Oncolog pediatru: „Sunt foarte puţine cazurile în care nu se poate face ceva pentru un pacient copil, în ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conf.dr Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncologie pediatrică
Conf.dr Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncologie pediatrică

Conf.dr. Monica Dragomir, medic primar oncologie medicală şi pediatrie, şeful Secţiei de Oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic „Prof.dr. Al. Trestioreanu“ din Bucureşti, a dat detalii despre cum se pot trata cancerele copiilor la noi în ţară şi a explicat de ce, după părerea sa, unii părinţi aleg să-şi trateze micuţii în străinătate.

Conf.dr. Monica Dragomir, medic primar oncologie medicală şi pediatrie, şeful Secţiei de Oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic „Prof.dr. Al. Trestioreanu“ din Bucureşti, are o experienţă de peste trei decenii în diagnosticarea şi tratarea bolilor oncologice la copii.

Adevărul: În ce măsură se poate trata cancerul la copii în ţară?

Conf.dr. Monica Dragomir: În prezent, avem posibilitatea de a trata orice formă de cancer a copilului în ţară, cu aceleaşi şanse de supravieţuire pe termen lung ca şi în centrele de oncologie pediatrică de referinţă din Europa. Utilizăm aceleaşi protocoale de tratament ca oriunde în Europa. Protocoalele elaborate de Societatea Internaţională de Oncologie Pediatrică le-am adoptat şi noi de mulţi ani şi le actualizăm periodic. Sunt foarte puţine cazuri în care nu se poate face ceva pentru un pacient copil cu cancer în ţară.

Concret.

Este vorba despre anumite intervenţii chirurgicale, care necesită echipe multidisciplinare:  chirurg pediatru, chirurgie cardio-vasculară, chirurgie ORL, chirurgie maxilo-facială, şi altele. În aceste situaţii, din păcate, în ţară, nicăieri nu există – nici în sistem public, nici în sistem privat – echipe multidisciplinare pentru copii. Dealtfel, există în foarte puţine locuri în Europa unde pot fi operaţi aceşti copii.

Din punct de vedere al chimioterapiei?

Putem face orice fel de chimioterapie. Chimioterapia cu doze mari şi autotransplant de celule stem, transplant medular, proceduri rare de tratament care implică condiţii speciale şi se efectuează în secţiile de transplant medular, în Institutul Fundeni şi la Timişoara.  Radioterapie la copii se poate efectua în cele două institute oncologice din Bucureşti şi din Cluj. Radioterapie cu sedare profundă la copil este posibilă doar într-un centru privat din Bucureşti deocamdată, dar procedura este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Speram ca, în curând, să putem face această procedură şi în Institutul Oncologic Bucureşti.

Cât de mare e lista de aşteptare la radioterapie?Peste tot sunt cozi imense.

La copii, niciodată. Niciunde. Nici în institutele oncologice pentru copii mari şi nici în sistem privat unde am îndrumat, în ultimii ani, pacienţii care necesită sedare pentru imobilizare la aparatul de iradiere. În ultimii doi ani, radioterapie cu sedare s-a putut face doar în Clinica Neolife Bucureşti.

Dacă se pot trata în România de ce pleacă toată lumea afară? A fost recent un caz celebru al unei jurnaliste TV  care şi-a dus copilul bolnav de cancer la tratament în Italia.

Nu cunosc amănuntele cazului, ca să vă pot spune exact. Cunosc însă amănuntele medicale legate de multe cazuri mediatizate, pentru care s-au colectat fonduri pentru tratamente oncologice în străinatate, tratamente care puteau fi efectuate şi în ţară. Sunt două aspecte importante când se solicită un tratament în străinătate: este o problemă medicală reală, care nu poate fi rezolvată cu posibilităţile din ţară? sau este opţiunea familiei? – opţiune care trebuie respectată. Familia trebuie să îşi trateze copilul acolo unde crede că este cel mai bine şi are cele mai mari şanse de vindecare, cu medicii în care are încredere.

Când unul dintre pacienţii noştri necesită o secvenţă terapeutică care nu este posibilă în ţară, documentele şi demersurile de plecare într-un alt centru din Europa le facem noi, în regim de maximă urgenţă, comunicând cu centrul unde trimitem pacientul şi stabilind tot: locul, dată de programare, şi, uneori, şi resursele financiare necesare în afara actului medical cu suportul asociaţiilor care vor să se implice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite