Linie telefonică unde poate fi anunţată lipsa medicamentelor din farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii pot suna pentru a semnala lipsa unor medicamente din farmacii
Bolnavii pot suna pentru a semnala lipsa unor medicamente din farmacii

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a lansat un CallCenter – 0310.80.80.90 – unde bolnavii pot semnala lipsa unor medicamente din farmacii. Mai multe medicamente pentru bolnavii de cancer au dispărut deja, iar pacienţii sunt nevoiţi să le achiziţioneze din ţările vecine.

150.000 de femei din România cu cancere mamare sunt nevoite să se aprovizioneze cu medicamente din ţările vecine - Bulgaria şi Ungaria, a declarat preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia.

„Tratamentul pacientelor cu mastectomie cărora li s-a indicat un tratament de întreţinere hormonală cu produsul tamoxifen este întrerupt din cauză că acest medicament nu se găseşte pe piaţa românească. Responsabil de asigurarea continuităţii acestor tratamente este Ministerul Sănătăţii. Pacientele care au nevoie de aceste tratamente merg şi îl cumpără din Bulgaria sau Ungaria. În România, din păcate, lipsa acestor medicamente vitale se întâmplă de vreo jumătate de an şi nimeni nu a luat vreo atitudine“, a afirmat Irimia.

Acesta a anunţat lansarea unui CallCenter (0310.80.80.90) unde bolnavii pot semnala lipsa unor medicamente din farmacii. Asociaţia va contacta distribuitorii sau producătorii şi va monitoriza remedierea acestor situaţii.

Irimia a mai spus că în privinţa medicamentelor noi care au fost incluse pe lista de compensate prin hotărâre de guvern pacienţii cronici nu au încă acces la ele pentru că nu a fost elaborate protocoalele terapeutice.

„Deşi prevederile legale stabilesc atribuţii concrete în sarcina Ministerului Sănătăţii, această instituţie nu a elaborat nici până acum aceste protocoale şi totuşi nicio persoană nu răspunde de această întârziere. Deşi prin comunicate de presă triumfaliste Ministerul Sănătăţii anunţă ca pe o victorie includerea pe lista de compensate a 21 de noi medicamente, pacienţii nu au acces la ele, viaţa lor fiind pusă în pericol. Ce nu a spus Ministerul Sănătăţii prin purtătorul său de cuvânt este când protocoalele terapeutice vor fi elaborate, dezbătute public şi publicate în Monitorul Oficial“, a spus Irimia.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite