Lupta împotriva pirateriei software: 313 dosare penale întocmite în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Popescu de la BSA, împreună cu reprezentaţii Poliţiei Române au prezentat rezultatele campaniei „Poţi să treci de orice verificare cu bine?“ FOTO Adevărul
Magda Popescu de la BSA, împreună cu reprezentaţii Poliţiei Române au prezentat rezultatele campaniei „Poţi să treci de orice verificare cu bine?“ FOTO Adevărul

Inspectoratul General al Poliţiei Române a desfăşurat, anul trecut, o serie de activităţi de combatere în domeniul pirateriei software în rândul companiilor şi distribuitorilor din România. În cadrul acestor acţiuni, au fost efectuate 691 de verificări, în urma cărora au fost înregistrate 313 dosare penale.

Astfel, au fost depistate 351 de persoane care sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar în 126 dosare penale a fost dispusă începerea urmăririi penale.

În ceea ce priveşte programele aparţinând membrilor BSA | The Software Alliance, există 17 condamnări în 2012, dintre care 4 condamnări pronunţate împotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.

Reprezentanţii BSA şi IGPR au arătat, în cadrul unei conferinţe de presă, care sunt efectele pirateriei asupra economiei unei ţări.

„Dacă rata pirateriei ar scădea cu 10% în 4 ani, la bugetul de stat s-ar adăuga 87 milioane de dolari, ar exista peste 3.700 de locuri de muncă în plus iar PIB-ul ar beneficia de 573 de milioane de dolari în plus“, a declarat Magda Popescu,  BSA | The Software Alliance Outside Counsel, citând un studiu realizat de IDC în 2010.

Una din trei persoane fizice care foloseşte software piratat se confruntă cu programe de tip malware. În cazul companiilor, aceste probleme apar în trei din zece cazuri. „Asta înseamnă 1,5 miliarde de dore consumate pentru depistarea acestor viruşi, dezinfectarea calculatoarelor şi recuperarea datelor“, a mai spus Popescu.

În România, 6% dintre persoanele care folosesc software obţinut prin mijloace legale suţin că nu piratează fiind conştiente de ilegalitatea acestui fapt iar 30% - fiindcă le este teamă de consecinţele legale.

Claudiu Scarlatache, comisar-şef de poliţie, Director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R., a declarat că există grupuri speciale care se ocupă cu combaterea pirateriei.

„Acest gen de proprietate – proprietatea intelectuală – reprezintă, pentru Poliţia Română, o preocupare în aceeaşi măsură în care Poliţia Română îşi exercită atribuţiunile în sfera protecţiei proprietăţii, atât cea privată cât şi cea publică. Pentru protecţia acestui gen de proprietate, Poliţia Română este reprezentată atât la nivel central cât şi la nivel local, cu ofiţeri instruiţi în acest domeniu care fac parte din grupuri speciale. În aceste grupuri fac parte şi procurori special repartizaţi dar şi specialişti din cadrul ORDA“, a declarat Scarlatache.

Reprezentanţii BSA şi ai Poliţiei Române au prezentat şi o serie de cazuri concrete în care unele companii au fost prinse cu software piratat.

Unul dintre cazurile investigate în 2012 a fost la Timişoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timiş la nouă puncte de lucru aparţinând companiilor Tossit S.R.L. şi Print 84 S.R.L., având ca obiect de activitate servicii de printare şi fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe în mare parte nelicenţiate, aparţinând companiilor membre BSA Autodesk Inc. şi Microsoft Corporation. BSA a formulat plângeri penale şi cereri de despăgubiri în numele acestor membri pentru 12.670 EURO, inclusiv daune morale. După verificare, cele două companii au intrat în legalitate prin achiziţionarea licenţelor necesare şi, în plus, au fost obligaţi la despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor de până la momentul controlului.

În ce priveşte activităţile de distribuire de software neautorizat, compania S.C. Evotrade S.R.L., cu sediul în Oradea şi punct de lucru în Cluj-Napoca, a achiziţionat, în perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fără certificat de autenticitate - din Suedia şi le-a comercializat în România, atât prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cât şi online, prin www.evocomputers.ro. Prin revânzarea de software neautorizat, Evotrade nu doar că s-a expus riscului de investigaţie penală, dar şi-a pus şi clienţii în situaţia de a utiliza programe nelicenţiate corect, faptă care reprezintă infracţiune. Din momentul în care au fost descoperite aceste activităţi, Evotrade a încetat orice activitate neconformă legii, a demarat procedurile necesare intrării în legalitate şi contactarea clienţilor în vederea recuperării acestor pachete şi restituirii preţului plătit.

Membrii IGPR au specificat că părţile vătămate pot cere despăgubiri de până la trei ori valoarea produsului software piratat.

„Poţi să treci de orice verificare cu bine?”

În ceea ce priveşte activităţile de prevenire, în cadrul campaniei comune IGPR-BSA „Poţi să treci de orice verificare cu bine?”, derulată începând din septembrie 2012, 30.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile asociate pirateriei software.

Până la 31 martie inclusiv, 7.513 din aceste companii au primit consultanţă BSA referitoare la modul în care se poate realiza un audit software, iar 3.183 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate în continuare de BSA sau chiar membrii BSA în legătura cu cele mai avantajoase variante de intrare în legalitate.

Consultanţa prin specialişti în domeniu este disponibilă în continuare prin apelarea BSA la numărul dedicat campaniei: 021.529.71.95.
 

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite