Înainte de alegeri, doi danezi lansează în România o aplicaţie dedicată jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi danezi, coautori ai unui documentar despre o revoluţie din Myanmar, au ales România ca primă ţară în care lansează platforma IndieFrame.

IndieFrame este, în primă fază, un site pe care sunt colectate videoclipuri şi poze încărcate de utilizatori. Ei primesc 80% din fiecare vânzare, iar preţul începe de la un dolar. Apoi, mai este aplicaţia pentru Android şi iOS, cea din urmă fiind disponibilă din 1 decembrie. Ceea ce propun cei doi este o democratizare a actului jurnalistic, prin oferirea oportunităţii oamenilor de a contribui cu conţinut.

Urmează o lansare în Danemarca, dar până acum conţinutul este cel mult ca cel pe care l-ai vedea pe o pagina de Facebook sau hi5, fără vreo utilitate jurnalistică reală. Pe 11 decembrie, în România vor fi alegeri şi poate IndieFrame îşi dovedeşte valoarea. Totuşi, trebuie să crească popularitatea până atunci şi conţinutul să fie relevant.

Cecilia Valsted şi Lars Brusk, cofondatorii, susţin că vine „smartphone reporterilor“, care documentează de oriunde. În timpul conferinţei de presă au oferit exemplul unei fete care a documentat prin videoclipuri live publicate pe reţele sociale diverse proteste. Dacă adăugăm banii pe care îi poate câştiga cineva, atunci platforma ar putea fi utilă. O analiză mai bună a potenţialului şi posibilului succes poate fi făcută însă peste şase luni sau un an. Nici Uber n-a ajuns peste noapte un succes, iar pe acelaşi model vor şi ei cu IndieFrame să meargă.

Aplicaţia a fost creată de compania românească Tremend Software Consulting, foloseşte stocare în cloud prin servere Amazon şi utilizează criptarea datelor într-o manieră similară WhatsApp. Desigur, utilizatorul poate permite aplicaţiei să îl localizeze acolo de unde încarcă videoclipuri sau poze.

În ceea ce priveşte falsificarea conţinutului, danezii susţin că va fi combătută de alţi utilizatori care încarcă alt conţinut cu alt punct de vedere. În acest caz, utilizatorii din România îşi pot aduce aminte cozile de la vot din Paris, când televiziuni de ştiri au încercat să minimizeze impactul prin filmarea străzii goale. În final, aplicaţia nu e acolo ca să cearnă conţinutul, ci să îl adune, iar redacţiile, jurnaliştii îl aleg. Mai mult, prin IndieFrame ar putea fi încărcat conţinutul pe care instituţiile media nu l-ar mai folosi şi pot obţine bani pe el. Deocamdată, e un plan frumos care va fi confirmat sau infirmat într-un an. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite