Perturbatori endocrini, suspectaţi că s-ar găsi în alimentele consumate de europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O organizaţie nonguvernamentală franceză susţine că a detectat urme de pesticide în alimentele europenilor
O organizaţie nonguvernamentală franceză susţine că a detectat urme de pesticide în alimentele europenilor

O organizaţie nonguvernamentală franceză - Generations Futures – avertizează că în alimentele consumate de europeni se găsesc urme ale unor substanţe despre care se bănuieşte că duc la perturbarea sistemului endocrin. Aceste substanţe pot fi prezente în detergenţi, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri şi în anumite pesticide.

Organizaţia pledează ca alimentaţia să devină un domeniu inclus în noul proiect de strategie naţională în privinţa perturbatorilor endocrine, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.

Reprezentanţii Generations Futures au analizat cel mai recent raport publicat de Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) ce vizează reziduurile de pesticide detectate în alimente. Raportul care a fost publicat în iulie şi care centralizează date din 2016 arată că 96% din totalul eşantioanelor analizate se află în limite legale şi că 51% din eşantioane erau lipsite de orice reziduu cuantificabil.

Reprezentanţii acestui ONG au insistat însă asupra proporţiei rămase de 49% din totalul probelor analizate, în care urme cuantificabile de pesticide au fost detectate.
Din cele 109.843 de eşantioane vizate, 69.433 conţineau reziduuri de pesticide ce ar conţine perturbatori endocrini prezumaţi, potrivit Generations Futures. „Peste şase reziduuri de pesticide din 10 cuantificate în alimentaţia europeană sunt perturbatori endocrini prezumaţi“, se afirmă într-un comunicat al organizaţiei franceze.

Pentru acest studiu, ONG-ul s-a bazat pe baza de date TEDX, care repertorizează moleculele suspectate că ar avea un efect de perturbare endocrină.
„Nu există o listă a perturbatorilor endocrine“, aşa cum este cazul pentru substanţele cancerigene, iar această bază de date este „fără îndoială cea mai amplă“, a declarat directorul ONG-ului, Francois Veillerette.

„UE are criterii prea restrictive“

Uniunea Europeană a adoptat în decembrie criteriile de definiţie pentru perturbatorii endocrini, după o întârziere de mulţi ani, însă acea decizie nu a convins ONG-urile din acest sector. Aceste organizaţii au criticat criteriile adoptate de UE, considerându-le prea restrictive, întrucât criticii lor trebuie nu doar să demonstreze că o substanţă este un perturbator endocrin şi că ea generează efecte negative, ci şi să demontreze modul de acţiune al acestor substanţe.

Perturbatorii endocrini sunt substanţe sau amestecuri chimice capabile să interfereze cu sistemul hormonal. Ei pot avea efecte negative asupra creşterii, fertilităţii, comportamentului şi se pot afla la originea anumitor tipuri de cancer.

Aceste substanţe pot fi prezente în detergenţi, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri şi în anumite pesticide.

Franţa a adoptat în 2014 o strategie naţională în privinţa perturbatorilor endocrini şi a interzis utilizarea unuia dintre cei mai cunoscuţi dintre ei, bisfenol A, în fabricarea de biberoane şi recipiente pentru alimente.

Al doilea proiect din cadrul acestei strategii naţionale este în curs de elaborare.

„În versiunea provizorie a acestui text, nu există aproape nimic despre alimentaţie, fapt care ne şochează“, dezvăluie Francois Veillerette, al cărui ONG solicită ca această chestiune, alături de cea a ambalajelor alimentare, să fie mai bine reprezentată în viitorul document.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite