Predispoziţia la îmbolnăvire: ce îţi spun genele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul unui test genetic este studiată moştenirea ereditară a unei 
persoane, de obicei, pentru a stabili dacă are o predispoziţie pentru 
anumite boli.
În cadrul unui test genetic este studiată moştenirea ereditară a unei persoane, de obicei, pentru a stabili dacă are o predispoziţie pentru anumite boli.

Riscul de boli, inclusiv cele grave, poate fi aflat prin teste genetice, disponibile cum şi în ţara noastră.Imaginează-ţi că deschizi calculatorul şi, printr-un simplu click pe un fişier, afli dacă eşti expus riscului de a te îmbolnăvi de cancer sau de altă afecţiune gravă.

Imaginează-ţi că deschizi calculatorul şi, printr-un simplu click pe un fişier, afli dacă eşti expus riscului de a te îmbolnăvi de cancer sau de altă afecţiune gravă. Ar fi oare mai bine să ştii sau să nu ştii? Cât de sigură e informaţia? Şi, dacă este vorba despre o maladie incurabilă, ce vei putea face dacă ştii? Acestea sunt dilemele moderne ale testului genetic, pe care, în ziua de astăzi, îl poate face oricine.

După zeci de ani de eforturi uriaşe, omenirea a reuşit ceea ce, mai ieri, părea un scenariu SF: a decodat genomul uman, harta biologică a tuturor genelor care ne fac sa aparţinem speciei umane. Prima schiţă a acestuia a fost publicată în anul 2000. O dată cu decodificarea secvenţelor ultimului dintre cei 23 de cromozomi, în anul 2006, am intrat în era testului genetic. De atunci, a apărut un număr tot mai mare de companii private care oferă contra cost servicii de scanare a ADN-ului personal şi de comparare a acestuia cu markerii genetici ai anumitor boli.

În ultimii ani, lumea medicală s-a aflat însă în mijlocul unei dezbateri aprinse, pentru a stabili dacă aceste teste sunt utile sau dăunătoare, sigure din punct de vedere ştiinţific sau nu. Şi, mai ales, dacă pot detecta, într-adevăr, riscul de îmbolnăvire. Dar în ce constau, de fapt, aceste teste şi ce ne pot dezvălui ele?

În cadrul unui test genetic este studiată moştenirea ereditară a unei persoane, de obicei, pentru a stabili dacă are o predispoziţie pentru anumite boli sau pentru a determina cauza modificărilor celulare. Pentru analiză este folosită o probă de sânge sau o cantitate mică de salivă.

Care este scopul unui test genetic

În funcţie de semnificaţia rezultatului, pot fi diferenţiate 3 tipuri de teste genetice:

- Testarea genetică de diagnostic. Scopul acesteia este determinarea cauzei unei boli existente.

-Testarea genetică predictivă. Acestea sunt realizate pentru a identifica anumite caracteristici ale unei persoane, care pot afecta, de exemplu, efectul unui medicament, sau care pot duce la declanşarea anumitor boli. Testul genetic predictiv poate ajuta la alcătuirea unui plan de tratament.

Află pe clicksanatate.ro în ce constau testele genetice!

Cât de sănătos este pepenele roşu pentru tenul tău

Uleiurile esenţiale te ajută să scapi de balonare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite