7 ani de iPhone şi 7 schimbări produse
0
În urmă cu şapte ani, Steve Jobs anunţa un dispozitiv îndrăzneţ pe care compania sa îl pregătea: era vorba de primul iPhone. Iată cele şapte lucruri pe care iPhone şi Apple le-au schimbat.
Abia în 2013, printr-o poveste publicată de către „The New York Times“, s-a aflat că primul iPhone, pe 9 ianuarie 2007, nu era nicidecum gata. Avea mari probleme de funcţionare, Steve Jobs îl cerea gata pentru lansare în iunie, iar echipa de ingineri a trebuit să facă tot felul de compromisuri pentru a livra câteva modele de iPhone pentru prezentarea lui Jobs. Totuşi, pe 9 ianuarie 2007, primul iPhone sau iPhone 2G, cum avea să fie cunoscut, a fost confimat oficial.
La un an după primul iPhone, Google a lansat Android împreună cu un smartphone HTC. Lumea începea să aibă acces la smartphone-uri cu adevărat smart, dar şi uşor de folosit. La momentul lansării, Steve Jobs a lăudat iPhone drept un dispozitiv care devine telefon, player de muzică şi instrument foarte bun de navigare pe Internet. La 7 ani de iPhone, iată 7 lucruri pe care le-a schimbat.
- BlackBerry
Într-adevăr, BlackBerry n-a dispărut încă din istorie, dar nici bine nu-i este. Cu primul iPhone, compania din Canada, foarte puternică în mediul corporate, a început să aibă probleme. Imediat ce iPhone a fost pus la vânzare, supremaţia BlackBerry a avut de suferit. La patru ani distanţă, BlackBerry le transmitea angajaţilor săi importanţi, printr-o scrisoare, că a eşuat să prevadă importanţa iPhone. „Am râs şi am spus că ei vor să introducă un computer într-un telefon, iar asta nu va funcţiona. [...] A fost o strategie greşită şi ştim cine este responsabil“, citează The Verge. Cei responsabili au plecat, compania a mai schimbat un director, dar încă nu şi-a revenit.
- Microsoft
Pentru această companie rămân celebre cuvintele lui Steve Ballmer, director executiv Microsoft, care spune că ei vând milioane şi milioane de telefoane anual, iar Apple vinde zero. În câţiva ani, Apple a început să vândă zeci de milioane, iar Microsoft să regândească Windows Mobile, să schimbe strategia şi să investească sute de milioane în tot felul de planuri. Mai nou, a cumpărat Nokia, cel mai puternic partener, cu circa 7 miliarde de dolari.
- Camere foto (compacte)
Chase Jarvis, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din lume, a spus că cea mai bună cameră e cea pe care o ai cu tine. Ei bine, cu iPhone oamenii au avut şi un smartphone, şi o cameră foto foarte bună, dar nu de prima dată. În fapt, abia cu iPhone 3GS a început să însemne ceva, apoi cu iPhone 4 s-a făcut pasul cel mare. Acum, la 7 ani distanţă, de pe iPhone sunt încărcate cele mai multe poze pe reţelele sociale.
- Bazarul aplicaţiilor
Primul iPhone nu avea decât aplicaţiile preinstalate, nu puteai să foloseşti altele, dar Apple avea să îndrepte asta cu iPhone 3G şi primul magazin cu aplicaţii care avea să genereze o piaţă de miliarde de dolari. App Store a devenit un loc în care, cel puţin în aparenţă, te puteai îmbogăţi pe baza unei idei de joc sau aplicaţie. Zic în aparenţă pentru că nu li se întâmplă tuturor, nu e atât de uşor, dar există zeci de cazuri de dezvoltatori care au câştigat milioane de dolari. „Există o aplicaţie pentru asta“, sloganul Apple, a devenit astfel celebru.
- YouTube şi hărţile au coborât pe telefon
La acea vreme, printr-un parteneriat cu Google, YouTube şi Maps au venit pe un smartphone drept aplicaţii native, nu doar accesibile prin browser. Mai târziu, hărţile digitale au început să fie introduse în tot felul de aplicaţii şi cele tipărite, pe care le cumperi din gară sau aeroport, au devenit tot mai rare.
- Serviciile de mesagerie clasice
Primul iPhone n-a avut suport pentru MMS şi asta a persistat până la iPhone 3GS. Poate nici nu trebuia integrat. Între timp, SMS-ul pierde în faţa aplicaţiilor ca WhatsApp, Facebook Messenger, Skype sau chiar iMessage, serviciu creat de Apple. Sunt aplicaţii, în primul rând, dar mulţumită smartphone-urilor au ajuns atât de populare, smartphone-uri dotate, în primul rând, cu ecrane de înaltă rezoluţie şi WiFi. Mai nou, trec la 4G.
- iPhone a distrus însă şi atenţia oamenilor şi interacţiunea socială
În regulă, toţi avem smartphone-uri, poate chiar iPhone, dar avem mai puţină atenţie pentru alte lucruri. În plus, este o scenă obişnuită ca într-un grup de oameni aflaţi la o masă cel puţin unul să fie ocupat cu telefonul său. Fie că îşi fotografiază mâncarea, fie că doar răspunde la un mesaj, un smartphone e acolo pentru a fi folosit.