Mâncăm antibiotice în fiecare zi. Cât mai rezistăm­?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excesul de antibiotice a dus la dezvoltarea rezistenţei bacteriilor în faţa tratamentului
Excesul de antibiotice a dus la dezvoltarea rezistenţei bacteriilor în faţa tratamentului

Când Alexander Fleming a descoperit penicilina în 1928, a avertizat că un exces de consum a acestor medicamente ar putea face bacteriile imune. A avut dreptate nu doar în ceea ce priveşte penicilina, scrie scientificamerican.com.

Astfel, Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din America estimează că bacteriile rezistente la antibiotice infectează mai mult de două milioane de oameni pe an, din care 23.000 mor. O mare parte a rezistenţei bacteriilor în faţa antibioticelor vine ca urmare a faptului că în carnea de consum de pe piaţă se află foarte multe antibiotice. Fermierii le folosesc pentru  că funcţionează ca nişte hormoni de creştere şi animalele de sacrificiu dau mai mult randament.

În 2013, Food and Drug Administration (FDA) din SUA a cerut companiilor să oprească vânzarea de antibiotice destinate creşterii animalelor până în decembrie 2016 permiţând folosirea în continuare doar a antibioticelor pentru prevenirea bolilor. În fapt însă nu există un control clar al acestor vânzări şi este foarte posibil ca fermierii să continue politica de până acum.

Datele statistice arată că vânzările de antibiotice în 2014 sunt în uşoară scădere faţă de anul anterior însă pericolul vine din faptul că nu mai avem timp.

Din toată lumea vin ştiri îngrijorătoare despre activarea genei MCR-1 care ajută bacteriile să reziste la antibiotice. Anul trecut această genă a fost descoperită la porci şi la locuitorii din China. De atunci ea a fost semnalată în mai multe ţări. Bacteriile rezistente la antibiotice apărute ca urmare a administrării de antibiotice la animalele crescute pentru carne se pot transmite la om determinând apariţia unor afecţiuni netratabile, avertizează specialiştii.

Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Mai mult decât suntem, mai scrie sursa citată. Cel puţin până vom schimba modul în care folosim antibioticele.

Persoanele născute în ultimii 70 de ani au fost destul de norocoase să trăiască într-o epocă în care progresele în medicină au dus la îmbunătăţirea sănătăţii publice. Acest lucru le-a permis să trăiască suficient de mult pentru a muri din cauza bolilor cronice, în locul celor infecţioase. Utilizarea abuzivă a antibioticelor în hrana animalelor, inclusiv a puilor, porcilor şi vitelor, riscă să ne arunce într-o epocă postantibiotică, în care şi cea mai banală infecţie ne poate fi fatală. Asta dacă nu acţionăm rapid şi eficient.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite