Poliţia foloseşte echipamente scumpe ca să rezolve infracţiuni mărunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interceptarea semnalelor GSM este o practică folosită de poliţie.
Interceptarea semnalelor GSM este o practică folosită de poliţie.

Pe principiul egalităţii între cetăţeni, poliţia foloseşte echipamente de urmărire în valoare de peste 400.000 de dolari pentru a localiza criminali în serie, dar şi hoţi de buzunar.

În Baltimore, cel mai mare oraş din statul american Maryland, poliţia a localizat un hoţ care a spart geamul unei maşini şi a fugit cu un telefon. Problema este că a făcut asta folosindu-se de unul din cele mai puternice dispozitive de urmărire ale guvernului, dispozitiv care poate intercepta în timp real discuţiile oricui se află în zona suspectului, informează USA Today.

Acesta nu e un caz similar, pentru că, aparent, multe departamente de poliţie se folosesc de aceste resurse pentru a prinde de la terorişti, pedofili sau criminali până la simpli hoţi de ocazie. Dispozitivul folosit se numeşte “Stingray” (trad.: “Pisica de mare”) şi este un aparat fabricat de compania Harris Corporation din Florida, iar acesta funcţionează prin forţarea tuturor telefoanelor mobile dintr-o anumită zonă să se conecteze la el. Astfel, Stingray stochează informaţiile şi înregistrează informaţiile din telefon. Chiar dacă acesta urmăreşte o persoană anume, sunt colectate informaţiile tuturor persoanelor nevinovate care se află în apropiere.

Contactaţi de USA Today, avocaţii celor urmăriţi au spus că nu aveau cunoştinţă de folosirea acestor dispozitive pentru obţinerea informaţiilor, deşi legea statului american menţionează anunţarea înainte de folosirea lor. “Problema este că nu te poţi folosi de aceste dispozitive în ambele situaţii. Nu poţi să-l foloseşti pentru prinderea unui terorist, care este un pericol la nivel naţional, pentru ca apoi să-l foloseşti pentru infracţiuni mărunte”, a declarat avocatul Hanni Fakhoury.

Chris Allen, purtătorul de cuvânt al FBI, a spus că nu poate impune poliţiei când sau cum să folosească dispozitivele, însă le-a cerut discreţie totală şi evitarea informaţiilor despre cum funcţionează acestea, lucru care, în mod evident, nu a fost respectat.

Autor: Ana Pârvu

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite