Asus ROG STRIX XG32V, monitor de gaming creat să impresioneze [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asus ROG STRIX XG32V e mare, are 31,5 inci şi 9,2 kg fără ambalaj, aşa că-l transport acasă cu un taxi. Îl scot din cutie, arunc totul de pe birou, cu ocazia asta mai fac şi eu curăţenie.

Pun suportul şi-l aşez, îi dau jos capacul de la mufe şi îl conectez cu oarecare greutate, pentru că porturile sunt aşezate pe o diagonală uşor inaccesibilă. Mai târziu, citind pe pagina producătorului o descriere a produsului, văd că firele se trec prin suportul de sprijin şi le aşez şi eu întocmai. Îi adaug capacul cu sigla Asus sub picior şi obţin pe birou o reproducere luminată în roşu.

Arată bine ca aspect, dar nu e practic, la filme mă deranjează lumina. Am un birou mic, suedez, probabil rumeguş românesc şi monitorul ocupă o treime din el. Nu mă refer aici doar la lăţime, ci la construcţia suportului, care acoperă o mare suprafaţă. Aşa că, fii pe fază, e pentru birouri mari!

Trecând de partea practică, designul monitorului e în linia ROG, agresiv, futurist, spectaculos.

image

L-am instalat seara, pe la ora 22.00, în vreo 10-15 minute. Am modificat setările grafice pe 2K, în Call of Duty, şi m-am jucat până la 2 dimineaţa.

image

Culorile sunt saturate, dar nu deranjează în gaming, iar contrastul e foarte bun. Până mă obişnuiesc cu el am senzaţia că jocul cade pe mine, imersiunea e genială. Nu-mi dau seama dacă forma curbată, apropierea de ecran sau mărimea creează această senzaţie. Poate sunt toate la un loc.

Mă deranjează puţin că nu am sunet pe el, dar îmi pun căştile de la smartphone şi depăşesc momentul.

Din păcate nu e seara mea norocoasă, pierd circa 60 -70% din partide, dar mă încurajez văzând că şi când pierd sunt pe primul loc. Sunt atât de bun (noob)!

Revenind la subiect, obiect, să vă spun câte ceva şi despre specificaţii. Monitorul Asus are un ecran de tip VA / W-Led, format 16:9, rezoluţie WQHD (2560X1440), unghi de vizualizare orizontal 178/ vertical 178 (de grade), luminozitate 300 cd/m2, contrast static 3000:1, rată de refresh 44Hz - 144Hz, sRGB 125%, NTSC 100% (mai multe aici ). Raza de curbură e de 1800mm, diagonala are 81 de cm, dispune de gamă de culori DCI-P3, tehnologie Aura Sync şi Amd Free Sync.

Conectivitatea se face printr-un port HDMI 2.0, două Displayport v1.2 (unul este mini), o mufă pentru jack de 3.5mm şi două USB 3.0. Pentru a face Aura Sync funcţional monitorul trebuie conectat la PC şi prin USB. 

image

A doua zi m-am uitat la câteva filme şi am dat o tură prin agenţiile foto. În mod evident, culorile sunt mai saturate decât normal. N-ai putea prelucra o fotografie cu setările de bază.

Dar îl ţin câteva zile şi n-o să-l calibrez, deşi m-am plimbat prin meniuri. În dreapta spate are 4 butoane, unul pentru pornit-oprit şi celelalte pentru diverse setări, vezi în galeria foto opţiunile.

Mă răsfăţ şi las lucrurile aşa cum sunt, în fond e de gaming, iar acolo arată excelent.

La filme am senzaţia că mă umplu de efervescenţa combinată cu tristeţea alcoolizată a lui Patrick Melrose. În scena din imagine contemplă cu mâinile tremurânde robotul de curăţat piscina, parfumul trabucului şi cerul indiferent la drama lui.

image

Mi-am băgat nasul un pic şi prin Altered Carbon şi în viitorul ăsta cinic şi “previzibil”, amplificarea culorilor vine mănuşă. Corpurile goale, pe care curge apa, arată “suculent”.

În concluzie, Asus ROG STRIX XG32V e un monitor de gaming din clasa superioară, potrivit unui amator avansat, dar şi unui profesionist.

Luna asta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) a catalogat dependenţa de jocuri video drept boală psihică (gaming disorder) şi a introdus-o în International Classification of Diseases (ICD). Aşa că fă nişte calcule şi află cam cât timp liber petreci jucându-te pe computer sau smartphone.

image

Între timp eu mă întorc la joc, GG!


 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite