De ce a venit o firmă care creează jocuri pe Facebook în România: „Bucureştiul e plin de programatori de jocuri pentru mobil“
0
Mihai Sfrijan, game developer, designer şi directorul studioului King.com din România, a declarat, în cadrul unui eveniment de presă, că în Bucureşti există foarte mulţi oameni pricepuţi la programarea jocurilor pentru mobil.
Studioul King.com din România este situat în clădirea Unirii Factory şi are 30 de angajaţi. Cel mai de succes proiect produs la noi în ţară este Bubble Witch Saga, un joc care face furori atât în ţară cât şi în străinătate. Jocul a făcut un profit de un milion în numai 41 de zile de la lansare.
“Studioul a fost deschis acum un an şi jumătate şi initial acesta a fost gândit ca un studio de dezvoltare pentru jocurile de mobil. Între timp compania a crescut şi acum producem nu numai jocuri de mobil ci şi jocuri de Facebook şi jocuri pentru site-ul King.com”, povesteşte Mihai Sfrijan.
Bubble Witch Saga este jocul care a propulsat compania pe locul doi în topul celor mai mari dezvoltatori de jocuri de Facebook. King.com a decis să-şi ducă jocurile şi pe Facebook în urmă cu doi ani, când “nu mai era momentul pentru un jucător nou să intre pe piaţă”.
“Acum doi ani am decis să intrăm pe piaţa Facebook, după ce Zynga lansase tot ce trebuia să lanseze. Nu mai era momentul pentru un jucător nou să intre pe piaţă dar au decis să facă lucrul ăsta cu Bubble Witch Saga şi am ajuns pe locul doi în topul celor mai mari dezvoltatori de jocuri. În momentul de faţă avem Candy Crush Saga care este cea mai mare aplicaţie de Facebook, nu joc ci aplicaţie, care are în jur de 12 milioane de vizitatori activi în fiecare zi. Mai avem încă două jocuri în top 10, Bubble Witch Saga şi Pet Rescue Saga. În România sunt aproximativ de 400 de mii de utilizatori”, a declarat Sfrijan.
Strategia King.com este una interesantă, după cum spune şi Mihai. Ei publică săptămânal un joc nou pe site şi cele mai de succes produse sunt portate pe Facebook şi pe mobil.
“Producem săptămânal câte un joc nou pentru site – toate jocurile au fost dezvoltate intern, nu suntem publisheri, suntem dezvoltatori. Folosim site-ul pentru a testa jocurile. În momentul în care avem un joc care are un feedback foarte bun îl trecem pe Facebook şi pe mobil”, a explicat game developerul.
Mihai Sfrijan a povestit şi cum a luat naştere studioul King.com din România şi de ce a ales Bucureştiul ca sediu.
“Am început cu trei programatori foarte talentaţi şi am ajuns la 30 de oameni. Am deschis studioul în Bucureşti pentru că există foarte mulţi oameni care se pricep la jocurile pentru mobil. EA Mobile e în Bucureşti de şapte ani, Gameloft de opt ani… există foarte multă lume - programatori, designeri, artişti, manageri, testeri – care au trecut prin cel puţin de un joc de mobile. Bucureştiul este o zonă foarte foarte bună pentru a deschide un studio de jocuri, în special pentru mobil. Începem să ne mişcăm şi pe partea pentru Facebook”, a spus el.
King.com este o companie de jocuri fondată în 2003, în Stockholm, Suedia. Jocul Candy Crush Saga este cea mai accesată aplicaţie de pe Facebook, având peste 9 miliarde de vizite lunare. Compania a primit în 2005 o investiţie de circa 30 de milioane de dolari şi este profitabilă încă din 2006. Veniturile companiei sunt obţinute prin cumpărăturile din interiorul jocului şi numai 1-2% dintre persoanele care joacă fac astfel de cumpărături. În lume sunt cinci studiouri: Stockholm, Malmo, Barcelona, Londra şi Bucureşti.










