Internetul ca o planetă: cea mai detaliată şi interesantă hartă creată vreodată pe care să navighezi ca vechii exploratori
0
Cum creezi o hartă a Internetului, dacă ai vrea să-l reprezinţi aşa cum reprezinţi o ţară sau un continent de pe Pământ? Un artist a reuşit aşa ceva, a pus fiecare punct de interes de pe web pe o hartă clasică şi i-a ieşit foarte bine, dar crezi că te-ai descurca să-ţi găseşti drumul pe ea?
Martin Vargic şi Jay Jason Simons au luat Internetul şi toate site-urile sale, au mai luat o hartă clasică şi au început să aşeze datele. Au creat chiar şi oceane şi ţări, au creat continente şi lumi şi au împărţit lumea în hardware şi software. Cei doi şi-au publicat creaţia pe DeviantArt. Este, deocamdată, în versiunea 1.0, dar cei doi promit că o vor actualiza pe viitor.
Harta pe care cei doi au publicat-o online cuprinde harta mare a Internetului, apoi alte patru hărţi mai mici care arată cele mai folosite reţele sociale din lume, pe unde spionează NSA, care e cel mai folosit navigator în acest Internet şi care este rata de adopţie a Internetului în lume. Topul site-urilor a fost luat de pe alexa.com, iar primele trei sunt: Google, Facebook şi YouTube. Pe ultimul loc, căci au fost alese doar primele 500, este Myntra.com.
„Harta pe care am creat-o are două părţi distincte. Este vorba de continentul din Est, unde e Lumea Veche şi care cuprinde companiile de software, gaming şi unele dintre acele site-uri orientate mai mult către viaţa reală a utilizatorilor“, a explicat Vargic pentru The Independent. „În stânga este Lumea Nouă, compusă din două mari continente. În Nord sunt acele companii care s-au dezvoltat din reţelele sociale, din motoarele de căutare, din găzduire conţinut video [ex.: YouTube], din bloguri, forumuri şi site-uri dedicate artei. În partea de jos sunt toate acele site-uri care găzduiesc pornografie, torrente şi viruşi“, a completat acesta.
Harta creată de Martin Vargic şi Jay Jason Simons (click pentru dimensiunea completă)

Inspiraţia lui Vargic a pornit de la o hartă publicată de Randal Munroe (încărcată pe xkcd) structurată oarecum la fel, dar fără o reprezentare în detaliu a fiecărui element care a ajuns să reprezinte Internetul. Vargic şi-a construit harta din perspectiva traficului, influenţei, platformelor şi serviciilor oferite. Actualizarea la 2.0 vine în februarie. Munroe a limitat-o la comunităţile online. Acum, mai rămâne doar să decizi pe care continent te instalezi, pentru o perioadă mai mare de timp.
Harta creată de Randal Munroe (click pe poză pentru dimensiunea completă)
