Metode de renunţare la fumat. Beneficiile din primele zile după ce te laşi de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metode de renunţare la fumat
Metode de renunţare la fumat

Medicii spun că după ce începi o metodă de renunţare la fumat efectele benefice se văd imediat, în doar câteva zile.

Imediat după ce te laşi de fumat, tensiunea arterială începe să se normalizeze, iar creierul este mai bine oxigenat, ceea ce înseamnă că şi neuronii funcţionează mai bine. De asemenea, secreţiile bronşice scad chiar din următoarele zile. 

În mai puţin de o lună, persoanele care aplică o metodă de renunţare la fumat, se simt mult mai energici şi nu vor mai resimţi o oboseală atunci când merg pe jos sau urcă scările, de exemplu.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia React, peste 80% dintre români susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice, iar 78% vor interzicerea comercializării ţigărilor la mai puţin de 250 de metri de şcoli şi licee. În ceea ce priveşte metodele de renunţare la fumat, acelaşi studiu arată că 94% dintre cei care au lăsat de ţigări au făcut-o brusc. 

Metode de renunţare la fumat. Câteva trucuri simple

Medicii care tratează dependenţa de ţigări recomandă câteva trucuri pe care le puteţi trece pe lista de metode de renunţare la fumat.   

Boabele de struguri. La fel ca şi paharul de apă, boabele de struguri ar putea înlocui gestul de a duce ţigara la gură. În plus, strugurii au şi foarte mulţi antioidanţi, iar fructele, în general, reduce pofta de fumat.   

Bomboanele mentolate. Gustul mentolat diminuează nevoia de a inhala fumul ţigărilor. De aceea, atunci când vrei să fumezi o ţigară e bine să ai la îndemână o bomboană mentolată.    

Guma de mestecat. Se spune despre gustul gumei de mestecat că împrospătează respiraţia şi scade pofta de fumat. Alegeţi o gumă fără zahăr, cu aromă de mentă.    

Paharul cu apă. Unii specialişti îţi recomandă să-ţi imaginezi faptul că apa elimină toate toxinele ţigărilor. Însă dacă bei câte o gură de apă s-ar putea să înlocuiască şi gestul de a duce ţigara la gură.   

Plasturele antifumat. Dacă perioada sevraj este destul de grea pentru dumneavoastră şi fizic vă simţiţi foarte rău, puteţi apela pentru o perioadă foarte scurtă şi plasturele antifumat. Însă nu toţi specialiştii recomandă plasturele antifumat, întrucât nu ar înlătura în total dependenţa fizică de fumat şi ar fi o substituţie a nicotinei. 

Metode de renunţare la fumat. Pachetele standardizate 

O echipă de cercetători arată într-o serie de articole ştiinţifice publicate în revista Addiction că pachetele de tutun standardizate i-ar putea descuraja pe cei care doresc să se apuce de fumat. De asemenea, fumătorii ar putea reduce numărul de ţigări fumate.    

Australia a fost prima ţară care a introdus pachetele standaridazate de ţigări. Acestea sunt ambalaje simple, verzi, cu avertismente privind sănătatea şi efecetele negative pe care le are fumatul.    

A doua ţară care are de gând să ia această măsură ar putea fi Marea Britanie. Măsurile legislative care să reglementeze acest lucru ar putea fi puse în aplicare începând cu anul viitor.    

Şeful publicaţiei Addiction, Robert West, spune că ambalajul ţigărilor ar avea un impact important asupra tinerilor potenţiali fumători.    

„Chiar dacă ambalajul standardizat nu ar avea niciun efect asupra fumătorilor actuali şi ar face ca doar unul din 20 de tineri să reziste tentaţiei de a se apuca de fumat în Marea Britanie, tot ar salva circa 2.000 de vieţi pe an”, a precizat West. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite