Cauze surprinzătoare ale depresiei de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când e frig afară şi ziua se micşorează, nu e greu să-ţi dai seama ce îţi afectează starea de spirit. Însă e posibil ca în această perioadă motivele din spatele depresiei să fie mai multe: sărbătorile, rudele şi chiar alcoolul în exces.

Cauzele din spatele depresiei de iarnă poate că nu sunt surprinzătoare, însă cu siguranţă că eşti prea ocupat să le iei în seamă sau să le consideri adevărate motive pentru tristeţea prelungită care pare că te-a cuprins. CNN realizează o listă cuprinzătoare în care poţi regăsi motivele stării proaste de spirit care te încearcă zilele astea.

Nu faci îndeajuns de multă mişcare

Temperaturile scăzute îmbie la canapeaua dotată cu o pătură călduroasă şi la un film bun, şi nicidecum la o oră petrecută în sala de gimnastică. Însă este binecunoscut faptul că exerciţiile fizice îmbunătăţesc starea de spirit, mult mai bine ca un film. „Doar faptul că te mişti de colo colo este de ajutor pentru dispoziţia oricui“, conform doctorului John Sharp, psiholog la Harvard, SUA.

Nici măcar nu trebuie să duci exerciţiile până la capăt. Un studiu recent spune că şi o singură sesiune de activitate fizică poate îmbunătăţi dispoziţia şi poate scădea intensitatea gândurilor negative. Ca exerciţii fizice poţi să te bucuri şi de sporturile iernii: schiază, patinează, ieşi la o bătaie cu bulgări.

Te îngrijorezi în privinţa banilor

Cheltuielile de sărbători îşi fac de cap cu economiile tale, iar grijile cu privire la rata la bancă  sau la facturile neplătite te poate scoate din minţi.

Înainte de a începe să calculezi datoriile, opreşte-te un moment să te gândeşti dacă sunt necesare atât de multe cadouri scumpe, dacă într-adevăr ai nevoie de o rochie nouă de Revelion sau dacă trebuie neapărat să mănânci icre negre la miezul nopţii. Poate că un cadou făcut în casă va însemna mult mai mult pentru persoana iubită, poate că şi rochia de anul trecut este bună pentru petrecerea cu prietenii şi adu-ţi aminte şi de celelalte bunătăţi de pe masă înainte să cumperi icrele negre.

Te simţi copleşit de obligaţiile familiale

Este anotimpul colindelor şi al reuniunilor familiale, şi dacă primele te binedispun, vizitatul rudelor şi mesele interminabile sunt un motiv de stres. Însă, uite o idee: ştii că ţine de tine să refuzi orice invitaţie care te nemulţumeşte? Sau că o vizită la nepoata vărului de-al doilea nu este chiar necesară?

Refuză politicos orice invitaţie care reprezintă un stres pentru tine pentru a evita depresia specifică sărbătorilor. Şi dacă nu poţi să refuzi şi eşti obligat să te duci, cercetătorii de la Harvard au descoperit că dacă tragi aer în piept înainte de a începe o conversaţie agasantă, nu vei mai fi atât de tensionat şi vei scăpa de anxietate.

Nu mănânci cum trebuie

Îndesatul cu sarmale, tobă, friptură şi salată de beouf are un impact asupra dispoziţiei tale. Ca să scapi de depresie (sau ca să nu o faci) nu uita să mai adaugi o salată la friptura din noaptea de Anul Nou şi să mănânci un fruct în loc de prăjitura cu cremă din faţa ta.

Bei prea mult

În cazul în care stresul adiţional de sărbători ţi-a crescut apetitul pentru băuturile alcoolice, e timpul să realizezi că depresia nu ţine doar de mahmureala de a doua zi. Un studiu a descoperit că deşi băutura te ajută să adormi, nu te lasă să te odihneşti suficient. Oboseala contribuie din plin la depresie.

Ai aşteptări prea mari

„Fericirea în viaţă ţine de cum îţi ajustezi aşteptările“, spune dr. Sharp. Dacă vrei ca fiecare masă, fiecare decoraţie şi fiecare cadou să fie perfecte, vei fi întotdeauna dezamăgit.

„Dă-ţi seama ce ţi se potriveşte. Poate că nu poţi schimba faptul că te simţi purtat de un râu furios, însă poţi da la vâsle să ocoleşti o stâncă mare din mijlocul lui. Ajustarea aşteptărilor este foarte importantă“, adaugă dr. Sharp.


Citeşte şi:

Psiholog Bogdana Bursuc: „Suntem prea obosiţi şi stresaţi să ne mai bucurăm de Crăciun“

Sintagme ca „Luna cadourilor“ şi îndemnuri precum „Pregăteşte-ţi casa pentru magia Sărbătorilor“ sunt mesaje transmise de industriile din spatele Sărbătorilor de iarnă care ajung să ne apese şi să ne declanşeze emoţii negative, chiar depresie, spune psihoterapeuta Bogdana Bursuc.

Depresia, pe locul al doilea al bolilor care afectează capacitatea de muncă

Depresia este cea de a doua cauză, după durerile de spate, care afectează capacitatea de muncă la nivel global, conform unui studiu.

Cele mai noi recomandări pentru un creier sănătos

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, adică de insomnie, anxietate şi depresie, ba chiar şi de  tulburări asociate morţii celulelor cerebrale. Testele de inteligenţă, dar şi zilele întregi de tăcere asigură longevitatea „maşinăriei de control“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite