BI-REVIEW Toshiba Satellite U920T - cel mai bine folosiţi 4.700 de lei pentru un laptop elegant şi o tabletă mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

­­­­­­­Toshiba a lansat, luna trecută, în România, ultrabook-ul convertibil U920T. Am avut ocazia să-l testăm timp de câteva săptămâni şi gadgetul japonezilor ne-a impresionat. adevarul.ro vă propune o formulă nouă de review, unul la dublu. Pentru că ne-a plăcut produsul atât de mult, l-am vrut fiecare câte o săptămână.

Tavi:

Design şi carcasă

Primul lucru care trebuie menţionat despre ultrabook-ul Toshiba Satellite U920T  este faptul că poate fi folosit ca o tabletă. Laptopul convertibil are un ecran de 12,5 inci care, prin glisare, se transformă într-o tabletă performantă.

Pentru un astfel de dispozitiv, dimensiunile şi greutatea sunt elemente esenţiale. Toshiba Satellite U920 este uşor de cărat şi de manevrat. Ultrabook-ul cântăreşte 1,53 kilograme şi are o grosime de numai 19,9 milimetri.

Aspectul gadgetului este unul premium, elegant. Carcasa din magneziu cenuşiu este învelită, în mare parte, de un material cu textură cauciucată. Acesta oferă un plus de aderenţă, binevenit în cazul utilizării convertibilului sub formă de tabletă.

Din cauza mecanismului de tip „surf&slide“ primul lucru pe care îl vom vedea la Satellite U920T este ecranul. Acesta este acoperit de o sticlă Corning Gorilla care protejează display-ul de zgârieturi. Pe ecran există un buton cu logo-ul Windows care are aceeaşi funcţie ca şi cel de pe tastatură. Rolul lui este acela de a permite utilizatorului să facă uşor trecerea între interfaţa cu live tile-uri a Windows 8 şi cea clasică. Când ecranul este glisat peste tastatură nu ne putem da seama cine a produs ultrabook-ul. Logo-ul Toshiba îl întâlnim abia după ce ridicăm ecranul, pe spatele acestuia. Tot după ce ridicăm ecranul observăm şi inscripţia „Satellite“, de data aceasta sub tasta „Ctrl“ din partea stângă.

Când privim laptopul din partea din spate  observăm şi mecanismul de închidere pe care cei de la Toshiba nu au încercat să-l ascundă însă acesta nu este inestetic. Trebuie precizat că ecranul se ridică până la aproximativ 100 grade.

Touchpad-ul are dimensiuni mici şi tastatura neagră contrastează frumos cu metalul cenuşiu.

Partea din spate este acoperită în întregime de textura cauciucată iar bateria nu este detaşabilă. În marginea din spate găsim o „gură de  aerisire“ prin care radiatorul evacuează aerul cald.

Caracteristici tehnice

Toshiba Sattelite U920T  funcţionează pe procesoarele Intel Core i5-3317U, cu două nuclee, tactate la frecvenţa de 1.7Ghz (maximum 2.6Ghz în modul turbo). Sistemul primeşte un plus de viteză de la hard-diskul SSD de 128GB. Există, de asemenea, şi o variantă mai puţin puternică cu processor Intel Core i3-3217U.

Toshiba Satellite U920t nu este un gadget destinat gamerilor. Procesarea video se face cu chipsetul IntelHD 4000, care nu este suficient de performant pentru a rula jocuri de top. La capitolul memorie, U920t vine echipat cu 4GB DDRAM 3 care funcţionează la o frecvenţă de 1600Mhz.

Ecranul acoperit cu Gorilla Glass este unul de tip TFT cu o rezoluţie 1336x768 de 12,5 inci. Display-ul este retroiluminat cu LED-uri şi are dimensiunea de 12,5 inci.

Când vine vorba de conectivitate, Toshiba U920t vine echipat cu două porturi USB 3.0, cititor de carduri, port HDMI, conectivitate Wireless, Bluetooth şi NFC (disponibil numai la unele versiuni). Laptopul are şi o serie de senzori întâlniţi, de obicei, pe tablete – accelerometru şi GPS.

Convertibilul celor de la Toshiba dispune şi de două camere web – una de un megapixeli – frontală şi una de trei megapixeli. Rezoluţia este suficient de mare pentru a permite o experienţă de chat plăcută.

Acum că am enumerat toate aceste dotări, putem trece la impresia creată de ultrabook-ul japonezilor. 

Procesorul Intel Core i5 a treia generaţie şi spaţiul de stocare de tip SSD îşi fac cunoscută prezenţa încă din primele clipe. Astfel, Satellite U920T porneşte în numai cinci secunde. Viteza de reacţie la comenzi este impresionantă şi aplicaţiile şi jocurile Windows 8 rulează fără niciun fel de problemă. Nu există timpi morţi şi nu am reuşit să „obosesc“ sistemul. Filmele în format HD rulează cu fluiditate şi browsing-ul este foarte rapid.

image

Calitatea imaginii este bună, luminozitatea este ridicată şi culorile sunt vii. Unghiul de vizualizare este bun şi, cu toate că display-ul este lucios, vizibilitatea este destul de crescută. Senzorul capacitiv este foarte responsiv şi singurele zone în care nu răspunde corect se află pe margini, dar această problemă este una de software (mai exact, de Windows 8), nu de hardware.

Toshiba Satellite U920T are o baterie litiu-ion de trei celule. Principalul punct negativ al acestui ultrabook este autonomia. Cu setarea „High Performance“, conexiune WiFi şi browsing pe Web, bateria ţine trei ore. 

La setarea „Power Saver“ putem scoate aproape patru ore. Cu toate că autonomia nu este mică pentru un laptop, această durată de viaţă este dezamăgitoare pentru un gadget care poate fi folosit şi ca o tabletă.

Cele două difuzoare stereo, cu toate că sunt „ascunse“, scot un un sunet puternic şi clar, însă fără prea mult bas. Acestea dispun de tehnologia SRS Premium Sound 3D, care crează un efect de învăluire. În combinaţie cu ecranul de calitate, boxele fac din Toshiba Satellite U920T un gadget excelent pentru multimedia.

Camerele foto nu sunt impresionante, însă sunt suficiente pentru sesiunile de chat. Oricum, cine ar sta să pozeze peisaje cu un dispozitiv de 12,5 inci?

Ultrabook-ul este silenţios majoritatea timpului însă există momente (foarte puţine) în care coolerul sună de parcă ar vrea să decoleze.

Tastatură şi touchpad

Calitatea tastaturii este ridicată, butoanele sunt despărţite de un spaţiu suficient de mare încât să nu apăsăm mai multe taste deodată şi plasticul folosit este de calitate. Faptul că tastatura este iluminată constituie un adevărat avantaj.

Un lucru impresionant la tastatura Toshiba Satellite U920T este faptul că tastele F1-F12 pot fi folosite pentru anumite acţiuni (volum, conectivitate WiFi, etc.) fără apăsarea butonului Fn.

Touchpad-ul, cu toate că este mic, îşi face treaba bine. Acesta dispune de două butoane dar este compatibil cu o serie de gesturi care usureaza derularea paginilor sau zoom-ul.

Software

Toshiba Satellite U920T rulează pe sistemul de operare Windows 8. Pe partea de software preinstalat găsim un număr mare de programe – unele mai utile decât altele. De exemplu, japonezii de la Toshiba au un parteneriat cu firma de securitate McAffee şi convertibilul vine cu un antivirus preinstalat a cărui licenţă ţine 30 de zile.

Suita Office este şi ea prezentă pe laptop, numai că licenţa este una de încercare.

Programele proprii Toshiba sunt multe: Toshiba Desktop Assist (un program care permite accesul rapid la o mulţime de setări dar şi la unelte de diagnosticare), Toshiba Toshiba Media Player (aplicaţie care permite conectarea rapidă a altor dispozitive prin tehnologia WiDi pentru streaming de conţinut), Toshiba Eco Utility (calculează emisiile de dioxid de carbon şi le permite utilizatorilor să aleagă cât să consume), Toshiba Recovery Media Creator.

image

Preţ

Toshiba Satellite U920T are un raport calitate/preţ excelent. Astfel, ultrabook-ul convertibil poate fi achiziţionat din magazine de la preţuri începând cu 4.299 lei, pentru varianta cu procesor i3, sau 4.699 lei, pentru cea cu i5.

Comparativ cu alte dispozitive similare, preţul este foarte bun. De exemplu, modelul Sony Vaio Duo de 11 inci, cu aceeaşi configuraţie cu modelul cu procesor i5, costă de la 5.398 de lei în sus.

Plusuri

• Design interesant
• Performanţă crescută
• Preţ competitiv

Minusuri

• Autonomie scăzută

L-am cumpăra?
Toshiba Satellite U920T este un dispozitiv foarte versatil şi foarte rapid. Greutatea este redusă şi folosirea ultrabook-ului în mod de tabletă oferă o experienţă plăcută. Designul este interesant iar combinaţia magneziu/textură cauciucată este un adevărat deliciu pentru degete. L-am cumpăra cu siguranţă.
 

Vlad

Design şi carcasă

Toshiba Satellite U920T vine ca un hibrid glisabil, care se poate transforma cu uşurinţă în tabletă sau în laptop. De fapt, cred că cel mai bine ar fi să spunem că este o tabletă uriaşă care se transformă în laptop, deoarece niciodată ecranul nu poate fi închis ca la un laptop.

Designul este elegant şi constă în două părţi. Ecranul şi tastatura sunt unite printr-un mecanism care personal mi s-a părut destul de solid, dar nu ştiu câtă anduranţă ar avea pe termen lung. Ecranul se glisează de-a lungul tastaturii şi se ridică apoi la un unghi obtuz care permite o vizualizare foarte bună pe birou, dar reprezintă o problemă atunci când staţi întinşi pe pat, deoarece unghiul m-a tras spre a încerca să apropii ecranul, dar acest lucru era imposibil.

Puteţi să lăsaţi ecranul în orice unghi obtuz doriţi, în funcţie de cum staţi la birou. De asemenea, modul cum puteţi interacţiona tactil cu acesta este foarte bun şi accesibil şi nu a părut niciodată o corvoadă. Cumva, faptul că este un hibrid care vine dintr-o inimă de tabletă a făcut din Toshiba un dispozitiv mai uşor de folosit în modul tactil.

După cum a remarcat şi Tavi în prezentarea lui, materialul semicauciucat oferă o senzaţie foarte plăcută şi o siguranţă în momentul deplasării cu gadgetul. Nu am simţit niciodată că îmi va aluneca din mână.

Dacă Tavi a menţionat de butonul Windows, eu trebuie să fiu Gică Contra şi să spun că mi s-a părut unul dintre elementele cele mai şubrede ale hibridului. Nu ştiu care este motivul, de cât de multe ori a fost apăsat, dar butonul de Windows îmi sugera că va rămâne în curând afundat în ecran, fără să mai funcţioneze.

image

Caracteristici tehnice

Tavi a menţionat caracteristicile tehnice pure. Eu voi spune doar ce m-a impresionat cu adevărat. Pariul meu şi invitaţia mea către voi este să vă orientaţi către laptopuri cu SSD, nu cu hard disk. În epoca sistemelor Cloud, e o frumuseţe să deschizi laptopul în doar 7 secunde. Rapiditatea cu care se mişcă un SSD este realmente impresionantă şi nu ar trebui ratată de nimeni. Dacă folosiţi un hard disk, trebuie să vă spun, vorba englezului, "you're so yesterday". Cumpăraţi-vă SSD, oameni buni!

Într-o săptămână de folosire, laptopul nu a avut niciun moment de freeze, a funcţionat fluid, iar experienţa de browsing pe foarte multe taburi a fost bună şi nu a îngreunat viteza. Am apreciat extrem de mult lucrul acesta, iar procesorul i5 pe care l-am avut pe laptopul din teste şi-a făcut treaba foarte bine.

Ecranul TFT are o calitate destul de bună, se vede dintr-un unghi destul de mare pe el, iar pe partea tactilă nu a excelat, dar nici nu a dat rateuri foarte mari. Am avut câteva momente când atingerea cu degetul nu a fost simţită de senzori şi nu se întâmpla nimic. La 12,5 inci, deşi mă aşteptam să mă nemulţumească dimensiunea mică, ecranul pare surprinzător de "încăpător", iar rezoluţia este mulţumitoare.

La nivelul conectivităţii, deşi nu prea era loc, m-a deranjat faptul că avea doar două mufe USB, deşi erau 3.0. Senzorii de GPS  şi accelerometrul sunt diferiţi faţă de alte laptopuri, iar acesta din urmă se activează automat în momentul când glisăm ecranul în poziţia tabletă.

Dacă Tavi a menţionat bateria ca un punct negativ, eu nefiind foarte pretenţios cu autonomia unui laptop voi spune că nu m-a nemulţumit în mod special. Trei ore mi se par arhisuficiente. Nu aş putea spune că e un dezavantaj. Se putea mai bine, dar aş încadra autonomia la ... decentă.

Tastatură şi touchpad

Toshiba m-a impresionat mereu prin tastaturile sale. Nu cred că există un producător de laptopuri care să facă tastaturi mai comode, care se apasă mai uşor, dar care sunt şi rezistente cum reuşeşte Toshiba.  Deşi este mică, tastatură nu dă impresia de înghesuială, iar greşelile sunt rare. Pentru pasionaţii de viteză şi comoditate, Toshiba oferă cea mai bună tastatură de laptop, exceptându-le pe cele produse de Apple, dar nu voi compara niciodată produse de la Toshiba cu cele de la Apple. Sunt categorii diferite.

Touchpad-ul a fost folosit foarte rar şi nu mi s-a părut extrem de prost. Nu sunt un fan al touchpad-urilor de orice fel, aşadar nu pot oferi o părere obiectivă aici.

Software

Deja m-am obişnuit cu Windows 8 şi dacă aveţi un dispozitiv care este şi tactil, dar şi clasic, îmbinarea dintre sistemele de operare nu mai pare atât de dubioasă. Pe partea de Windows 8 tactil totul se mişcă foarte bine. Evident, rămân clasicele probleme cu partea superioară a ecranului, unde nu sunt luate comenzile cu mâna.

Toshiba vine cu programele preinstalate, dar la fel ca la oricare alt producător care doreşte să-şi introducă softurile proprii, acestea nu sunt neapărat folositoare. Din nou, e o preferinţă subiectivă, dar nu am folosit niciodată softurile proprii producătorilor de laptopuri şi mereu m-au încurcat.

Ar trebui să încercaţi Windows 8, dar doar pe hibride, nu pe un laptop clasic, unde îşi pierde sensul.

Preţ

Raportul calitate/preţ mi se pare imbatabil. Deşi pare un laptop scump în momentul când spunem 4.300 de lei sau 4.700 de lei, vorbim de un hibrid ultraportabil. Comparativ cu o concurenţă destul de subţire, laptopul nu poate fi învins.

Plusuri

- tastatura este E X C E P Ţ I O N A L Ă
- stocarea de tip SSD asigură o pornire de la 5 la 7 secunde
- laptopul se mişcă foarte bine datorită procesorului Intel i5
- preţul este foarte bine ancorat în realitate
- sistemul de slide e ingenios şi arată bine
- dimensiunile sunt potrivite
- materialul cauciucat din care este făcut spatele îi asigură aderenţa

Minusuri

- deşi ecranul are un unghi de vizualizare foarte bun şi calitatea se păstrează, forma slide-ului şi caracteristica principală a hibridului nu permite un unghi ascuţit. Pentru cei care preferă să se uite la filme în pat sau întinşi, nu este varianta cea mai bună.
- camera video frontală, pentru conversaţii video, este submediocră

L-am cumpăra?

Personal, mi-era greu să-l dau înapoi din teste. Rar se întâmplă ca unele dispozitive să ne placă atât de mult încât să vrem să le cumpărăm pentru noi. Toshiba Satellite U920t este unul dintre acestea. Dar menţionez că l-aş cumpăra ca laptop, nu pentru a înlocui tableta (am un  Asus Transformer Prime). Aşadar, dacă vreţi ceva compact, cu un ecran foarte bun, hibrid între tabletă şi laptop, cu o tastatură minunată şi la un preţ rezonabil. Toshiba ar trebui să fie alesul vostru. E ceva ... E ceva diferit. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite