Şase trucuri prin care îţi poţi spori inteligenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IQ-ul se modifică în timp astfel că, cel puâin o perioadă, putem trăi cu impresia că suntem mai deştepţi ca ceilalţi
IQ-ul se modifică în timp astfel că, cel puâin o perioadă, putem trăi cu impresia că suntem mai deştepţi ca ceilalţi

Studiile arată că nivelul de inteligenţă se schimbă în timp. Cum poate schimbarea stilului de viaţă să te facă mai deştept?

Ani de zile oamenii de ştiinţă au căutat o cale de a spori inteligenţa, de la a ne hrăni cu peşte până la a ne juca pe calculator. Nu suntem siguri că toate acestea funcţionează, ceea ce ştim cu certitudine însă este faptul că IQ-ul se modifică în timp, potrivit CNN.

Aşa că de ce să nu încercăm diferite soluţii care să ne facă mai deştepţi? „Cel puţin pe o perioadă scurtă de timp putem obţine scoruri semnificativ crescute la testele de inteligenţă“, apreciază Dan Hurley, autorul cărţii „Smarter: The New Science of Building Brain Power."

Ce sfaturi dă acesta.

1. Învaţă să cânţi la un instrument. Studiile făcute pe adulţi au arătat că aceia care îţi găsesc mereu noi şi noi preocupări obţin scoruri mai mari la testele de inteligenţă în doar trei luni, comparativ cu aceia care nu au nicio preocupare intelectuală sau de alt tip. „Cercetările sugerează că persoanele care învaţă să cânte la un instrument îşi îmbunătăţesc abilităţile intelectuale“, mai spune Hurley care adaugă că muzicienii par să fie mai inteligenţi decât alte persoane.

2. Consumă hrană pentru creier. Deşi nu se ştie exact care este aceea, studiile de până acum au arătat că dieta mediteraneeană bogată în ulei de măsline şi nuci – antioxidanţi puternici – ar putea ajuta.

3. Dormi între 7 şi 9 ore pe noapte. Se pare că aceasta este cantitatea optimă de somn pe care ar trebui să o oferim organismului şi creierului pentru o bună funcţionare. În timpul somnului, neuronii se „scot din priză“ şi „se repară singuri“, fapt care ajută creierul să mergă ca uns. Privarea de somn produce daune memoriei vizuale şi abilităţii de a învăţa.

4. Activitatea fizică nu doar că ajută muşchii, dar ajută şi creierul. Asociaţiile anti-Alzheimer recomandă exerciţiile fizice regulate pentru a reduce riscul de declin cognitiv.

5. Evitaţi stresul. Oricât ar părea de imposibil, o bună focusare asupra unei chestiuni şi blocarea tuturor celorlalte la nivel psihic poate fi cheia succesului. Studiile au arătat că într-un mediu neprietenos în care unii ţipă şi răcnesc, în care lumea este nefiresc agitată,  blochează buna funcţionare a creierului. „Dacă o persoană îţi găseşte pacea şi liniştea, creierul va începe să funcţioneze mai bine“, este de părere Hurley.

6. Conform unor teorii, IQ-ul oamenilor creşte din ce în ce mai mult. Avansul tehnologiei, educaţia îi pun pe oamenii să găsească soluţii diferite unor probleme similare. Aceasta înseamnă că dacă în mod ipotetic am putea ajunge în anul 2100 oamenii de atunci ar fi mult mai inteligenţi ca noi.

Felicitări în avans, conchide Hurley.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite