Numărul aplicaţiilor malware pentru mobil, de şase ori mai mare faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatorii de aplicaţii maliţioase au fost foarte ocupaţi în ultima perioadă. Potrivit unui raport al companiei de securitate Juniper, anul acesta au fost detectate cu 614% mai multe programe malware, scriu jurnaliştii CNet.

Astfel, în martie 2013, existau 276.259 de viruşi pentru platformele mobile. Între 2011 şi 2012, creşterea înregistrată a fost de numai 155%. Raportul Juniper a fost realizat după analizarea a 1,85 miliarde de aplicaţii mobile aparţinând platformelor principale.

Infractorii cibernetici devin din ce în ce mai calculaţi. În loc să încerce să atace toate ecosistemele, ei au învăţat să se axeze pe cea mai populară: Android. Sistemul operare al celor de la Google deţine aproape 60% din piaţa smartphone-urilor. Nu e de mirare că 92% dintre toate aplicaţiile malware detectate au fost construite pentru Android.

Acest lucru se datorează şi faptului că majoritatea utilizatorilor de Android nu şi-au actualizat sistemul de operare la cea mai recentă versiune. Numai 4% dintre posesorii de astfel de smartphone-uri rulează ultima versiune a sistemului de operare.

Totuşi, Android nu este singurul sistem de operare vulnerabil. Cei de la Juniper notează că şi IOS-ul are suficiente probleme de securitate. „Exploatarea iOS a fost demonstrată şi există şi metode prin care aplicaţiile malicioase pot fi strecurate în AppStore. Însă, infractorii cibernetici au evitat produsele Apple în favoarea «păşunilor mai verzi»  de pe Android. Asta nu înseamnă că iOS este mai sigur decât Android“, se arată în raport.

48% dintre aplicaţiile malware vin prin SMS, 29% ajung în telefoane prin instalări false, iar 19% vin de pe computer şi sunt de tip Trojan Spy.

Aplicaţiile sub numele cărora hackerii maschează malware sunt Google Play, Skype, Adobe Flash şi Angry Brids. De curând a fost descoperit un virus cu denumirea „Bad Pigs“, după jocul popular „Bad Piggies“.
Pentru a scădea riscul de infecţie cu malware, utilizatorii ar trebuie să evite cumpărarea sau instalarea de aplicaţii din surse terţe, să-şi menţină telefoanele la curent cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare şi să nu permită aplicaţiilor acces la informaţii personale.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite