REVIEW iPhone 5S: Sprinten, stilat, senzaţional, dar neschimbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Octavian Palade/Adevărul
FOTO Octavian Palade/Adevărul

Redacţia Tech Adevărul a petrecut câteva zile în compania unuia dintre cele mai râvnite smartphone-uri de pe planetă. iPhone 5S ne-a uimit din câteva puncte de vedere, însă la unele capitole nu ne-a impresionat.

Cele mai importante caracteristici ale smartphone-ului Apple au fost analizate în detaliu în ultimele zile. Am luat la rând noua cameră foto, cititorul de amprente, performanţa şi am oferit chiar şi un punct de vedere subiectiv, din perspectiva unei persoane care nu a deţinut niciodată un iPhone.

Acum a venit timpul să închei această serie de review-uri cu un articol în care voi oferi o privire de ansamblu asupra iPhone 5S. Ca la un review obişnuit voi începe cu parte de…

<strong>Design</strong>

... care este identic (aproape identic, ca să nu fiu cârcotaş) cu cel al modelului iPhone 5, lansat de compania din Cupertino anul trecut. Acest lucru deja nu ar trebui să mai mire pe nimeni , deoarece cei de la Apple ne-au obişnuit cu schimbări de design numai o dată la doi ani.  

Totuşi, cu ce avem de a face? Cu acelaşi „ambalaj“ superb care ne-a uimit anul trecut, dar cu altă „poleială“. iPhone 5S are o carcasă din aluminiu care oferă o senzaţie plăcută la atingere şi robusteţe, în ciuda greutăţii şi grosimii reduse.

Cei de la Apple au învăţat din greşelile trecutului şi, cum foarte multă lume care şi-a cumpărat iPhone 5 negru anul trecut a acuzat faptul că telefonul se zgârie prea uşor, compania a introdus noi culori anul acesta, renunţând la negru. Astfel, pe lângă varianta albă, avem şi o variantă „gri spaţial“, dar şi una aurie. Eu am testat modelul intergalactic şi pot spune că are un design frumos.

Altă schimbare vizibilă este renunţarea la butonul de Home concav şi cu faimosul pătrat din interiorul lui şi introducerea unui buton plat, complet negru.

iphone 5s foto adevarul

Pe partea din spate observăm acum două LED-uri în loc de unul, dar în rest totul a rămas neschimbat. Butoanele de volum sunt tot rotunde şi poziţionate pe marginea din stânga, în dreapta găsim slotul pentru microSIM, sus avem butonul de Power, iar jos găsim deja celebrul slot pentru mufa Lightning.

iPhone 5S este un telefon frumos, la fel de frumos ca şi iPhone 5. iPhone 5S este un telefon subtil, la fel de subtil ca şi iPhone 5. iPhone 5S este un telefon elegant, la fel de elegant ca şi iPhone 5. iPhone 5S este, din punct de vedere al designului, iPhone 5. Nimic nou, dar asta nu e neapărat un lucru rău.

<strong>Hardware</strong>

iPhone 5S foloseşte noul procesor A7, produs de Samsung, sub îndrumarea strictă a companiei din Cupertino. Reprezentanţii Apple nu i-au dezvăluit toate specificaţiile tehnice, însă pasionaţii de tehnologie şi-au unit forţele şi au reuşit să afle că procesorul este unul cu două nuclee, tactat la 1,3Ghz, iar memoria RAM este de 1GB. Nimic special până acum. 

Partea uimitoare este că cele două nuclee sunt construite pe o arhitectură de 64 de biţi, similară celei folosite de majoritatea computerelor. Când vine vorba de capacitatea de stocare, există trei versiuni – 16. 32 şi 64 GB.

Performanţă

Din clipa în care am deschis telefonul pentru prima dată, am fost uimit de fluiditatea animaţiilor. Totul se mişcă perfect, nu există nici cea mai mică urmă de întârziere. Trecerea de la un ecran la altul este foarte naturală, iar efectul de tip „paralax“ ales de Apple pentru a „ilustra“ deschiderea aplicaţiilor în iOS 7 nu sacadează deloc.

Totuşi, aceasta experienţă o au şi utilizatorii de iPhone 5, un smartphone mult mai puţin performant decât 5S, dar la fel de bine optimizat.

Aşa că am instalat o serie de jocuri şi aplicaţii pentru a vedea ce poate noul procesor. Am jucat Real Racing 3, FIFA 2014, Minion Rush şi Temple Run 2. Jocurile nu sunt foarte solicitante, iar experienţa a fost una foarte plăcută. În cadrul evenimentului de lansare, cei de la Apple au prezentat jocul Infinity Blade 3 rulând pe noul telefon. Grafica este la nivelul celei de pe console (Xbox 360 şi Playstation 3).  De asemenea, grafica jocului Real Racing 3 mi s-a părut mai bună decât cea de pe diverse dispozitive cu Android pe care l-am testat – nivelul de detaliu pare mai mare.

iOS 7 vine cu un meniu de multitasking inspirat de la platforma Windows Phone 8. Am avut chiar şi 8 aplicaţii deschise (browser, Instagram, Facebook, Temple Run etc.) şi telefonul nu a dat semne de oboseală. Am şi descărcat aplicaţii din AppStore în timp ce aveam numeroase procese deschise pe fundal şi nu am reuşit să-i „pun piedică“.

Clipurile video HD rulează şi ele fără niciun fel de problemă, iar navigarea cu ajutorul hărţilor este foarte rapidă. Co-procesorul de mişcare M7 permite aplicaţiei  Apple Maps să-şi dea seama dacă mergi pe jos sau dacă eşti într-o maşină. Totuşi, recomand folosirea Google Maps.

Autonomie

Testele sintetice au arătat că iPhone 5S rezistă la aproximativ 11 ore de redare video continuă, însă cine stă şi se uită toată ziua la clipuri video, cu o conexiune de date sau WiFi dezactivată şi fără să atingă ecranul?

Realitatea este dezamăgitoare. Sunt obişnuit ca telefoanele pe care le testez să reziste cel puţin pe durata unei zile întregi (de la 9 dimineaţa, până la 10 seara). iPhone 5S nu a reuşit să ajungă la această performanţă.

Cu luminozitatea ecranului setată la 50% şi cu o conexiune de date/WiFi deschisă constant şi notificări activate, iPhone 5S te lasă la greu. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pe la jumătatea zilei (în jur de ora 15.00) este nevoie de o nouă încărcare. Să vă explic şi ce am făcut cu telefonul în acest timp: am stat pe Facebook în metrou (aproximativ 40 de minute), am făcut în jur de 15 fotografii şi m-am jucat vreo 10 minute Real Racing 3. Din când în când primeam notificări de pe Facebook pe care le verificam.

Când am renunţat la conexiunea constantă 3G, lucrurile s-au îmbunătăţit. Asta înseamnă că iPhone-ul a reuşit să ajungă până la finalul zilei, dar cam atât. Cei care au mai avut smartphone-uri Apple până acum nu vor fi surprinşi de aceste lucruri, însă oamenii obişnuiţi cu telefoane care „supravieţuiesc“ până a doua zi s-ar putea să fie dezamăgiţi de iPhone 5S.

REVIEW iPhone 5S, partea a 2-a – performanţă şi autonomie: telefonu-i iute foc, dar aplicaţiile nu profită de el deloc

iphone 5s foto adevarul

Conectivitate

La partea de conectivitate, iPhone 5S vine cu portul Lightning (pe mine m-a fascinat faptul că nu trebuia să stau să văd dacă nu cumva introduc mufa greşit, ştiu că poate părea stupid), conectivitate WiFi, 4G, Bluetooth, dar şi cu Airdrop, un sistem prin care iPhone-ul se poate conecta la orice al dispozitiv Apple cu iOS 7.

Internetul este rapid – atât prin WiFI, cât şi prin 4G, iar GPS-ul funcţionează foarte bine (cât timp nu folosim Apple Maps, ha ha ha).

Cititorul de amprente

iPhone 5S vine şi cu un cititor de amprente, numit iTouch. Apple foloseşte un sistem mai avansat, bazat pe celule capacitive (ca cele găsite în ecranele tactile). În momentul în care degetul este pe butonul de Home de pe telefon, se închide circuitul şi se generează curent electric. Astfel, telefonul memorează imaginea amprentei.  

Nu am avut probleme cu senzorul pentru amprente. Au fost rare cazurile în care mi s-a cerut să repet atingerea când voiam să deblochez telefonul.

Am fost surprins să văd că a funcţionat chiar şi atunci când aveam degetele uşor încreţite după duş. I-am apreciat utilitatea, având în vedere că eu nu îmi blochez niciodată telefonul cu un cod pentru că la un moment dat devine frustrant să trebuiască să-l introduc mereu.

REVIEW iPhone 5S, partea a 4-a - amprenta funcţionează, dar nu impresionează

iphone 5s foto adevarul

Display

Ecranul de pe iPhone 5S are aceeaşi dimensiune şi aceeaşi rezoluţie ca şi cel de pe iPhone 5. Vorbim de o diagonală de 4 inci şi de o rezoluţie Retina de 1136x640 (densitatea pixelilor este de 326 pixeli pe inch). Culorile sunt foarte vii şi luminozitatea este puternică. Ecranul este printre cele mai bune pe care le-am văzut, în ciuda dimensiunilor mici.

Senzorul capacitiv reacţionează foarte bine la atingere (cel mai bine dintre toate telefoanele, arată testele sintetice) şi nu mi-a făcut niciun fel de problemă.

<strong><a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/review-iphone-5s-partea-1-camera-foto-filmarea-1477836.html">Multimedia</a></strong>

Camera principală a rămas la 8 megapixeli, în ciuda faptului că toată industria (în afară de cei de la HTC) a migrat spre senzori bogaţi în megapixeli (între 13 şi 41).Totuşi, americanii au umblat la dimensiunea celor 8 megapixeli, făcând pixelii de 1,5 microni (şmecherie învăţată de la taiwanezi), lucru care le permite să absoarbă cu 33% mai multă lumină. Asta înseamnă că fotografiile realizate în condiţii de lumină scăzută au o claritate mare şi fără folosirea bliţului.

Vorbind de bliţ trebuie să reamintesc faptul că iPhone 5S este dotat cu un LED dublu. Astfel unul dintre beculeţe are o lumină caldă, gălbuie, pe când celălalt luminează rece, alb.  Apertura este de f/2.2.

Senzaţional. Camera de pe iPhone 5S este cea mai bună pe care am avut ocazia să o văd pe un smartphone. Recunosc că nu am văzut-o în acţiune pe cea de pe Xperia  Z1 sau pe cea de pe Lumia 1020, însă imaginile realizate cu HTC One, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z pălesc în comparaţie cu cele făcute cu iPhone 5S.

Viteza cu care am reuşit să surprind momentele a fost impresionantă şi nu mi s-a întâmplat să-mi iasă vreo fotografie mişcată. Şi în modul HDR fotografierea decurge la fel de repede, însă aici rezultatele nu sunt excepţionale de fiecare dată.

În condiţii de lumină scăzută, nivelul de zgomot este redus. Camera de pe iPhone 5S adună toată lumina din jur pentru a asigura cadre „folosibile“. Când vine vorba de bliţ, fotografierea durează câteva secunde şi stabilizarea nu este optimă. Telefonul luminează mai întâi subiectul, analizează lumina din încăpere, reglează intensitatea fiecărui bliţ în parte după care face poza.

Partea de video este, totuşi, cea mai interesantă. Camera de 8 megapixeli poate înregistra clipuri video full HD la 30 de cadre pe secundă şi la rezoluţie 720p (1280x720), numărul de cadre pe secundă creşte la 120. Asta le oferă utilizatorilor posibilitatea de a înregistra clipuri video în slow-motion (în „ralanti“).Camera frontală de 1,2 megapixeli este şi ea surprinzător de bună. Aceasta beneficiază de detectarea feţei şi dispune şi ea de un mod HDR, pentru selfie-uri spectaculoase.

Această funcţionalitate m-a impresionat cel mai mult la iPhone 5S. Rezultatele pot varia de la monotone, la spectaculoase, dar simpla idee că se poate face aşa ceva un smartphone este de-a dreptul uimitoare. Lucrurile decurg în felul următor: selectăm modul „Ralanti“ din aplicaţia pentru cameră, îndreptăm telefonul către ceva, filmăm şi ne minunăm. Utilizatorul poate modifica de unde va începe şi unde se va termina redarea în slow-motion, cu ajutorul unui glisor special. Partea ciudată este că şi sunetul este redat tot „în reluare“ şi efectul poate fi de-a dreptul bizar.

REVIEW iPhone 5S, partea 1 – camera foto: Filmarea la „ralanti“ simţul artistic ţi-l va trezi

Când vine vorba de sunet, nu este nimic impresionant. Sunetul este bun, clar şi are chiar şi un pic de bass. Totuşi, nu se compară cu sunetul scos de HTC One. În căşti există o claritate specifică Apple, lucru pe care l-am apreciat.

<strong><a href="https://adevarul.ro/stil-de-viata/tehnologie/review-apple-ios-7-adevarul-iti-prezinta-noul-1474448.html">Software</a></strong>

iOS 7 este copilul de suflet al lui Jony Ive. Designerul de produs al Apple - responsabil pentru aspectul telefoanelor şi al PC-urilor - a fost desemnat de companie să aducă sistemul de operare la standardele moderne. Ce înseamnă asta? Un design plat, similar celui folosit de Google sau de Microsoft, un design care renunţă la încercarea de a imita materialele naturale - precum pielea sau piatra. Rezultatul? O experienţă aproape psihedelică, ameţitoare, la limita între artă pop şi kitsch.

iOS 7 îţi fură privirea şi te face să te gândeşti la o anumită perioadă din istoria SUA în care substanţele psihedelice erau pe limbile tuturor. Dar, ca şi în cazul substanţelor respective, nu toată lumea va avea parte de un „trip“ plăcut când vine vorba de iOS 7. În cazul meu efectele adverse au fost următoarele: senzaţia că am mâncat prea multe dulciuri şi o nevoie bizară de a mă îmbrăca în culori neon şi de mă duce la petreceri rave.

Lăsând gluma la o parte, în ciuda aspectului uşor învechit, preferam versiunile mai vechi ale iOS deoarece aveau o eleganţă aparte. Se îmbinau foarte bine atât cu aerul exclusivist al smartphone-ului Apple, cât şi cu designul acestuia. Pentru mine, iOS 7 este o combinaţie ciudată de ”made in China” şi ”California vintage”. Nu îl urăsc, dar prefer mult mai mult aspectul sistemului Windows Phone.

REVIEW Apple iOS 7 - „Adevărul“ îţi prezintă noul iOS pentru iPhone şi iPad, ecosistem „bătrân“ care ştie trucuri noi

<strong>Plusuri</strong>

<strong></strong>

-       Performanţe inegalabile

-       Cameră foto excepţională

-       Design elegant

-       Filmarea la ralanti

<strong>Minusuri</strong>

<strong></strong>

-       Autonomie mică

-       Ecran de dimensiuni reduse

-       iOS 7

<strong>Concluzie</strong>

„Cel mai performant iPhone de până acum“ este, s-ar părea, şi cel mai performant smartphone de pe piaţă. 

Fluiditatea sistemului de operare este remarcabilă şi nu există aplicaţii care să-l dea peste cap. Mi-a plăcut camera foto la nebunie şi designul este cu adevărat elegant. Totuşi, mi l-aş cumpăra? Nu la preţul de 4.100 de lei.  Este absurd!

REVIEW iPhone 5S, partea a 3-a - cu subiectivism, din perspectiva unui om care nu a încercat niciodată un iPhone

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite