Despre legătura corp-minte şi cum ne putem îmbunătăţi simultan starea fizică şi tonusul psihic, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

În cele mai multe cazuri, starea psihică are de suferit atunci când apar dureri de diferite cauze, dar se poate întâmpla şi invers: când psihicul suferă, pot să apară probleme de sănătate. Petros Liolios, specialist în psihopedagogie perceptivă, explică la Adevărul Live cum putem reface echilibrul dintre corp şi minte.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Apărută în urma unor cercetari derulate de-a lungul a 30 de ani, psihopedagogia perceptivă a fost întemeiată acum 15 ani de profesorul Danis Bois, kineto-osteopat ca formare, in present Titular de Catedra si Doctor in Stiintele Educatiei.

Cercetarile realizate in cadrul Centrului de Cercetari Aplicate in Psihopedagogie Perceptiva arata ca eliminarea tensiunilor din corp are ca efect inlaturarea tensiunilor psihice şi ca mobilizarea tonusului corporal stimuleaza tonusul psihic. Aceasta recuperare a vitalitatii reda persoanei forţa sa de a avansa, forţa mentala, motivaţia şi optimismul.

Despre relaţia dintre corp şi minte, despre ce înseamnă psihopedagogia perceptivă, care sunt instrumentele ei şi cine poate beneficia de ea vorbim cu Petros Liolios, singurul specialist în psihopedagogie perceptivă din România.

Ce este psihopedagogia perceptivă

Psihopedagogia perceptivă este o ştiinţă nouă, dezvoltată în ultimii 20 de ani, există un centru de cercetări în Portugalia, acum în această meserie se fac şi doctorate, studii universitare complete.

Esenţa acestei ştiinţe este că există o relaţie foarte strânsă între psihic şi corp şi că o stare proastă psihică sau fizică se reflectă şi în comportamentul nostru.

Rezultatul acestui comportament, mai târziu, se traduce prin instalarea unor boli, adică somtaizările despre care vorbim. Somatizarea este încercarea organismului de a scoate din conştient o durere. Faptul că nu ne mai doare nu înseamnă că motivul care a creat această durere a dispărut. El continuă să existe şi să afecteze cu timpul comportamentele noastre şi atitudinile noastre, statura noastră.

Medicina se ocupă cu cauze care s-au manifestat, însă există o cale lungă din momentul cauzei şi până apare efectul. Depinde de starea lui fizică şi psihică, de cum interiorizează mai uşor sau mai greu. Există o perioadă de timp care poate să ţină de la câteva zile şi până la ani de zile care se manifestă în diverse forme.

Stresul psihic declanşează boala

Până la momentul manifestării bolii se ocupă psihopedagogia perceptivă. Omul vine cu o stare proastă. Psihică sau fizică. Şi nu ştie ce are. Omul se poate duce încă la serviciu, dar acolo e absent, poate în relaţia lui personală ceva nu este în regulă. O stare evidentă de absenţă din propria viaţă. Mai târziu această stare va manifesta boli.

Din cauza unui stres psihic un om poate manifesta o boală psihică, pe când altul nu o poate manifesta. Psoriazisul este clasic. Boala colonului iritabil este pusă tot pe seama unui dezechilibru psihic.

Trăim în condiţii de zgomot, tensiuni, informaţii extrem de multe în care psihicul este foarte expus.

Corpul omenesc are soluţii de rezolvare, dar îi trebuie timp de adaptare. Însă creierul îl ţine tot timpul în activitate, sub acţiunea a tot felul de stimuli. Faptul că acest corp nu mai găseşte timp, este şi motivul pentru care astăzi vedem tineri obosiţi.

Ceea ce facem noi este să îmbunătăţim în primul rând calitatea somnului. Cu un om odihnit poţi vorbi, apoi. Un om obosit nu percepe nimic.

4 elemente ale psihopedagogiei perceptive

Psihopedagogia perceptivă are 4 elemente cu care lucrează. Primul este fasciaterapia – terapia manuală a fsciilor. Fasciile sunt aceste ţesuturi din care este structurat corpul nostru. Încercăm să le relaxăm. Ca rezultat, începe vascularizarea din nou în zonele în care avem somatizările.

După primele şedinte e de aşteptat ca omul să se simtă mai bine, mai prezent, mai relaxat, mai liniştit. De obicei – 99% la prima şedinţă lumea doarme pentru că prima relaxare profundă este în special la diafragmă. Nu e un masaj, ci o atingere foarte profundă de relaxare a fasciilor.

Al doilea lucru este introspecţie. Aceasta înseamnă că trebuie să începi să înţelegi ce se întâmplă în interiorul propriului corp.  

Al treilea lucru important este o gimnastică specifică care se numeşte gimnastică codificată.

Al patrulea element este partea educativă – ce facem cu această stare de bine.

În această meserie sloganul este: să începem să locuim în propriul nostru corp.


 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite