Cea mai mare schimbare tehnologică va transforma totul într-un senzor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia a schimbat modul în care suntem. Trăim digital şi suntem pe cale de a deveni un mare senzor, noi şi lumea. Dacă crezi că asta se termină cu un avertisment că lumea va fi distrusă de Skynet nu e cazul. E mai mult decât paranoia.

Viitorul - aşa cum l-am văzut în filme şi în desene - întârzie doar pentru că ne adaptăm în viaţa de zi cu zi mai greu decât o facem cu imaginaţia. Că acest ritm al omului e bun sau rău e mai puţin important.

Ce este cert e că lumea se schimbă şi mai mult decât atunci când am pus mâna pe smartphone şi ne-am croit drum prin reţele sociale, aplicaţii şi Internet. Ceea ce urmează este despre Internetul Lucrurilor, un concept pe care companiile încă nu ştiu cum să-l promoveze (şi, implicit, să-l vândă) şi noi nu ştim cum să ne temem de el, căci parcă e bun, parcă ne-ar strica anumite obiceiuri, parcă prea vrea cineva să ne ia banii pe nimic.

La începutul acestei luni am văzut în San Francisco, într-o sală cât un club rezonabil din Bucureşti, ce planuri are Intel în acest Internet al Tuturor Lucrurilor căruia îi voi spune pe numele scurt englezesc: IoT (Internet of Things). Odată cu evenimentul acesta, Intel a anunţat şi o nouă platformă: Quark. Este gândită pentru lucruri inteligente şi conectate, dar şi să consume puţin, că n-ai vrea să rămână fără baterie încuietoarea de la casă sau ceasul prin care vezi unde e copilul tău.

image

Platforma propune un instrument pentru oferirea de soluţii pe piaţă mai rapid prin reducerea complexităţii şi definirea modului prin care dispozitivele inteligente se vor conecta în mod sigur şi vor partaja date în cloud. De asemenea, Intel Quark SE şi microcontrollerele Intel Quark D1000 şi D2000 oferă procesare puternică şi consum redus de energie. În timpul evenimentului am văzut soluţii în agricultură, în dezvoltarea caselor inteligente şi în monitorizarea copiilor sau a pompierilor care pleacă în misiuni.

image

Platforma Intel Quark SE oferă un hub de senzori integrat precum şi instrumente pentru a oferi informaţii în timp real. Pentru a colecta date despre orice, de la utilizarea spaţiului la iluminarea biroului, Yanzi, furnizor de clădiri inteligente, foloseşte noul SoC Intel Quark pentru a dezvolta Yanzi Plug şi Yanzi Motion. Acesta este un senzor de monitorizare care permite optimizarea energiei în baza utilizării spaţiului şi a mentenanţei clădirii inteligente, oferind în acelaşi timp analize. Utilizarea acestei soluţii are ca rezultat scăderea cheltuielilor şi a costului total de proprietate pentru sistemele IoT în clădirile inteligente.

Bine, poate e foarte potrivit IoT pentru clădiri inteligente, cum este şi pentru o casă inteligentă pe care să o ai drept locuinţă. Totuşi, şi Levi Strauss a ajuns să utilizeze aşa ceva, nefiind deloc un nume în tehnologie. Pe fiecare obiect din magazine a montat câte un senzor ca să vadă unde este, câte sunt în stoc şi dacă are nevoie de suplimentare. Pe scurt, se numeşte optimizare, indiferent ce se întâmplă în spate şi pe ce arhitectură funcţionează.

image

Ziceam mai devreme de pompieri, iar în acest caz Intel, în colaborare cu Honeywell, a prezentat un prototip bazat pe tehnologia Quark.

Dispozitivele purtabile ale pompierilor ajută la monitorizare în medii critice pentru oameni şi pot folosi această tehnologie şi să cheme ajutor, când au nevoie. Pot fi anticipate condiţiile nesigure de lucru şi pot fi prevenite situaţiile în care echipamentele cedează, pentru a evita accidentele sau cheltuielile mari cu sistemele de lucru.

După toate acestea, ar trebui să reduc totul la ce e de fapt: un senzor. Fiecare astfel de dispozitiv despre care scrie presa şi despre care citeşti este, de fapt, un senzor care recepţionează şi transmite informaţii. "Internetul Lucrurilor" sau IoT este doar o denumire, pentru că orice dezvoltare tehnologică are nevoie de un nume, dar utilitatea e cea care caracterizează până la urmă tehnologiile.

image

Un "telefon inteligent" nu e inteligent decât prin funcţionalităţile sale, cum Internetul este bun să te informezi, dar poate oferi mai mult de atât. În acest context, 5G nu va fi doar despre viteză, ci despre număr. Numărul tuturor dispozitivelor care se pot conecta, fie că vorbim de cele mari, ca maşinile autonome, fie că sunt mici, ca trackerul pentru fitness.

Lumea care se va transforma radical fără să o bănuim că se va vinde către Skynet (şi alte scenarii similare) va fi una mai vie ca niciodată, fiind conectată şi comunicând informaţii.

Scenariul acesta pentru următorii 50 de ani s-ar putea împlini şi conturează mediul în care putem trăi, mai optim, dincolo de pragul casei inteligente. Ai la mână un ceas inteligent, acesta va "comunica" automat cu uşa şi îţi permite s-o deschizi când apeşi clanţa. Casa nu se mai inundă, că ai senzor pentru aşa ceva şi opreşte automat apa.

Maşina autonomă nu e a ta, este "la comun", a societăţii, dar o iei până la serviciu. Pulsul îţi este în permanenţă monitorizat şi la fel nivelul de chimicale din transpiraţie ca să poţi preveni o problemă medicală. Copiii sunt monitorizaţi toată ziua, de când ajung la şcoală şi până acasă, prin brăţările lor. Pot fi contactaţi şi nu se vor pierde niciodată. Persoanele bătrâne din familie sunt mereu sunt "îngrijirea" medicului, deşi el este departe. Sistemele automate vor avea însă grijă să alerteze doctorul când au probleme.

image

În alte meserii şi domenii, pompierii vor găsi mai uşor oameni sub dărâmături prin semnalul constant pe care îl trimite un cip dintr-o brăţară. Scurgerile de gaz vor fi mereu identificate la timp. Poliţiştii plecaţi în misiuni vor putea transmite imagini în timp real şi întăririle vor veni automat. Medicii vor avea fişe mai detaliate decât în prezent, iar pacientul nu mai poate minţi atât de uşor. În agricultură culturile nu vor mai sta la mila naturii, ci vor fi îngrijite pe măsură ce au nevoie de ceva. Asta deja se întâmplă. Magazinele vor fi mai bine organizate pentru a economisi spaţiu şi pentru ca un client să economisească timp.

Nu există un astfel de avans fără un compromis, cum ar fi o invadare a vieţii private de către aceste dispozitive şi o conectare în permanenţă la un flux de informaţii.

image

Totodată, niciodată invenţiile n-au fost lipsit de minusuri şi mereu au solicitat un compromis. Focul ne arde, dar e extrem de util, curentul ne poate ucide, dar îl avem în prize şi telefoane, iar avionul se poate prăbuşi, dar ne duce atât de uşor de aici până acolo. Mai mult, trăim într-o lume suficient de mercantilă, cât să înţelegem că nimic nu e gratis, astfel că vor fi mereu companii care vor încerca să ne vândă ceva. Este un preţ, în definitiv, pus pe confort şi acesta nu e niciodată gratis.

Acesta e doar vârful unui iceberg imens. Vor fi parcări monitorizate, camioane monitorizate care transportă produse, magazine despre care ştii dacă sunt aglomerate sau nu şi dacă ai timp de cumpărături la o anumită oră, resursele vor fi mai bine folosite, cum ar fi ca lumina să nu funcţioneze într-o sală goală. Vor fi extrem de multe schimbări şi nu se întâmplă peste noapte, ci peste decenii. Şi pentru că toate acestea trebuiau să fie descrise, au fost comparate cu Revoluţia industrială.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite