Viaţa sexuală, un barometru al stării de bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea sexuală îmbunătăţeşte tonusul organismului şi previne o serie de boli grave, precum cancerul de prostată şi bolile cardiovasculare. Dar, fără un organism sănătos, nici sexualitatea nu poate fi împlinită. Află ce poţi face pentru a nu intra într-un cerc vicios.

Reduce stresul, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi activitatea inimii, ne menţine în formă şi ne creşte speranţa de viaţă. Mai mult, combate durerile de cap şi, fiindcă ne creşte imunitatea, ne protejează de acţiunea microbilor cu care intrăm în contact. Iar beneficiile sexului nu se opresc aici. Sănătatea mintală este şi ea influenţată de calitatea vieţii sexuale, prin reglarea activităţii hormonale şi prin stimularea producerii unor neurotransmiţători esenţiali în acest sens.

Prelungeşte viaţa cu 10 ani

Dacă faceţi dragoste de două ori pe săptămână, vă prelungiţi în mod considerabil viaţa şi puteţi câştiga până la 10 ani în plus faţă de cei mai puţin activi la acest capitol. Concluzia a rezultat în urma unui studiu realizat în 2006 la Universitatea din Chicago, Statele Unite. În timpul actului sexual, creşte secreţia hormonului feminin estrogen, cu rol în protecţia vaselor de sânge şi a inimii, scăzând riscurile de boli cardiovasculare şi de infarct.Tot estrogenul menţine şi sănătatea sistemului osos, fiindcă previne decalcifierea oaselor, adică osteoporoza.

De asemenea, prin efectul de protejare a vaselor sangvine, scade şi riscul de demenţă. Între concluziile studiului se remarcă şi aceea că femeile care au căsnicii fericite trăiesc, în medie, cu patru ani mai mult decât semenele lor mai puţin împlinite din acest punct de vedere. În egală măsură, viaţa persoanelor cu sexualitate activă este mai lungă şi pentru că activitatea sexuală îmbunătăţeşte cu 20% capacitatea organismului de a lupta cu infecţiile. Implicit, aceste persoane au un organism mai viguros şi mai longeviv, arată un alt studiu american.

Are efect calmant şi anestezic

S-a dovedit că femeile care fac sex cel puţin o dată pe săptămână au menstruaţii regulate şi mai puţin dureroase, acest lucru influenţând în mod pozitiv şi fertilitatea. Eliberarea de oxitocină în timpul orgasmului declanşează şi producerea de efedrine care acţionează precum un anestezic eficient în a atenua durerile musculare, pe cele articulare şi migrenele.Totodată, relaxează sistemul nervos, având un rol calmant.

Previne cancerul de prostată

Mai multe ejaculări înseamnă mai puţine riscuri de a suferi de boli ale prostatei, inclusiv de cancer. Mărturie în acest sens stau mai multe studii publicate în ultimii ani în revista „Journal of the American Medical Asso­ciation". În plus, cercetătorii americani de la Institutul „Kinsey" pentru Cercetarea Sexualităţii şi Reproducerii din SUA  susţin că sexul poate fi „fântâna tinereţii", deoarece oxitocina eliberată în timpul actului sexual favorizează regenerarea celulară, întinerind pielea şi ajutând la cicatrizarea mai rapidă a rănilor.

Activitatea sexuală creşte încrederea în propria persoană şi echilibrează emoţional



Ne scapă de insomnii

Sedative naturale, endorfinele care se eliberează în timpul actului sexual induc un somn odihnitor. Acest lucru se datorează relaxării profunde pe care o dau reacţiile chimice produse în organism după încheierea actului sexual.

Şapte beneficiiale sexului

- Cap - previne migrenele
- Piele şi păr - hidratează, dând luminozitate pielii şi conferă strălucire părului
- Nas şi sistem respirator- îmbunătăţeşte respiraţia şi atenuează inflamaţiile
- Muşchi - reduce durerile musculare
- Inimă - reglează activitatea cardiacă şi previne bolile cardiovasculare
- Talie - menţine o greutate normală şi scade riscul de sindrom metabolic
- Organe sexuale: ovare - reglează menstruaţia; prostată - previne cancerul

Pielea şi părul, mai frumoase

Sexul creşte viteza de circulaţie a sângelui şi, implicit, o cantitate mai mare de oxigen ajunge în piele. Aşa se explică de ce pielea este mai strălucitoare, mai bine hrănită şi mai bine hidratată după partidele de amor. Mai mult, activitatea sexuală normalizează nivelul hormonal şi „curăţă" tenul de imperfecţiuni precum acneea. Pe acelaşi principiu, al creşterii nivelului de nutrienţi care ajung în piele şi care hrănesc şi firul de păr, se explică şi strălucirea pe care împlinirea sexuală o conferă podoabei cavreau sa apuc si eu zipilare. La acest efect contribuie şi faptul că sexul crește capacitatea corpului de a acumula și de a metaboliza mai eficient substanţele nutritive.

Are efect antialergic

Sexul poate elibera nasul înfundat, manifestare a unei alergii, fiind un antihistaminic natural. Mai mult decât atât, activitatea sexuală regulată poate preveni crizele de astm, deoarece reduce inflamaţiile din corp. Acest lucru se explică prin faptul că activitatea sexuală reglează răspunsul imun al organismului.

Arde eficient caloriile

Activitatea sexuală este şi o modalitate plăcută de a arde surplusul de calorii. Persoanele care fac sex de trei ori pe săptămână ajung să ardă pe parcursul unui an acelaşi număr de calorii pe care le-ar consuma dacă ar alerga 120 km. De asemenea, în timpul unei partide de sex se consumă în jur de 200 de calorii, adică echivalentul a 15 minute de alergare susţinută pe bandă.

Specialistul nostru

Dr. Călin Ciubotaru
medic de familie

Viaţa sexuală presupune un complex de factori fizici şi emoţionali, care, împreună, contribuie la realizarea unei imagini de sine complete. În mod esenţial, viaţa sexuală are drept consecinţă şi procesul de procreare. Prin urmare, o viaţă sexuală normală presupune armonie fizică şi afectivă în cuplu, având ca principal beneficiu împlinirea emoţională a partenerilor. Dar viaţa sexuală poate fi tulburată de foarte mulţi factori fizici şi psihici. O ceartă sau o ruptură în cuplu se poate reflecta şi asupra vieţii sexuale. În plus, o serie întreagă de comportamente nesănătoase, care ţin de stilul de viaţă al persoanelor moderne, printre care fumatul, sedentarismul, obezitatea, dar şi abuzul de alcool şi orice boală cronică (diabet, ulcer, boli cardiovasculare, depresie etc.) pot afecta în mod negativ viaţa sexuală.

Ştiai că......sexul creşte nivelul de oxitocină şi, în acest fel, menţine sănătatea creierului?

Care sunt inamicii unei sexualităţi împlinite

Dorinţa sexuală este o emoţie pozitivă care depinde de relaţia şi de atracţia dintre parteneri, dar şi de echilibrul propriului organism. Bolile, precum şi unele dezechilibre uşoare ale organismului pot fi cauze ale absenţei libidoului, în pofida respectului şi armoniei dintre parteneri. În timp, în relaţiile de lungă durată intervin şi factori ca rutina, creierul, principalul nostru organ sexual, fiind stimulat mai greu de factorii deja cunoscuţi.
 
Disfuncţiile se tratează la specialişti

Peste 50% din bărbaţii cu vârste între 40 şi 70 de ani pot avea disfuncţii sexuale, potrivit Asociaţiei Române pentru Medicina Sexualităţii. De asemenea, un român din patru suferă de disfuncţie erectilă într-o formă mai uşoară sau mai severă. Cauzele sunt diverse: boli precum cele vasculare, diabetul, neuropatiile, problemele hormonale, dar şi fumatul, abuzul de alcool, unele tratamente medicamentoase, intervenţiile chirurgicale.

image

Tensiunile dintre parteneri afectează şi viaţa sexuală a cuplului



Factorii psihologici precum „anxietatea de performanţă", stresul, depresia şi problemele relaţionale explică mai ales cazurile de disfuncţie erectilă uşoară. La femei, disfuncţiile sexuale pot fi chiar mai frecvente decât în cazul bărbaţilor, dar cuantificarea satisfacţiei sexuale se face mai greu, prin urmare, nu există statistici oficiale. Dar, atât la femei, cât şi la bărbaţi, diagnosticarea şi tratamentul disfuncţiilor sexuale trebuie realizate cu ajutorul specialiştilor, etapele tratamentului evoluând de la măsuri precum schimbarea stilului de viaţă la unele precum medicaţia şi intervenţiile chirurgicale.

Ai grijă de sănătatea inimii şi a vaselor!

Disfuncţiile sexuale, mai ales cele masculine, sunt, în multe cazuri, semn de boală vasculară. Astfel, după evaluarea realizată de medicul cardiolog, se începe tratamentul disfuncţiilor cu medicamente specifice. În schimb, prevenţia printr-o alimentaţie echilibrată şi prin efort fizic constant nu presupune medicaţie, dar asigură menţinerea unei sexualităţi active şi împlinite. Aşadar, trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi saturate şi în dulciuri concentrate, care cresc riscul de boli cronice precum obezitatea, ateroscleroza şi diabetul zaharat. Aceste afecţiuni au consecinţe asupra metabolismului hormonal, mecanism de care depinde activitatea sexuală.

Poate fi necesară substituţia hormonală

În cazul unor deficienţe hormonale dovedite prin analize, se impune terapie de substituţie hormonală, care înlătură disfuncţiile sexuale, atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cazul femeilor. Utilizarea acestor terapii se face cu ajutorul endocrinologilor, pentru a preîntâmpina efectele secundare nedorite date de administrarea lor prelungită, precum riscul de boli cardiovasculare, de cancer şi de afecţiuni ale prostatei.

Înlătură stresul prin tehnici de relaxare

Stresul stimulează secreţia de cortizol, hormon care ajută organismul să se adapteze la condiţiile solicitante. Însă acest hormon are efecte negative asupra testosteronului, responsabil de creşterea libidoului. De aceea, perioadele stresante au efecte dezastruoase asupra vieţii sexuale. În cazul bărbaţilor, stresul prelungit poate duce la disfuncţii. Masajul, precum şi tehnicile de relaxare induse prin aromaterapie, meloterapie sau prin yoga anulează efectul stresului asupra organismului şi ne ajută să recuperăm din beneficiile vieţii sexuale împlinite.

Fără ţigări şi fără alcool

În categoria factorilor cu efect nociv asupra vieţii sexuale se înscriu fumatul, consumul excesiv de alcool şi cel de droguri. Fumatul contribuie la apariţia bolilor cardiovasculare şi intoxică organismul cu nicotină, de aceea inhibă dorinţa sexuală, în timp ce consumul de droguri şi de alcool schimbă comportamentul şi secătuiesc organismul de nutrienţi, afectând în mod negativ atât relaţia cu partenerul de cuplu, cât şi energia sexuală. Situaţiile care afectează dramatic sexualitatea sunt acelea de abuz cronic de substanţe nocive.

Consiliere şi educaţie sexuală

Deoarece sexualitatea este o acumulare de experienţe la care contribuie şi factorii psihosociali, activitatea sexuală sănătoasă se bazează pe autocunoaştere fiziologică şi psihologică. În lipsa acestor cunoştinţe, se ajunge la disfuncţii personale şi relaţionale care pot favoriza condiţiile patologice. Prin urmare, pot fi necesare ore de educaţie sexuală la cabinete de planning familial şi, atunci când este cazul, consiliere de cuplu. Aceste şedinţe ajută atât la autocunoaştere, cât şi la cunoaşterea partenerului şi vă pot îmbunătăţi activitatea sexuală.

Libidoul, sensibil la lumină

Primăvara are efect benefic asupra libidoului pentru ambele sexe, datorită cantităţii crescute de lumină, care stimulează activitatea creierului. Alte ipoteze spun că toamna este anotimpul favorabil sexualităţii, deoarece copiii concepuţi în această perioadă se vor naşte în anotimpul cald, când sunt mai multe resurse şi, implicit, mai multe şanse de supravieţuire pentru specie.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Sexul are multe beneficii din punct de vedere psihologic. Important este că implicarea sexuală ajută la asumarea intimităţii în relaţiile de cuplu. În plus, o viaţă sexuală activă întăreşte stima de sine a persoanei. De aceea, persoanele active sexual se simt mai împlinite şi au o mai mare disponibilitate de a se implica în relaţii constructive. Activitatea sexuală creşte rezistenţa persoanei la stres şi o ajută să facă faţă mai bine situaţiilor stresante.

Sexul relaxează, favorizează starea de bine şi alungă insomniile. Tensiunile care apar în diferite planuri ale vieţii pot afecta, în cazul unor persoane libidoul, astfel încât viaţa sexuală să fie afectată dacă persoana este tensionată, stresată, preocupată. Trăirile depresive sau anxioase afectează şi ele, de cele mai multe ori, disponibilitatea persoanei pentru sex.

Consecinţă

Unele medicamente şi anticon­cepţionale pot scădea libidoul şi afecta viaţa  sexuală.


image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite