FOTO VIDEO Google are buletin: compania lui Brin şi Page aniversează 14 ani de când a transformat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larry Page şi Sergey Brin în 2006 FOTO Reuters
Larry Page şi Sergey Brin în 2006 FOTO Reuters

Ianuarie 1996. La Universitatea din Standford doi studenţi doctoranzi se alătură unul altuia pentru un proiect de cercetare. Pun la cale un proiect numit „BackRub“. Apoi se gândesc la numărul 1 urmat de o sută de zerouri. În engleză, termenul era „googol“. Acum 14 ani, Larry Page şi Sergey Brin puneau bazele firmei Google, cea care avea să schimbe pe vechie faţa internetului.

La început era doar un site în cadrul Universităţii Stanford, la adresa google.stanford.edu. Mica lor afacere s-a mutat în garajul unui prieten din Menlo Park, California. Vă spune ceva numele acesta? Ei bine, tot în Menlo Park şi tot într-un garaj s-au întâlnit Steve Wozniak şi Steve Jobs. Patru vizionari în acelaşi loc. Iar viaţa noastră online nu a mai fost niciodată la fel. Primul angajat a fost Craig Silverstein, un coleg de la Stanford.

Trei mutări şi un moment care putea schimba internetul

Prima finanţare pentru Google a venit cu o lună înainte de înfiinţarea companiei, de la patronul companiei Sun Microsystems. Iar în iunie 1999, existau deja 25 de milioane de dolari ca finanţare. Curând birourile s-au mutat în Palo Alto, iar în 2000, deşi Page şi Brin nu doreau acest lucru, Google a intrat în afacerile cu publicitate. Un refuz categoric al acestora putea să schimbe pentru totdeauna viitorul internetului, deoarece Google se bazează în acest moment pe nişte venituri impresionante din publicitate.

Cu toate acestea, Brin şi Page au avut o mare dorinţă. Ei nu au vrut ca designul minimalist al paginii de start de la Google să se schimbe din cauza publicităţii. Au dezvoltat astfel un sistem de publicitate pe cuvinte cheie.
Sediul din Palo Alto a devenit curând prea mic, iar compania s-a mutat în 2003 în Mountain View, California.

Motorul care alimentează o lume

Principalul produs al Google a fost motorul de căutare. De la un proiect de mici dimensiuni, care a fost creat pentru facultate, cei doi temerari au realizat cel mai mare site din lume şi un concern de servicii impresionante.
În momentul de faţă, Google este cel mai vizualizat site din lume şi indexează miliarde de pagini printr-un algoritm mult mai simplu de la început, care caută în tot conţinutul internetului prin aşa-numiţii spyder bots. La nivel tehnic, motorul foloseşte ceea ce se numeşte „Page Rank“. Principalul scop este căutarea de texte.

Căutările au evoluat în timp. Dacă în 2004 compania putea să găsească 84% din internet, acum cifra este mult mai bună. Acum, putem căuta prin voce, de pe calculator sau de pe smartphone sau tabletă. Putem să căutăm mult mai multe decât ne permitea internetului înainte. La jumătatea acestui an, firma fondată de Brin şi Page a lansat „Knowledge Graph“, un algoritm nou al motorului de căutare care nu oferă doar link-uri, ci se transformă într-o adevărată enciclopedie. Cele mai simple aplicaţii ale acestui algoritm pot fi văzute în simplele transformări din kilometri în mile sau la căutarea pe google.com a numelor de personalităţi.

Google a ajuns atât de important în momentul de faţă, încât multe indicatoare se bazează pe numărul de căutari de pe acest site. Popularitatea există dacă cineva este pe Google. Nu exişti dacă nu eşti pe Google a fost primul criteriu înainte de „nu exişti dacă nu eşti pe Facebook“.

Cu toate acestea, Google nu găseşte tot internetul, iar acest lucru are o explicaţie bună. Multe baze de date online nu sunt accesibile decât prin căutări manuale. De asemenea, spaţiul numit „deep web“, internetul ascuns, care nu este vizibil utilizatorilor obişnuiţi, este ascuns şi de Google.

Cum s-a extins un garaj la o lume

Cât de mult se poate extinde doar un motor de căutare? Numai din memorie vă putem înşirui o listă interminabilă de produse de la Google: Google+, Gmail, YouTube, Blogger, Google Drive, Google Reader, Android, Google Nexus 7, Google Nexus. Lista este de fapt interminabilă. Tentaculele lui Brin şi Page s-au întins mult mai departe.

Din Google Search au ieşit multe alte produse. Putem acum căuta pe internet imagini, video-uri, cărţi, ştiri sau informaţii bursiere. De asemenea, Google Finance oferă informaţii bursiere, Google Scholar are lucrări academice, iar pe Google Patent Search putem să vedem ce patente mai există.

S-au făcut averi din folosirea eficientă a uneltelor de publicitate pe Google. Specialiştii în advertising au apărut exact pe această filieră: cum pot firmele sau site-urile să se optimizeze pentru a apărea mai bine în rezultatele Google.

google earth

Lumea a devenit mai mică. Ştiţi cum? Prin Google Earth, care este atlasul virtual al lumii noastre, prin Google Maps, harta Planetei şi prin Google Street View, fotograful oficial al întregii planete, care „spionează“ străzile în căutare de obiective turistice şi indicaţii geografice. Maşinile Google şi bicicletele firmei merg prin toate ţările lumii, iar de curând au „atacat“ şi râul Amazon.

Ştiţi Microsoft Office? Ei bine Google are propriile variante prin Google Docs, serviciu care a fost incorporat în Google Drive, hard disk-ul extern oferit virtual de către gigantul online.

Android, istoria unui succes

Pe lângă afacerile în domeniul internetului, care au venit, evident, cu probleme lor (acuzaţii în privinţa politicii aproape totalitare a celor de la Google pe piaţă, probleme de intimitate), una dintre cele mai de succes poveşti de la Google este sistemul de operare Android.

Geniul celor de la firma din Mountain View nu a stat tot timpul în crearea celor mai bune produse din start, ci în viziune. De multe ori ei au văzut companii la început de drum, aşa cum a fost şi cazul lor în 1996, şi au investit în ele sau pur şi simplu le-au achiziţionat. Aşa s-a întâmplat şi cu Android. Fondat în 2005 şi finanţat iniţial de un consorţiu de firme care militau pentru standarde open source (deschise tuturor), Android a fost cumpărat pe 17 august 2005 de către gigantul online. În primele luni aproape nimeni nu-şi dădea seama de potenţialul acestei pieţe. Trebuie să ne gândim că mai trebuiau să treacă doi ani până când Steve Jobs anunţa iPhone-ul, iar toata piaţa de gadgeturi se schimba radical.

Prima variantă a sistemului de operare, Astro, a apărut abia în septembrie 2008. , iar în trimestrul doi al anului 2009 roboţelul Google avea doar 2,8% din piaţă, potrivit analiştilor de piaţă de la Canalys.

Dacă închidem ochii şi ajungem direct un an mai târziu, Android ajunsese la 25,3% din piaţă, potrivit Gartner. Mai sărim un an. 2011 – 52,5% din piaţa smartphone-urilor. Anul acesta, sistemul de operare de la Google a ajuns la o cotă de piaţă de aproape 60%. Succes se datorează deschiderii Google, spre deosebire de ecosistemul închis de la Apple sau lipsa aplicaţiilor de la BlackBerry. Android s-a dezvoltat, din ce în ce mai mulţi producători îl folosesc, iar magazinul online Google Play a devenit un adevărat mall virtual („National Post“ pregăteşte un material pe această temă în curând).

Brin şi Page au mai câştigat o bătălie. Ca multe altele.

google 14 ani

Sergey Brin purtând o pereche de ochelari Google de generaţia a doua

Viitorul este Google

Google ne-a schimbat viaţa până acum destul de mult. Dar nu vor să se opreasă aici. Compania americană este renumită pentru că le oferă angajaţilor oportunitatea de a-şi rezerva o cincime din timp pentru proiecte individuale sau în dezvoltare. Prin această practică, Google a reuşit să aducă o mulţime de inovaţii, iar noi vom aminti doar trei care vor putea schimba lumea aşa cum o ştim.

Google X, laboratorul de proiecte suplimentare al companiei, a prezentat în aprilie ochelarii inteligenţi care transformă realitatea într-un ecran de telefon mobil. Cu ajutorul unui micro sistem de operare inserat şi cu o conexiune la internet permanentă, ochelarii Google oferă informaţii în timp reali în faţa ochilor. Se vor putea conecta la telefoanele mobile, vor putea fi folosiţi pentru conversaţii video sau vor deveni o alternativă la sistemul de GPS.

„Project Glass“ nu este doar un proiect futuristic, ci o realitate. Fondatorul companiei, Sergei Brin chiar i-a purtat la mai multe evenimente, iar aceştia sunt într-o fază de testare avansată.

Google a lansat de curând ideea unui creier absolut care va studia lumea. Compania a primit un patent de invenţie pentru această tehnologie de curând. Google a obţinut patentul pentru ceea ce ei denumescu „automatic large scale object recognition“. Această invenţie îi va permite motorului de căutare să identifice obiectele din interiorul unei fotografii sau din cadrul unui filmuleţ.

Google a explicat că „sistemele convenţionale se bazează pe intervenţia oamenilor pentru a oferi detalii despre un obiect, iar calculatorul îl identifică. Acest lucru este scump, durează şi nu poate ţine pasul cu totalitatea datelor urcate pe internet“.

De asemenea, Google a intrat şi în domeniul automobilistic. Dar fiind o companie inovatoare, nu s-a mulţumit să facă doar o maşină bună. Ei au dorit să reinventeze. Tehnologia exista deja, de ce să nu fie folosită? Astfel, în viitor, cu ajutorul conectării la sateliţii companiei şi la Google Earth, Google a lansat o maşină fără şofer.

google prius

Maşina Google în teste

Momentan Google nu a fabricat şi o maşină, ci a modificat o Toyota Prius şi a dotat-o cu tehnologia necesară. Maşina este echipată cu camere video, radare, un sistem de captare laser care îi permite să perceapă traficul din jur şi hărţi detaliate pentru a putea ajunge la destinaţie.

"Am sentimentul că utilizarea simbolului infini este cea mai bună cale pentru reprezentarea maşinii viitorului", a declarat într-un comunicat şeful departamentului pentru vehicule motorizate din Nevada, care speră să atragă Google pentru dezvoltarea, testarea şi fabricarea de vehicule autonome, în viitor.

Concluzie

Viitorul se va scrie în limbajul Google. Fie că ne place, fie că ne simţim ameninţaţi de intruziunea în viaţa personală sau fie că ni se pare că Google este prea prezent pe internet. Ideea din garaj s-a transformat într-o lume. În Universul în care trăim, Google a devenit un adevărat Matrix, o lume paralelă, interconectată la cea reală. Ştiţi...Matrix a fost real. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite