„Mă lasă memoria. Ce să fac?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câte ori nu ţi s-a întâmplat în mijlocul frazei să nu-ţi aduci aminte un nume sau un cuvânt oarecare... Nu-i decât un lapsus, ţi s-a spus. Să fie oare chiar atât de simplu?

Îţi stă „pe limbă“ cuvântul, dar degeaba... Te opreşti la mijlocul frazei şi te străduieşti fără succes să ţi-l aminteşti. Oare de ce? Cât este de grav? Iată câteva întrebări fireşti, pentru că nimic nu produce o îngrijorare mai mare decât atunci când „computerul“ nostru de bord dă semne de oboseală.  Şi totuşi, lapsusul nu este un motiv de îngrijorare. Să vedem de ce!

Ce este lapsusul?

Lapsusul este o tulburare a memoriei, manifestată prin incapacitatea acesteia de a reda o informaţie. Nu este vorba de o informaţie care a dispărut din creier, ci de dificultatea de a o „găsi“  între atâtea altele. De altfel, ştim acest lucru pe propria piele: reuşim să ne amintim unele indicii despre numele care nu ne vine în minte, prima literă sau începutul, că este vorba de un nume lung sau scurt etc. Inutil să-ţi storci mintea, să te încăpăţânezi să ţi-l aminteşti, când refuză să apară. Nu faci altceva decât să te enervezi. Interesant este că informaţia îţi vine din nou în minte, dar după câtva timp.

Este o boală?

Lapsusul nu este o boală, decât dacă devine frecvent şi progresează. Iniţial, cea mai întâlnită dificultate este aceea de a actualiza nume proprii. Când lapsusurile se extind şi la noţiuni (numele unui anume obiect, de exemplu), dificultatea de redare a informaţiei poate căpăta o semnificaţie patologică.

Citeşte articolul integral pe clickpentrufemei.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite