REVIEW în premieră mondială: Transformer Book Trio – Sfânta treime taiwaneză: în numele ultrabookului, al tabletei şi al sfântului desktop, Asus!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asus Transformer Book Trio îmbină Windows 8 şi Android Jelly Bean FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Asus Transformer Book Trio îmbină Windows 8 şi Android Jelly Bean FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Ca jurnalist de tehnologie îţi trec pe mână multe gadgeturi. Multe te lasă rece, unele te lasă frustrat, puţine chiar te impresionează şi numai de câteva te îndrăgosteşti. Asus Transformer Book Trio m-a cucerit definitiv şi m-a făcut să visez la un viitor puţin probabil.

Ce este Transformer Book Trio? E greu de zis. În primul rând, este cel mai versatil gadget pe care am avut ocazia să-l testez. În al doilea rând, este un ultrabook cu Windows 8. În al treilea rând, este o tabletă cu Android. În al patrulea rând, este un ultrabook cu Android. În al cincilea rând, este un desktop cu Windows 8. În al şaselea rând este grozav. Tech Adevărul aduce un review complet în premieră mondială.

Taiwanezii au dus mai departe brandul „Transformer Book“, dar şi ideea de portabilitate, cu Trio. Imediat după ce l-am primit a trebuit să plec într-o deplasare şi l-am luat cu mine. De obicei, într-o astfel de expediţie, ar fi trebuit să-mi iau un laptop (pe care să fac muncă serioasă) şi o tabletă (gadget pe care să îmi pot verifica rapid emailurile sau reţelele sociale). Fiecare gadget ar fi avut husa lui separată şi încărcătorul lui. Trio a îndeplinit funcţiile ambelor dispozitive şi a făcut-o admirabiil. Transformer Book Trio este, la prima vedere, un ultrabook cu ecran tactil ce rulează Windows 8. La apăsarea unei taste speciale, devine un ultrabook cu Android. La apăsarea unui alt buton, ecranul se detaşează complet şi rămânem cu o tabletă cu Android de 11,6 inchi. Ce facem cu staţia de andocare? O conectăm la un monitor extern şi avem un sistem desktop de dimensiuni reduse.

<strong>Design</strong>

Să începem cu forma iniţială. La prima vedere, Transformer Book Trio se prezintă ca un ultraportabil cu ecran de 11.6 inci. Este acoperit de aluminiu polizat, cum ne-a obişnuit, de altfel, Asus. Pe carcasă, în partea stângă, vedem trei butoane, unul de Power şi două pentru volum. Primul lucru care dă de gol versatilitatea acestui dispozitiv este o cameră foto, poziţionată în colţul din stânga, jos.

Transformer Book Trio este mai gros decât un ultrabook obişnuit. De ce? Când ridicăm ecranul, ne dăm seama, de fapt, că nu e un simplu ecran, ci o tabletă de sine stătătoare. Display-ul capacitiv este înconjurat de o margine neagră, destul de groasă şi central este poziţionată camera foto frontală. Sub ecran observăm o balama, cu un buton în centru.

Tastatura este neagră şi contrastează plăcut cu griul deschis al aluminiumului folosit de taiwanezi. Pe marginea din dreapta găsim un port HDMI, un port mini VGA şi un port USB. Tot pe partea dreaptă găsim şi portul de alimentare. În stânga avem trei LED-uri indicatoare, un port USB şi slot-ul pentru căşti. De bază.

Detaşăm ecranul şi mai găsim un slot microUSB, un slot pentru card microSD şi încă un slot pentru căşti. Difuzoarele Bang&Olufsen sunt amplasate pe partea din spate a ecranului şi tot acolo găsim un LED pentru tabletă.

Ecranul stă destul de bine prins în balamale. Există un joc foarte mic,  însă construcţia este solidă. Materialul folosit de Asus dă bine şi la privire, şi la atingere şi gadgetul este unul foarte elegant. L-aş putea vedea folsit de un om de afaceri îmbrăcat la costum, într-un aeroport, la fel de uşor cum l-aş vedea şi la un puşti cu păr răvăşit care încearcă să-şi dreagă mahmureala la Starbucks-ul de pe colţ. Greutatea este mai mare decât a unui ultrabook obişnuit, însă mai mică decât a unui ultrabook şi a unei tablete luate separat.

asus transformer book trio

<strong>Hardware</strong>

Aici lucrurile sunt niţel mai complicate. De ce? Pentru că Transformer Book Trio nu este ca orice alt Transformer Book. Până acum, Asus folosea un singur sistem de operare şi poziţiona procesorul direct în spatele ecranului, astfel încât staţia de andocare să împlinească rolul unei tastaturi şi al unei surse suplimentară de energie. Nu e cazul şi cu Trio.

Avem două configuraţii diferite pentru două sisteme de operare diferite. Astfel, tableta de 11,6 inci are un ecran capacitiv IPS cu rezoluţie Full HD sub care găsim un procesor Intel Atom Z2580, cu două nuclee tactate la 2.0 Ghz. Memoria RAM este de 2GB, iar spaţiul de stocare poate fi de 16, 32 sau 64 de GB.

În staţia de andocare găsim un procesor de ultimă generaţie Intel Core i7, tactat la 1,8Ghz. Spaţiul de stocare este de tip HDD şi poate fi de până la 1TB. Placa video este integrată şi este de tipul Intel HD Graphics 4400. Memoria RAM este de 4GB, însă aceasta poate fi extinsă până la un maximum de 8GB.

<strong>Performanţă</strong>

Să începem tot cu modul tabletă. Primele încercări ale producătorilor de a crea tablete cu procesoare de la Intel au fost de-a dreptul dezastruase. Optimizarea era proastă, procesorul părea lent şi experienţa utilizatorului nu era una foarte bună. Lucrurile s-au schimbat cu Clovertrail. Noua arhitectură pentru procesoarele Atom le-a transformat în nişte bestii rapide care ştiu foarte bine cum să conserve energia.

asus transformer book trio

Tableta este una foarte rapidă, iar procesorul Intel este ajutat de 2GB RAM pentru a face faţă oricărei aplicaţii. Filmele în full HD rulează ireproşabil, indiferent de câte aplicaţii am lăsa deschise pe fundal. De exemplu, poţi urmări un clip video de pe Youtube chiar dacă ai browserul, aplicaţia de notiţe şi aplicaţia de Facebook deschise pe fundal.

Am încercat şi jocuri şi, la fel, nu am întâlnit niciun fel de problemă. Am rulat Temple Run 2, Minion Rush, FIFA 2014 şi Real Racing 3. Toate au mers impecabil. Nu au existat momente în care tableta de pe Trio să dea semne de oboseală.

În modul ultrabook, Transformer Book Trio rămâne un dispozitiv rapid. Mulţumită procesorului Intel Core i7, sistemul face faţă oricărui program sau aplicaţii. Astfel, pe partea de multimedia şi de browsing nu sunt multe de spus, pentru că nu mai sunt de mult criterii pe baza cărora se măsoară performanţa unui ultrabook.

Putem face şi un minimum de procesare video pe Transformer Book Trio – spun minimum pentru că am folosit Windows Movie Maker şi nu alt software specializat, însă cel mai probabil sistemul poate „duce“ şi sarcina lui Adobe Premier. M-am jucat puţin şi în Photoshop şi am lucrat la dimensiuni mari (A4 şi A3) şi, din nou, totul a funcţionat perfect. Jocurile speciale pentru Windows 8 – cele care profită de ecranul tactil – rulează foarte bine, însă nu am încercat să instalez un joc clasic. Totuşi, experienţa îmi zice că, atâta timp cât nu setăm detaliile la maximum, Transformer Book Trio ar putea rula Bioshock: Infinite sau alte titluri mai vechi.

asus transformer book trio

<strong>Display</strong>

Ecranul este bun, însă nu impresionează. Display-ul IPS full HD pare uşor cam prea afundat în ramă, însă are o luminozitate bună. Unghiul de vizualizare este mare şi constrastul este decent. Mi-ar fi plăcut să văd, sincer, o saturaţie mai bună. Sticla de pe display este destul de glossy şi dacă bate lumina din spate, vizibilitatea nu mai este atât de bună.

Senzorul capacitiv este bun şi ecranul reacţionează rapid la atingeri. Mă bucur că cei de la Asus au reuşit să rezolve problemele cu ecranul tactil – am testat un ultrabook cu ecran tactil de la ei la un moment dat şi acesta nu reacţiona foarte bine în marginea de sus şi existau momente când acesta se bloca pur şi simplu; nu este cazul la Transformer Book Trio.

<strong>Autonomie</strong>

Tableta nu se poate încărca separat de staţia de andocare, iar asta ar putea fi un punct în minus. Totuşi, am înţeles de ce taiwanezii nu au pus un port separat şi pe aceasta – ar fi mărit greutatea şi ar fi însemnat să mai înghesuie un port undeva pe suprafaţa tabletei. Totuşi, aceasta are o automomie mare – de aproximativ 8-9 ore. Asta cu Wi Fi pornit, browsing şi luminozitatea setată pe automat. Dacă setăm luminozitatea spre minimum probabil obţinem undeva spre 11 ore de autonomie, însă tableta este genul de gadget pe care te poţi baza o zi întreagă.

În modul ultrabook obţinem o autonomie similară, când suntem în modul de Power saver. Totuşi, aici renunţăm la performanţă. Observăm o oarecare lentoare (faţă de modul Balanced sau Performance), însă ne putem face treaba fără probleme.

asus transformer book trio

M-am putut baza pe Transformer Book Trio la un eveniment important care a durat aproape toată ziua. În tot acest timp am făcut browsing, am scris documente în Word, am luat notiţe pe tabletă şi am înregistrat audio tot cu ea. Din când în când deschideam şi aplicaţia de Facebook. Am alternat deseori între modul tabletă şi cel ultrabook, între Windows 8 şi Android, în funcţie de nevoile mele. Asta am făcut-o prin apăsarea unui buton, sau prin decuplarea directă a ecranului. Transformer Book Trio nu te lasă la greu şi nu te face să alergi după priză (nu prize).

<strong>Multimedia</strong>

Pe partea de multimedia merită menţionate difuzoarele cu tehnologie Bang & Olufsen. Cei de la Asus au o tradiţie din acest punct de vedere şi mă bucur că au ales să includă acest „detaliu“ şi pe Transformer Book Trio. În modul ultrabook, difuzoarele nu impresionează. Adică, sunt suficient de puternice cât să acopere cu sunet o garsonieră şi claritatea lor este ireproşabilă, însă le apreciezi la adevărata valoare când îţi dai seama, de fapt, că sunt amplasate pe tabletă.

Camerele foto nu impresionează. Cea frontală îşi face bine treaba când vine vorba de Skype sau alte programe de videochat, iar cu cea principală poţi surprinde un moment comic sau interesant dacă nu vrei să scoţi smartphone-ul din buzunar. Totuşi, poziţia camerei este ciudată, fiind amplasată în colţul din stânga, jos.  În lumină puternică, fotografiile ies bine, însă tableta este destul de mare încât se descurajeze astfel de comportamente.

asus transformer book trio

<strong>Conectivitate</strong>

Pe staţia de andocare avem două porturi USB 3.0, un port mini VGA, unul HDMI şi un slot jack pentru căşti. Pe tabletă avem un port micro USB şi un slot micro SD. Găsim şi un slot pentru căşti. Dispunem de conectivitate WiFi şi Bluetooth. Este bine de menţionat că putem accesa conţinutul tabletei din Windows – acesta apare sub forma  unui hard detaşabil.

<strong>Software</strong>

Transformer Book Trio ne pune la dispoziţia degetelor milioane de aplicaţii şi programe. Avem Windows 8 Pro – care rulează atât programe clasice, cât şi aplicaţiile speciale, dar şi Android 4.2 Jelly Bean, care ne oferă acces la peste 700.000 de aplicaţii.

Versiunea de Android de pe tabletă este uşor modificată de Asus, lucru cu care ne-am obişnuit deja. Interfaţa este una plăcută şi vine cu o serie de lucruri utile. Am mai apreciat la interfaţa Asus existenţa mini-aplicaţiilor care permit efectuarea mai multor sarcini în timp real. Astfel, avem o mini-aplicaţie pentru browser, una pentru calculator, una pentru un player video etc.­

<strong>Preţ şi disponibilitate</strong>

Asus Transformer Book Trio va ajunge în magazinele din România în luna noiembrie. Preţul va varia între 4.200 de lei (pentru cea mai ieftină versiune, cu procesor Intel Core i5) şi 4.800 de lei (pentru versiunea cu procesor Intel Core i7). Este un preţ mare pentru un ultrabook cu ecran tactil? Probabil. Este un preţ mare pentru o tabletă cu Android? Da. Este un preţ mare pentru un dispozitiv care înglobează atât de bine aceste două gadgeturi? Nu. Mie nu mi se pare.

Plusuri:

-       Versatilitate nemaiîntâlnită

-       Performanţă ridicată – atât în mod tabletă, cât şi în mod PC

-       Autonomie crescută

-       Preţ rezonabil

Minusuri:

-       Ecranul putea fi mai bun

-       Poziţia ciudată a camerei principale

-       Greutate destul de mare în mod Ultrabook

<strong>Concluzie</strong>

A fost o adevărată onoare să pot testa Asus Transformer Book Trio în premieră mondială. Gadgetul taiwanez m-a lăsat cu gura căscată de la prima atingere a butonului care schimbă sistemul de operare. M-a vrăjit cu autonomia mare şi cu performanţa ridicată şi m-a făcut să visez că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, toate gadgeturile vor avea mai multe sisteme de operare şi că toate vor funcţiona la fel de bine ca şi Trio. L-aş cumpăra? Cu siguranţă. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite