Viitoarele mame care poftesc la „grăsimi“ le pot cauza copiilor dependenţă de alcool şi de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarele mame care poftesc la alimente bogate în grăsimi şi zahăr pot să-şi pună copiii în pericol. Astfel, aceştia pot să-şi dezvolte, ulterior, comportamente de dependeţă faţă de alcool sau de droguri, potrivit unei noi cercetări.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au testat această ipoteză pe cobai cărora le-au stabilit o dietă foarte bogată în zahăr, scrie „Daily Mail“. La finalul experimentului, puii şoarecilor erau complianţ de droguri, cum ar fi amfetaminele. O atracţie faţă de acest fel de droguri sugerează o viitoare transformare în starea de dependenţă. Mai mult, oamenii de ştiinţă au concluzionat că dependenţa putea să survină indiferent dacă cobaii erau hrăniţi cu zaharoză sau cu fructoză fabricată artificial.

„Marea majoritate a femeilor care nasc sunt supraponderale, iar acest lucru se datorează, probabil, gustărilor bogate în grăsimi şi zahăr pe care le găsesc în mai toate magazinele. Creşterea ratelor obezităţii prenatale şi în timpul copilăriei, precum şi numărul tot mai mare de tineri care abuzează de droguri şi de alcool pot să-şi tragă rădăcinile în acest lucru“, a spus medicul Nicole Avena.

S-a mai descoperit faptul că cobaii care au avut parte de o dietă echilibrată, dar care au fost crescuţi de o mamă cu o alimentaţie bogată în zaharuri şi grăsimi, puteau să devină sensibili la amfetamine. De asemenea, echipa de cercetători a descoperit că laptele matern ar putea să joace un rol important în a determina dacă copilul poate să dezvolte o dependenţă faţă de droguri.

Concluzia cercetătorilor a fost că rezultate pot să fie explicate prin studirea părţii creierului care se ocupă cu recompensa. O alimentaţie bogată în grăsimi şi zahăr poate să producă modificări în acea zonă, fapt pentru care se poate dezvolta o sensibilitate faţă de alcool şi droguri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite