Dezastrul BlackBerry şi posibile scenarii posibile pentru o companie muribundă, cu 2,6 miliarde de dolari cash
0BlackBerry şi-a anunţat rezultatele financiare care sunt dramatice, deşi compania mai deţine cash cât să reziste pe linia de plutire, fiind departe de faliment. BlackBerry se pregăteşte de o nouă etapă în istoria sa, una în care nu va mai fi la bursă şi nu se va mai concentra atât de mult pe produse hardware, cât va face trecerea spre software.
BlackBerry a raportat venituri de 1,6 miliarde, în scădere faţă de 2,9 miliarde acum un an şi pierderi ajustate de 248 de milioane de dolari. Problemele stau în pierderile operaţionale, unde BlackBerry a raportat 965 de milioane de dolari în pierderi, cauzate în principal de eşecul BlackBerry Z10, un terminal modern, dar care nu s-a vândut şi a rămas pe rafturi.
Firma canadiană a raportat că a vândut 5,9 milioane de dispozitive în ultimele trei luni, dar veniturile au fost înregistrate în principal pentru terminalele mai vechi, cu sistem de operare BlackBerry 7 - 3,7 milioane de asemenea gadgeturi au fost vândute.
Ce trebuie să facă BlackBerry acum? Dincolo de vânzarea către consorţiul financiar Fairfax din Canada, compania încearcă să repoziţioneze BlackBerry Z10. Smartphone-ul era mai scump decât aproape toate telefoanele de pe piaţă, dar oferta sa de aplicaii era modestă faţă de concurenţă, aşa că terminalele au rămas pe piaţă. În plus, mulţi fani BB au aşteptat terminalele cu tastatură: Q10 era smartphone-ul mai scump, cu tastatura celebră a canadienilor, iar Q5 era un device low-end. Aşa că acum BlackBerry va duce Z10 în jos la preţ, pentru a reuşi să vândă măcar dispozitivele rămase.
"Suntem foarte dezamăgiţi cu rezultatele noastre financiare şi operaţionale şi am anunţat deja o serie de schimbări majore pentru a răspunde la mediul hardware competitiv şi la structura noastră de costuri", a declarat Heins în comunicatul de presă. El a adăugat că BB mai are 2,6 miliarde de dolari bani cash.
Ce se întâmplă cu BlackBerry în viitor? Câteva scenarii
BlackBerry a fost cumpărată de consorţiul Fairfax, care a plătit 4,7 miliarde pentru companie. Prima măsură pe care o vor lua aceştia va fi retragerea companiei de la bursă, pentru a o proteja de fluctuaţii în perioada următoare de reconstrucţie.
Compania s-ar putea retrage din industria hardware. BlackBerry mai produce acum doar telefoane, după o încercare nereuşită pe piaţa tabletelor. Ei au anunţat că nu vor avea decât patru terminale, ultimul fiind cel de 5 inci, BlackBerry Z30. Acestea nu pot fi competitive fără investiţii masive în dezvoltarea de aplicaţii, pe care canadienii nu şi le permit atunci.
BlackBerry se transformă într-o companie de software, care realizează aplicaţii pentru alţii din domeniul enterprise sau pentru comunicare personală. Canadienii mai au avantajul de a şti foarte bine domeniul comunicării securizate şi se pot folosi de acest lucru.
Produc în continuare hardware, dar investesc în sistemul de operare pentru a-l popula pe aplicaţii care să fie competitive.
Consorţiul Fairfax a anunţat că vor renunţa la efortul de a popula instituţiile guvernamentale cu telefoane, dar BlackBerry se pricepe foarte bine la acest domeniu. Poate deveni un contractor guvernamental? Rămâne de văzut câte venituri le-ar putea aduce acest palier.
Ce scenarii posibile mai vedeţi pentru această companie?