftenie a început să folosească telefonul mobil drept aparatul cu care să imortalizeze lumea în urmă cu peste un an. Nu era chiar atras de aceste dispozitive, considera că pozele nu au o calitate prea ridicată. Totuşi, a ajuns să deţină un smartphone şi să-şi schimbe abordarea. „Am început să folosesc aparatul de pe telefon ca alternativă rapidă, dar respectând regulile fotografice. (...) Am vrut să fac poze care să contrazică ideea că nu poţi face fotografie bună pe mobil. Îmi construiesc cadre care se bazează pe compoziţie şi cromatică. Obţin nişte cadre consistente din punct de vedere fotografic“, susţine Eftenie.

Vlad Eftenie, despre Instagram

Când vine vorba de fotografia de Instagram, aceasta este în pătrat. Totuşi, asta n-ar trebui să-i descurajeze pe oameni. „O perspectivă în pătrat trebuie dinamizată pentru a nu plictisi. Pătratul are nişte linii de simetrie la care dacă aderi obţii nişte imagini plictisitoare şi uşor de consumat. Foarte greu să dinamizezi pătratul, iar inconştient majoritatea utilizatorilor Instagram, forţaţi să lucreze aşa, reuşesc să folosească legi de compoziţie foarte complitcate, dar foarte eficiente“, declară Eftenie.

L-am mai întrebat pe Eftenie şi de plusuri sau minusuri de partea telefonului. „Aparatul de fotografiat are avantajul că va ieşi o poză bună. Cu telefonul trebuie să te chinui. Chinuitul te ajută să conştientizezi cadrul pe care-l realizezi. Pentru cineva care devine conştient de rolul telefonului mobil în realizarea unor fotografii poate fi o metodă de lucru mai eficientă“, spune acesta. În cadrele cotidiene pe care le poţi realiza cu telefonul, acesta e mai comod şi mai util.

Există fotografi care să se bazeze doar pe telefonul mobil? Vlad Eftenie spune că acesta ar fi un ultim pas. „După ce ai lucrat cu toate aparatele din lume, să zici gata, să treci pe telefonul mobil. Fotografii îşi iau un aparat uşor în vacanţă. De la aparatul uşor în vacanţă la telefonul care are o cameră suficientă e un pas uşor. Va deveni următorul instrument natural în căutarea aparatului de vacanţă sau de zi cu zi“, afirmă el.

Vlad Eftenie, despre fotografia cu telefonul mobil

Care e tipul de fotografie de pe reţelele sociale prea folosit?

„Fotografia românească se refugiază în peisaj, foarte uşor la nivel de culori şi compoziţie, mai ales că venim dintr-un mediu urban, corporatist“, declară Eftenie. „Peisajul în sine e un gen foarte simplu de a fi decodificat, nu a fi realizat. Decodificarea ei e foarte simplă - un centru de interes, linii curbe uşor de parcurs cu privirea, culori puternice“.

Prima fotografie de stradă a lui Eftenie

„Dai mai repede click pe o poză care te impresionează vizual, decât una alb-negru. Fotografia alb-negru este nobilă, dar necesită mai multă gândire şi reflecţie. Dă mai puţin randament pe reţelele sociale, unde omul este mai impresionat de o pată de roşu, unde stăm sub dominaţia scroll-ului. Scroll-ul determină locurile unde ne oprim cu privirea“, precizează Eftenie.

Vlad Eftenie, despre selfie

Când vine vorba de selfie, Eftenie consideră că e vremea în care fotograful poate ajunge mai des în faţa aparatului de fotografiat, el fiind mai mereu în spate. „Treaba cu selfie poate să conducă la o artă, în măsura în care respectăm legile cu care am început emisiunea noastră - regulile fotografice. La concursul Sony World două dintre categorii au fost despre selfie. Devine un sport selfie-ul“, spune el.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/descoper-i-alte-articole-despre-vlad-eftenie" target="_blank">View the story "Descoperă şi alte articole despre Vlad Eftenie" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite