Orașele care ar putea fi „doborâte” de un cutremur puternic. Clădirile vechi, capcană pentru sute de mii de români

0
Publicat:

Chiar dacă România este considerată o țară ferită de cutremure puternice, specialiștii Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru fizica Pământului menționează că țara noastră are un potențial seismic ridicat.

Cutremur România
Cutremur România

Astfel, există multe orașe în sute de mii de oameni trăiesc în clădiri vechi, care nu ar rămâne în picioare în momentul unui cutremur mai puternic.

Orașele care ar putea fi „doborâte” de un cutremur puternic

Cutremurele puternice care au avut loc în ultimii ani, în Turcia și Siria, i-au făcut pe mulți dintre români să se gândească la rezistența clădirilor în care locuiesc. Astfel, foarte multe persoane sunt îngrijorate de un posibil cutremur mare, care ar putea afecta în mare măsură România. Potrivit Planului Național de Management al Riscurilor de Dezastre, realizat în anul 2022, IGSU estimează că un cutremur de cel puțin 7.4 grade ar produce pierderi materiale de peste 25 miliarde de euro. Totodată, s-ar înregistra peste 40.000 de morți și 300.000 de răniți.

Raportul menționat arată că județul Prahova ar fi cel mai afectat de un cutremur puternic, alături de Buzău. Când vine vorba despre orașe, cele mai afectate în cazul unui cutremur major ar fi București, Ploiești, Buzău, Focșani și Iași.

În capitala Moldovei, la 47 de ani de la marele cutremur din 1977, 10% dintre locuitori, deci 28.000 de persoane, trăiesc în 196 de blocuri cu risc seismic. Dintre acestea, 62 de clădiri sunt încadrate la gradul l.

Conform simulărilor, un cutremur de grad seismic ridicat, pe durata nopții, ar produce, în Iași, peste 9.500 de victime și peste 30.00 de persoane ar rămâne fără adăpost.

Cum ne protejăm în cazul unui cutremur

Există și câteva sfaturi importante pe care românii sunt îndemnați să le urmeze în cazul unui cutremur puternic.

Dacă te afli într-o clădire rămâi acolo şi protejează-te. Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple şi asigură protecția individuală prin trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat. E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adăpostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prăbușire, şi cât mai departe de ferestre”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite