Revistele medicale de specialitate publică studii false, contra cost. Cât de mult are de suferit pacientul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre pacienţii moderni merg la medic cu diagnosticul şi cu tratamentul deja stabilite de acasă, din faţa calculatorului FOTO Shutterstock
Mulţi dintre pacienţii moderni merg la medic cu diagnosticul şi cu tratamentul deja stabilite de acasă, din faţa calculatorului FOTO Shutterstock

Un experiment realizat de un jurnalist specializat pe subiecte de ştiinţă a scos la iveală un lucru extrem de îngrijorător pentru lumea medicală şi chiar pentru publicul larg: multe dintre revistele medicale de specialitate, considerate cele mai demne de încredere, acceptă să publice studii îndoielnice, ba chiar false.

Jurnalistul John Bohannon, care şi-a dat doctoratul în biologie moleculară la Universitatea Oxford, a realizat un articol despre un studiu fals pe care l-a trimis apoi mai multor reviste medicale de specialitate (302 pe parcursul a zece luni). Zeci de reviste care percep o taxă de publicare i-au acceptat studiul, în ciuda multiplelor lipsuri evidente ale acestuia, spre surprinderea jurnalistului însuşi.

Rezultatele experimentului realizat astfel de Bohannon au fost publicate, apoi în revista „Science“. „La începutul acestui experiment, am ales publisheri care oferă conţinutul gratuit publicului larg şi care percep o taxă de la cercetătorii care vor să publice studiul. Scrisorile de acceptare au tot venit, mult mai multe decât respingerile... Eu am crezut că mă vor accepta cam 10% din publicaţii, dar au fost mult mai multe“, mărturiseşte Bohannan, citat de ABC News.

Lucrarea jurnalistului, care conţinea date inexacte şi căreia îi lipsea un lucru esenţial – cercetarea riguroasă – a fost acceptată de peste jumătate din publicaţiile medicale de specialitate cărora li s-a adresat.

Şi mai surprinzător pentru Bohannon a fost că până şi unele dintre cele mai sigure reviste, recunoscute ca având o reputaţie bună, au acceptat lucrarea. Mai mult, în cadrul experimentului, jurnalistul a constatat că multe dintre revistele online care pretindeau că ar fi americane erau conduse, de fapt, din străinătate, cu precădere din India, care este ţara cu cea mai mare bază a revistelor de specialitate cu conţinut gratis.

Conţinut gratis şi fals

Problema cea mai mare, aşa cum se poate intui, este că multe dintre aceste reviste medicale au întregul conţinut gratis pentru utilizatori, ba, mai mult, ele pot fi preluate şi reproduse fără nicio limitare.

Mai ales astăzi, când Internetul este extrem de accesibil pentru toată lumea şi toţi pacienţii caută informaţii despre semne, simptome şi tratament online, specialiştii se tem că nici măcar revistele de specialitate, pe care le recomandau până acum ca surse sigure de informaţii, nu mai pot fi de încredere 100%. Iar aceste informaţii ar putea mai mult să le dăuneze pacienţilor.

„Vorbeşte cu orice medic şi-ţi va spune acelaşi lucru: pacienţii vin în cabinetul medicului cu diagnosticul şi tratamentul deja stabilite de-acasă, din faţa computerului, înainte să-i întrebi de sănătate“, subliniază dr. Paul Root Wolpe, directorul Centrului de Etică Emory din Atlanta.

Sursa sigură în cea mai mare proporţie rămâne medicul

Jurnalistul John Bohannon spune că, pentru o persoană care nu are educaţia ştiinţifică necesară şi bagajul de informaţii dobândit în cadrul unei instituţii medicale de învăţământ este foarte greu să discearnă între informaţiile reale şi cele false de pe internet.

El speră ca, în viitorul apropiat, comunitatea ştiinţifică să ia măsuri şi să înfiinţeze o agenţie independentă de monitorizare a studiilor înainte de a fi publicate în revistele de specialitate. „Până atunci, însă, cel mai important este să ai încredere în medicul tău şi să nu iei decizii medicale de unul singur pe baza informaţiilor de pe internet“, recomandă Bohannon.

Citeşte şi:

Plasticul este inamicul femeilor însărcinate: riscul de avort spontan creşte şi cu 80%

Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite mâncărurile sau băuturile încălzite în recipiente de plastic, mai ales după ce un studiu a scos la iveală faptul că anumite chimicale pot creşte riscul de avort spontan chiar şi cu 80%.

Costul cancerului în Uniunea Europeană este de miliarde de euro

Ţările Uniunii Europene plătesc pentru cancer 126 de miliarde de euro în fiecare an, susţine o analiză de amploare asupra impactului economic al acestei boli.

Trombofilia, spaima gravidelor moderne. Medic ginecolog: „În 25 de ani nu am depistat atâtea trombofilii câte am avut în ultimul an“

Deşi deloc ieftine, testele pentru depistarea anomaliilor de coagulare, care alcătuiesc profilul trombofilic, sunt solicitate tot mai frecvent de româncele care aşteaptă un copil.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite