Un român ar putea revoluţiona industria medicală: chimistul Radu Silaghi, tot mai aproape de a pune „sângele artificial“ pe masa de operaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce timp de mai bine de sase ani a testat in laborator proprietatile si functionalitatea sangelui artificial pe animale, chimistul Radu Silaghi - Dumitrescu impreuna cu echipa sa de cercetatori de la Universitatea „Babes - Bolyai“ din Cluj sunt tot mai aproape de a veni in sprijinul industriei medicale si de a prezenta un produs care ar putea revolutiona sistemul de profil din Romania si din lume.

Prezent saptamana trecuta la Cluj, in cadrul Cluj Innovation Days, cercetatorul roman a povestit pentru wall-street.ro despre planurile pe care le are cu inventia sa, ce viitor are acest proiect, dar mai ales cum ar putea schimba industria medicala o astfel de idee. Potrivit acestuia scopul acestui produs nu va fi acela de a inlocui sangele din organismul uman, ci de a veni ca o solutie complementara, necesara in cazul in care unitatea medicala duce lipsa de un anumit tip de sange pentru o transfuzie sau cand intr-o operatie pacientul pierde foarte mult sange.

Este cunoscut faptul ca in Romania sangele din spitale este un necesar continuu, iar institutiile medicale carora acesta le lipseste sunt in numar tot mai mare. Chimistul Radu Silaghi – Dumitrescu isi propune intocmai sa vina in sprijinul domeniului medical prin lansarea unui produs care sa completeze necesarul de sange uman din unitatile spitalicesti.

Ce este de fapt sangele artificial?

Solutia cu care vine cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu este de fapt formata din materie prima provenita din sange de animale. Practic, chimistul roman s-a folosit de proteina unor viermi marini, numita hemeritrina, care este pe baza de fier, similara hemoglobinei sangelui uman, dar mult mai rezistenta decat aceasta.

“Hemeritrina nu este o substanta noua, dar noi am folosit-o pentru prima data in aceasta directie intrucat este mai rezistenta la factorii de stres. Pe langa aceasta proteina, solutia mai contine apa sau saruri, iar in unele situatii se mai adauga si albumina, o proteina care vine ca o protectie suplimentara la factorii de stres”, a declarat Radu Silaghi – Dumitrescu.

Guvernul va asigura finantarea necesara

Intre anii 2007 si 2010, proiectul dezvoltat de cercetatorii de la Facultatea de Chimie din cadrul UBB din Cluj, s-a bucurat de o finantare de un milion de lei, bani care le-au permis sa isi dezvolte cercetarea pe acest produs si sa o perfectioneze.

Prezente la Cluj Innovation Days, autoritatile guvernamentale au dat asigurari ca proiectul dezvoltat de catre Radu Silaghi – Dumitrescu, impreuna cu echipa sa de specialisti, va beneficia in continuare de investitii.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite