VIDEO Una dintre cele mai agresive forme de cancer este la vedere. Verifică-ţi aluniţele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul dermatolog analizează cu ajutorul dermatoscopului aluniţele pentru a le depista pe cele cu potenţial malign FOTO: Adevărul
Medicul dermatolog analizează cu ajutorul dermatoscopului aluniţele pentru a le depista pe cele cu potenţial malign FOTO: Adevărul

Orice aluniţă cu margini neregulate, cu o culoare neuniformă şi care se măreşte în timp poate fi semnul melanomului.

„Şi incidenţa melanomului, adică numărul de cazuri la 100.000 de locuitori, şi mortalitatea din această cauză sunt în creştere în ultimii ani. De altfel, statisticile arată clar că în ultimii 25-30 de ani, numărul cazurilor de melanom s-a dublat şi medicii se aşteaptă ca în următorii 10-15 ani, acesta să se dubleze din nou“, subliniază prof. dr. Rodica Cosgarea, preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie.

Anul trecut au fost diagnosticate 1.121 de cazuri de melanom în România, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar medicii oncologi cred că numărul celor care suferă de această boală este mai mare. Problema cea mai mare cu această formă de cancer de piele, care este mai rar întâlnită decât altele, este agresivitatea ei extremă. Astfel, deşi doar 4 din 100 de cazuri de cancer cutanat reprezintă melanomul, mortalitatea prin melanom ocupă 75-80% din totalul deceselor prin cancer de piele.

Aceste criterii de evaluare a aluniţelor te ajută să-ţi dai seama când e obligatoriu să mergi la medic:

criterii cancer piele

5 arsuri solare în viaţă dublează riscul de melanom

Potrivit medicului Rodica Cosgarea, este necesar să mergi la medic să-ţi facă o evaluare a aluniţelor cu dermatoscopul dacă:

  • Ai peste 50 de aluniţe (denumite medical şi nevi) pe tot corpul.
  • Ai avut în familie cazuri de melanom.
  • Ai aluniţe atipice.
  • Ai tenul deschis la culoare.
  • Ai o aluniţă care depăşeşte 5-6 milimetri.
  • Ai avut mai mult de 5 arsuri solare de-a lungul vieţii.

Melanomul apare îndeosebi pe picioare în cazul femeilor şi pe spate în cazul bărbaţilor.

O formă mai rar întâlnită de melanom este melanomul ocular, care apare şi ca o consecinţă a expunerii la soare a ochilor fără ochelari cu protecţie UV, dar şi din cauza ochelarilor de soare neprofesionişti.Milica, de 37 de ani, este una dintre victimele acestui tip de cancer.

Mărturia unei femei o formă mai rară de cancer, melanom ocular

Aluniţele se monitorizează în timp

Cel mai indicat este să mergi la medic să-ţi facă o cartografiere a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului şi al unui program special de calculator, care înregistrează toate caracteristicile considerate suspecte de către medic.

„În ultimii 9 ani, la Clinica de Dermatologie din Cluj-Napoca, am urmărit 2.000 de pacienţi şi am excizat în jur de 90 de leziuni, nevi atipici, care prezentau un risc mare de transformare în melanom. Practic, am tratat melanomul cu un pas înainte ca el să apară“, precizează prof. dr. Cosgarea.

De altfel, medicul dermatolog spune că orice leziune suspectă de melanom trebuie scoasă chirurgical.

Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% din cazuri

Este foarte important ca aluniţele suspecte să fie depistate din vreme şi cancerul să fie corect evaluat şi stadializat, subliniază prof. dr. Dan Jinga, şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

„Când cancerul este depistat în stadiile I şi II, suferinţa pacientului este redusă, tratamentele sunt simple, iar cheltuiala sistemului de sănătate este redusă – 2.00-3.000 de euro pentru fiecare pacient. În stadiul III, se poate administra interferon alfa, dar suferinţa pacienţilor este uriaşă, iar sistemul de sănătate trebuie să aloce aproximativ 15.000 de euro pentru fiecare pacient. Iar în stadiile mai avansate loco-regional şi cu metastaze, nici nu mai are rost să faci excizia, pentru că pacientul nu mai are nici 5% şanse să supravieţuiască cinci ani. În plus, sistemul cheltuieşte cam 20.000-100.000 de euro pentru fiecare pacient“, explică prof. dr. Dan Jinga.

Avem nevoie de terapii inovatoare

„Ca pacient cu o formă de cancer de piele, vă spun că accesul la tratamente inovatoare în România este aproape zero. Sperăm să se concretizeze promisiunile ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu să actualizeze lista de medicamente, care nu a mai fost actualizată de cinci ani“, subliniază Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Este adevărat că o parte din pacienţii cu melanom au beneficiat de studiile clinice internaţionale care se desfăşoară anual şi la noi în ţară. „15% din pacienţii cu melanom au beneficiat anul trecut de tratamente inovatoare aprobate exclusiv în SUA cu rezultate bune, prin aportul a două firme producătoare, în cadrul unor studii clinice“, spune prof. dr. Jinga. Dar pentru restul nu există acces la terapiile moderne.

Campanie de informare

Pentru a informa corect publicul cu privire la factorii de risc ai melanomului şi la nevoia de controale dermatologice regulate, bolnavii de cancer au iniţiat campania „Un viitor fără pată“. Prin Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Cancer, campania îşi propune informarea publicului, în special a tinerilor, conştientizarea pericolelor cancerului de piele şi creşterea vizibilităţii melanomului. Campania este realizată cu sprijinul companiei de biofarmaceutice Bristol-Myers Squibb.

Tot în cadrul campaniei, în luna mai va fi lansat site-ul www.info-melanom.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite