Un laborator din SUA dezvoltă forme de mucegai şi bacterii producătoare de ciuperci capabile să învingă cancerul şi bolile infecţioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un startup american a adus într-un la­borator opt specialişti din două lumi – chimişti, biologi pe de o parte şi informaticieni pe de alta. Cu această abordare interdisciplinară, speră să obţinădin banalii fungi molecule noi capabile să învingă cancerul şi alte boli infecţioase.

Maureen Hillenmeyer încă nu ştie exact ce creşte în incubatoarele din laboratorul ei, dar speranţele îi sunt foarte mari. La Hexagon Bio, într-o cameră întunecată şi mai ascunsă privirii, farfurii rectangulare pline cu un anumit tip de drojdie sunt în­călzite până la 30 de grade Celsius. Micro­orga­nismelor fungice li s-a adăugat ADN personalizat, operaţie în urma căreia obiş­­nuita drojdie de la brutărie devine ca­pa­­bilă să producă noi compuşi ce pot vindeca boli. „Când ştim că produce acei compuşi, intrăm în incubator şi ne între­băm dacă ce a rezultat va avea vreun efect interesant asupra celulelor cance­roa­se“, povesteşte Hillenmeyer, cofondator şi CEO al firmei Hexagon Bio.

În crearea de noi molecule, echipa de cercetători de la Hexagon a ieşit în evi­denţă prin abordarea ştiinţifică ce com­bină big data cu biologia şi genetica. Cer­ce­tătorii folosesc algoritmi dezvoltaţi intern pentru a extrage enorm de multe date din secvenţele de ADN (aşa-numitul genom fungic) a peste 2.000 de specii de ciu­perci şi mucegai. Apoi identifică lan­ţuri de ADN sau grupe de gene ce pot să producă tipuri specifice de compuşi chimici. Dacă totul merge conform planului, drojdia va genera circa o sută de compuşi care sunt letali pentru anumite tipuri de ce­lule sau proteine. Drept urmare, noii compuşi pot deveni un punct solid de plecare pentru crearea de noi tratamente care să vindece infecţii sau chiar cancerul.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite