VIDEO Românii care au cucerit lumea - cele mai de succes startup-uri româneşti în 2014
0România doreşte să devină un adevărat centru al investiţiilor antreprenoriale. Startup-urile locale au început să fie influente şi în afara ţării. Iată cele mai importante şase momente de anul acesta.
LiveRail - firma românească vândută către Facebook
Tranzacţia anului şi startup-ul anului din România este LiveRail. Compania din Cluj, cu sediul şi în San Francisco, a fost achiziţionată de Facebook. Astăzi, LiveRail are trei sedii - la Menlo Park, la sediul Facebook, în New York şi la Londra.
Liverail este o platformă de potrivire şi servire a reclamelor video în timp real înfiinţată acum 7 ani de Andrei Dunca, Sergiu Biriş şi Mark Trefgarne. Facebook a achiziţionat-o cu o sumă cuprinsă între 400-500 milioane dolari.
Despre Biriş ştim mai multe. A fondat Trilulilu şi Zonga, iar în ultimii ani nu s-a mai ocupat în principal de LiveRail. Artizanul din România a fost Andrei Dunca, cel care se ocupă de partea tehnică a platformei. El coordonează echipele din Cluj şi San Francisco. A lucrat la Trilulilu în prealabil.
Platforma Liverail este una din cele mai mari din lume când e vorba de marketplace pentru publisheri şi advertiseri, servind peste 7 miliarde de reclame video pe lună pentru clienţi din toată lumea.
În clasamentul Comscore din 2013 Liverail este pe locul 2 în Top 10 reţele de video advertising cu cele mai mult văzute reclame servite (pe primul loc fiind Google). Următoarele sunt BrightRoll, ADAP.TV, Specific Media, Tubemogul, Hulu, Tremor Video, AOL şi Videology.
Printre clienţii startup-ului se numără Major League Baseball (MLB.com), ABC Family, A&E Networks, Gannett, Dailymotion.
Sergiu Biriş - românul care a vândut către Facebook cu jumătate de miliard de dolari
UberVu, parte a grupului HootSuite
Pe 22 ianuarie 2014, UberVu a fost achiziţioantă de compania canadiană HootSuite, care se ocupă de insight-uri de trafic şi audienţă pentru diferite branduri. UberVu a fost pentru mulţi ani cel mai popular şi cunoscut startup românesc, înfiinţat de Vladimir Oane.
Una din cele mai mari firme din lume care oferă un panou centralizat de management al social media este HootSuite. Este o firmă canadiană cu sediul în Vancouver, Canada. Firma a fost înfiinţată în 2008 iar în timp a luat finanţări de la investitori în sume de peste 100 milioane de dolari ajungând acum lider pe acest segment de piaţă.
uberVU a luat naştere în 2008, după ce Vladimir Oane, Dragoş Ilinca şi Dan Ciotu au participat la acceleratorul Seedcamp. Compania se ocupă cu partea de analiză a reţelelor sociale, oferindu-le clienţilor posibilitatea de a-şi măsura performanţele în social media.
Înainte de uberVU, Oane deţinea o companie care creea CMS-uri (Content Management System). Primul produs al acestei companii se numea Bluo. „Nu ne-a îmbogăţit, dar am câştigat câteva premii de design“, a declarat Oane.
uberVU are acum 42 de angajaţi şi a reuşit să strângă, în urma rundelor de finanţare, suma de 3 milioane de dolari. Întrebat dacă se aştepta ca firma să crească atât de mult, Oane a glumit, spunând că este chiar dezamăgit de rezultate.
The Pole Society, extindere în Brazilia
Aplicaţia The Pole, lansată acum un an în România, va fi disponibilă publicului larg în Brazilia începând cu luna octombrie a acestui an.
Soluţia The Pole a putut fi testată în mod gratuit pe 18 septembrie în cadrul primei expoziţii din Brazilia dedicate în exclusivitate soluţiilor de afişaj digital. Publicul brazilian va putea transmite în timp real imagini create de ei cu ajutorul smartphone-ului, pe ecranele din aeroportul din Sao Paolo, pe tabletele disponibile în 100 de taxi-uri, precum şi pe un totem aflat la eveniment.
Plata pentru spaţiul media se realizează tot de pe dispozitivul mobil, cu ajutoul unui card de debit sau de credit, dintr-o interfaţă securizată. Întregul proces durează între 30 de secunde şi câteva minute, iar soluţia este disponibilă oricărui utilizator de smartphone care descarcă aplicaţia la nivel local şi internaţional.
Aplicaţia a fost lansată în România în luna noiembrie şi extinderea în Brazilia este prima ascensiune pe o piaţă internaţională pentru startup-ul fondat de Bogdan Savonea şi Matei Psatta.
Pentru 2015, The Pole Society plănuieşte o extindere şi mai mare la nivel global, spre SUA sau Dubai.
Secretele unei afaceri româneşti care s-a extins până în Brazilia într-un singur an
AxoSuits - exoschelete construite în România
Unul dintre cele mai tinere startup-uri din România, AxoSuits din Oradea, a făcut senzaţie la evenimentele de profil din ţară. Ei au câştigat How to Web Startup Spotlight şi Get in the Ring.
AxoSuits lucrează la un exoschelet Made in Romania care să fie montat pe corpul unei persoane paraplegice, bătrâne sau care suferă de o problemă motorie şi care să-l ajute să se deplaseze normal.
Persoanele cu handicap din România sunt condamnate la o viaţă de mizerie. Căruţul cu rotile e o poartă spre un blocaj social, atât timp cât autobuzele au rampe, dar nu sunt folosite, iar instituţiile publice fac rampe în bătaie de joc.
Andras Kapy, fondatorul AxoSuits a fost prezent la Adevărul Live pentru a vorbi despre proiectul său.
Cum redau doi tineri mobilitatea oamenilor cu handicap. Exoschelete în România
TwoTap, succes peste ocean
Startup-ul acesta e fondat de doi români şi are sediul în Statele Unite.
Radu Spineanu şi Răzvan Roman au reuşit să convingă câţiva prestigioşi investitori din Silicon Valley să investească 2,7 milioane de dolari în firma lor, TwoTap.
Investitorii sunt Khosla Ventures, SV Angel, fostul CEO Visa Joseph Saunders, Ryan Petersen, co-founderul Reddit Alexis Ohanian, co-founderul Posterous Gary Tan, We Funder (platformă de crowdfunding), Transmedia Capital and Digital Garage.
Firma fondată de ei, TwoTap, încearcă să simplifice procesul de cumpărare online şi în special procesul desfăşurat pe mobile (telefoane, tablete). Soluţia oferită de ei permite cumpărătorilor să cumpere orice produs de la orice vânzător, indiferent că produsul e pe website sau în aplicaţia mobilă.
Până acum TwoTap a reuşit să atragă peste 200 de retaileri online având o creştere de 50 de ori în numărul de tranzacţii lunare (în ultimele şase luni).
TwoTap intenţionează să folosească nouă rundă de finanţare pentru a scala soluţia, pentru a angaja noi oameni şi pentru marketing.
Movidius - procesoare pentru Google
O firmă din California, cu o filială la Timişoara, a reuşit să proiecteze cel mai nou procesor de pe un smartphone experimental Google. Cu ajutorul acestuia, ceea ce numim noi telefon inteligent ar putea deveni un „telefon-geniu“.
Valentin Mureşan vorbeşte cu modestie despre ceea ce face la Movidius Timişoara. Filiala locală a unei companii producătoare de procesoare a fost selectată de Google pentru a face posibil cel mai nou telefon experimental al său – Proiectul Tango. Cu ajutorul acestuia, Google va putea să realizeze hărţi în interiorul clădirilor, pentru că terminalul are trei camere care procesează în timp real. De asemenea, persoanele nevăzătoare ar putea să fie asistate în timp real de către smartphone. Provocarea a fost imensă.
Procesoarele de pe telefoanele actuale sunt puternice, dar consumă foarte multă energie şi autonomia este de maximum două zile, în cazuri rare. Movidius a luat totul de la zero. Biroul de design din Dublin a realizat procesorul fizic, iar la Timişoara 40 de ingineri români au proiectat platforma software. La final, s-a realizat un consum de câteva ori mai mic decât pe telefoanele obişnuite. Va deveni Movidius viitoarea revoluţie în lumea tehnologiei? Doar timpul o va spune. Valentin Mureşan crede că ar avea nevoie de un glob de cristal pentru a afla acest lucru.
Citeşte totul despre Movidius România în articolul de aici.