REVIEW Samsung Galaxy Note 3 - Episodul 4 - S Pen e un pix inteligent care nu mai înlocuieşte doar degetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S Pen e mai mult decât un stylus FOTO Vlad Andriescu/Adevărul
S Pen e mai mult decât un stylus FOTO Vlad Andriescu/Adevărul

Am ajuns la o nouă parte a review-ului nostru la Samsung Galaxy Note 3. Unul dintre cele mai importante elemente ale acestui telefon este stylus-ul. Anul acesta, pixul inteligent a devenit şi mai deştept, dar are mici probleme de ergonomie.

Stylus-ul. Of. Când spun sau scriu cuvântul ăsta îmi amintesc de Steve Jobs la prezentarea primului iPhone. Atunci, el vorbea cu audienţa şi la un moment dat spune: "să folosim un stylus! Da! ... Uhm...nu! Stylus-ul e mare, urât, îl scoţi, îl pierzi. Nu, nu vom folosi un stylus". La patru ani de la această prezentare, Samsung uimea lumea tehnologiei prin lansarea lui Galaxy Note, un dispozitiv cu un ecran uriaş pentru acea vreme şi introducea pe piaţă categoria phabletelor, telefoane la limita dimensiunilor unor tablete. Un element diferenţiator? S Pen, un pix inteligent de tip stylus. La două generaţii după primul Note, S Pen a devenit şi mai inteligent.

Design şi ergonomie

Samsung l-a integrat foarte bine în telefonul său. Se montează în colţul din dreapta jos, iar când este scos lansează automat pe ecran cele cinci funcţii rapide. Capătul stylus-ului este în culoarea cromată a marginilor telefonului, iar restul este un negru deschis. Materialul din care este fabricat e un plastic. Vârful pendulează un pic, pentru a fi mai flexibil şi a funcţiona mai bine pe ecran.

S Pen are anul acesta un buton care deschide comenzile rapide, în momentul când este apăsat, iar vârful pixului este la un centimetru de ecran. Butonul este amplasat puţin eronat. Este în partea inferioară a pixului, iar modul cum îl ţinem în mână nu ne permitem să-l apăsăm rapid. E păcat, deşi e un detaliu care pare lipsit de importanţă.

Funcţiile lui S Pen

S Pen-ul din 2013/2014 are funcţia Air Command, care permite pixului să declanşeze cinci acţiuni rapide în momentul când pixul este la un centimetru de ecran, iar noi apăsăm butonul de pe el. Le vom detalia aici. E un detaliu bun, care transformă S Pen-ul dincolo de un dispozitiv care controlează ecranul şi ne înlocuieşte degetul. Cam aşa ceva trebuie să fie un stylus. Nu numai un gadget de control, ci unul care să scurteze drumul către anumite funcţii rapide. Note 3 este un telefon premium, e un telefon matur, care ne permite să ne facem planuri, să selectăm pagini web, să scriem pe ecran. E creativ şi serios în acelaşi timp.

Action Memo (Notiţă acţiune)

E o notiţă mai inteligentă, pentru că poate transforma scrisul de mână în scris digital, putem introduce date în agendă, putem să căutăm pe internet şi să ne punem remindere. Recunoaşterea scrisului este surprinzător de bună, dovadă că Samsung şi-a învăţat lecţia şi a lucrat la această tehnologie. Am un scris urât, dar a reuşit să îmi recunoască literele, atât timp cât nu sunt foarte rotunjite şi legate între ele.

Screen Write (Scriere pe Ecran)

Ne permite să facem o captură a ecranului pe care-l avem în faţă şi putem scrie pe el, putem încercui elemente ale sale. E foarte bun pentru organizare, pentru cei cărora le place să-şi ia notiţe, să selecteze doar anumite elemente ale paginii. Putem şterge bucăţi din pagină, imagini sau cuvinte.

Scrapbooker

Putem desena în jurul unei porţiuni de ecran şi să facem un Screenshot şi să-l punem într-un folder pentru păstrare. La fel ca şi Screen Write, ne ajută să ne organizăm mai bine atunci când ne documentăm şi urmează să nu mai avem internet sau vrem să avem şi o alternativă offline.

S Finder

O funcţie simplă. Un fel de Spotlight de la Apple. Căutăm în telefon, în toate locurile posibile. În video-ul de mai jos puteţi vedea cum am căutat cuvântul "adevărul" şi mi-a găsit mail-uri, oameni din agendă, notiţe.

Pen Window

Android are capacitatea de a face multitasking prin deschiderea a două ferestre, dar Pen Window duce acest lucru la un alt nivel. Desenăm un chenar imaginar pe ecran şi acesta se transformă într-o fereastră mică. Imaginaţi-vă că vreţi să vorbiţi pe WhatsApp cu cineva, dar vă uitaţi şi la un video sau vreţi să citiţi şi ştirile? Toate aceste lucruri se pot face. Pen Window nu lasă o aplicaţie în josul ecranului, ci pur şi simplu deschidă o fereastră deasupra ecranului clasic, care poate fi accesată şi folosită pentru YouTube, WhatsApp, Contacte sau pentru a da un telefon.

Concluzii

S Pen e natural pentru Note 3. Nu este doar o bizarerie care se poate pierde. Mie mi-a plăcut în mod special să îl folosesc în locul degetului. Nu că nu aş fi obişnuit cu un smartphone, ci pentru că la unele jocuri (Angry Birds) era mai fin. Nu iau, în general, notiţe scrise, deoarece nu îmi citesc bine scrisul, dar poate fi o modalitate rapidă. Îmi place că devine un gadget în plus, că e un accesoriu folositor, nu doar un simplu "gimmick" cu care Samsung să ne atragă. pe ecranul de 5,7 inci e plăcut să te plimbi cu S Pen, dar Steve Jobs avea dreptate: e atât de uşor să-l pierzi.

Haideţi să discutăm. Vă aşteptăm pe Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite