Consumul de cafea scade riscul de suicid
0Câteva ceşti de cafea pe zi reduc riscul sinuciderii cu aproape 50%, susţine un nou studiu realizat la Harvard, SUA.
„Spre deosebire de celelalte investigaţii, acum am reuşit să stabilim o legătură între consumul de băuturi cu cafeină şi cele decafeinizate şi să identificăm cafeina ca principalul canididat pentru efectul de protejare al cafelei“, a declarat cercetătorul-şef, Michel Lucas.
Autorii cercetării au descoperit că riscul sinuciderii la adulţii care beau două-trei ceşti pe zi de cafea obişnuită este cu 50% mai scăzut, decât la cei care beau cafea decafeinizată sau nu beau deloc cafea.
Cafeina nu doar că stimulează sistemul nervos central, dar poate acţiona şi ca un antidepresiv uşor, prin îmbunătăţirea producerii anumitor neurotransmiţători din creier, inclusiv serotonina, dopamina şi noradrenalina. Acest lucru poate explica riscul scăzut de depresie printre băutorii de cafea, lucru care a fost descoperit şi în studii anterioare.
Noul studiu a examinat date strânse de la 43.599 de bărbaţi şi 164.825 de femei. S-a luat în calcul consumul de cafeină, de cafea normală şi decafeinizată. Consumul de cafeină s-a calculat pe baza cafelei, dar şi pe baza altor surse, cum ar fi ceaiul, băuturile răcoritoare şi ciocolata. Totuşi, cafeaua a fost principala sursă de cafeină pentru 80% din bărbaţi şi pentru 75% de femei. Printre participanţii la cele trei studii majore anterioare, care au fost luaţi în calcul în această cercetare, s-au înregistrat 277 de decese din cauza suicidului.
În ciuda acestor descoperiri, autorii studiului nu recomandă ca adulţii ce suferă de depresie să crească consumul de cafea, în special din cauza efectelor negative ale măririi aportului de cafeină. „Rezultatele noastre sugerează că nu prea sunt beneficii din partea cafeinei în cazul în care se măreşte aportul de cafea la peste 4 ceşti pe zi“, continuă autorii.
Nu s-a observat o diferenţă semnificativă între subiecţii care consumau trei ceşti de cafea şi cei care depăşeau acest număr, în special datorită numărului scăzut de sinucideri din această categorie.
Citeşte mai multe despre cafea:
INFOGRAFIE Molima cafelei ameninţă producţia mondială
Localnicii din America Centrală îi spun „la roya” şi se luptă cu ea cum ştiu mai bine. Specialiştii spun că regiunea producătoare de cafea se confruntă cu cea mai acută mană din ultimele trei decenii.
Dependent de cafea? Cu ce poţi să o înlocuieşti
Doar mirosul de cafea te poate trezi dimineaţa? Eşti convins că o cană plină cu "licoarea" magică îţi poate încărca bateriile? S-ar putea să te înşeli! Există ceaiuri care înlătură rapid oboseala şi stimulează intelectul la fel de bine!
Trucuri să te energizezi fără cafea
Cafeaua a devenit una dintre cele mai consumate băuturi din lume, pentru mulţi fiind un obicei de care nu se pot desprinde şi fără de care nu-şi pot începe ziua. Însă mulţi nu cunosc sau ignoră efectele secundare pe care o are cafeina asupra sănătăţii lor, motiv pentru care vă oferim câteva alternative mai sănătoase pentru a vă menţine energia pe toată durată zilei.
VIDEO Cafeaua solubilă: naturală sau imitaţie?
Procesul de preparare a cafelei instant sau solubile este identic cu acela al cafelei obişnuite, cu un pas în plus: extragerea apei. De altfel, o putem pregăti şi singuri, acasă, dacă avem câteva ajutoare.
FOTO Cafeaua, a doua băutură consumată după apă în România
Există diferenţe între cafeaua arabica şi cafeaua robusta? În ce ţări se produc cele mai bune cafele şi câte ceşti de cafea sunt recomandate pentru consumul zilnic? Acestea sunt doar trei dintre întrebările la care Ramon Mendivil, directorul fabricii Nestlé din Timişoara, a răspuns în cadrul unei conferinţe desfăşurată miercuri, în Bucureşti.
„Bătălia” băuturilor: cafea versus ceai negru
Imaginează-ţi o întrecere mai puţin obişnuită: între două tipuri de băuturi cu care ne începem ziua. Câştigă nu cea mai gustoasă, ci cea mai sănătoasă, adică acel preparat care te menţine în formă şi-ţi oferă cea mai mare zestre de substanţe nutritive!
FOTOGALERIE Arta sculpturii în spumă de cafea
Un barman dintr-un local japonez şi-a transformat pasiunea pentru cafea într-o artă care îi aduce numeroase exclamaţii de admiraţie şi de apreciere din partea clienţilor săi. Tânărul artist reuşeşte să creeze din spuma cafelei miniaturi ale pisicuţelor, girafelor, iepurilor şi multe altele chiar în ceaşca iubitorilor de cafea.
Obiceiurile lumii în consumul de cafeină: „În Costa Rica şi bebeluşii beau cafea”
„Cât de multă cafeină e prea multă? Cum ne afectează cafeina corpul?” se întreabă BBC News. Ca răspuns la această întrebare, cititorii publicaţiei online au oferit mai multe răspunsuri, pe cât de felurite, pe atât de uimitoare.