Cele mai utile aplicaţii prin care să-ţi faci fotografiile să arate mult mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Că lumea preferă să facă poze cu telefonul mobil în locul camerei foto nu mai e o surpriză, dar ce faci când poza n-a ieşit cum voiai? O poţi retuşa puţin direct pe smartphone. Iată cele mai utile aplicaţii pe care le poţi folosi pentru a-ţi îmbunătăţi fotografiile.

Pe PC există Photoshop şi Lightroom, nume mari în ceea ce priveşte procesarea fotografiilor. Există Photoshop, Express sau Touch (cu bani), şi pe dispozitivele mobile, dar mai există câteva aplicaţii de luat în seamă şi sunt gratuite. Mă voi rezuma doar la Android şi iPhone, deoarece oferta e mai bogată aici. Aplicaţiile din lista de mai jos sunt destinate doar post-procesării, nu utilizării în momentul în care faci poza. În acest caz, pe Windows Phone există o aplicaţie foarte bună.

Nokia o are şi dintre cele pe care le-am văzut până acum oferite de producători este cea mai bună pentru a regla tot felul de setări când faci poza. Totuşi, este doar pentru terminalele sale şi doar pentru cele de vârf.

Snapseed (Android şi iPhone) - este o aplicaţie a Google şi are în „portofoliul“ său câteva funcţii interesante, ba chiar una pe care n-am regăsit-o la celelalte şi s-ar putea dovedi utilă. Când alegi, spre exemplu, să alterezi luminozitatea sau contrastul, ai câmpul Tune Image. Toate setările pe care le poţi face sunt accesibile prin scroll în sus şi în jos şi le alegi în funcţie de ce ai nevoie. Cu scroll în stânga şi în dreapta setezi, spre exemplu, dacă vrei mai mult contrast sau mai puţin. Aplicaţia are şi un tutorial la început care să te ajute.

Fotografie trecută prin HDR Scape.

android fotografie foto razvan baltaretu/adevarul

Cât despre funcţia aparte, Snapseed are HDR Scape pe care o poţi folosi pentru a aplica imaginii tale o procesare extremă cu accent pe luminarea zonelor întunecate. Totodată, culorile vor fi accentuate. Pentru cine apreciază aşa ceva, efectul este interesant şi poate fi văzut în imaginea de mai jos. Ca lucru de ţinut minute, când faci un scroll stânga dreapta, fără să fii în vreun câmp de editare, îţi arată imaginea iniţială şi o poţi compara cu cea procesată.

snapseed foto razvan baltaretu/adevarul
snapseed foto razvan baltaretu/adevarul

Photo Editor by Aviary (Android şi iPhone) - este o soluţie completă de procesare, de la tăiere şi îndreptare a contrastului până la aplicare de stickere care să dea un plus de efect fotografiilor. Unele stickere şi efecte sunt gratuite, cele mai multe cu bani. Interesant la Photo Editor by Aviary, dar nu e o funcţie exclusivă, este că poţi blura o parte din poză. Devine astfel similară uneia de pe Instagram, dar ai mai mult control asupra blurului.

Cu Photo Editor by Aviary poţi şi scrie pe fotografii, dacă ţii neapărat. Sau poţi desena, dacă te simţi inspirat şi vrei să alterezi în sens artistic imaginea. Per total, este una dintre cele mai uşor de utilizat aplicaţii.

aviary foto razvan baltaretu/adevarul
image

Pixlr Express (Android şi iPhone) - este o aplicaţie de la Autodesk şi oferă, pe lângă deja obişnuitele căi de editare, o funcţie de colaj. Adaugi pozele, alegi un layout, culoarea liniilor dintre poze şi chiar poziţia pe care o are fiecare poză în pătratul sau dreptunghiul ei. Când vine vorba de layoutul aplicaţiei, este unul dintre cele mai atrăgătoare. Este simplu şi uşor de înţeles, iar lucrurile pe care le poţi face sunt destul de multe. Niciodată nu este o simplă defocalizare şi gata, ci mai poţi regla diverse aspecte, spre exemplu. Şi asta se aplică în mai toate cazurile când e vorba de Pixlr.

Pixlr Express există şi online, cu o dispunere a meniurilor similară. În plus, la fel ca prin Photo Editor by Aviary, şi fotografiilor pe care le procesezi prin Pixlr Express le poţi adăuga text sau stickere, dacă găseşti că le-ar trebui.

image
pixlr express foto razvan baltaretu/adevarul

La final, un bonus. Dacă ai Android şi este una dintre ultimele versiuni, atunci ai deja o aplicaţie de editare foarte bună integrată în telefon. Asta pe versiunea trimisă de Google, deoarece fiecare producător se poate să fi schimbat câte ceva. E cea mai bună soluţie pe care o are sistemul de operare din start, oferă tot ce ai nevoie, de la decupare şi îndreptare la aplicare diverse filtre foto şi reglare detalii. Pentru cei care nu vor să exprimenteze cu alte aplicaţii, aceasta e foarte bună. Minusul pe care i-l găsesc eu e că nu poţi decupa poza în mai multe formate, doar 7:5, 4:3 şi 1:1.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite