Infecţiile severe şi bolile sexuale pot fi detectate în două ore, printr-o tehnologie care exclude erorile de laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infecţii severe, precum cea cu Clostridium difficile, şi boli cu transmitere sexuală (HPV, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis) pot fi depistate, în prezent, în regim de urgenţă, cu acurateţe maximă, datorită unei tehnologii de ultimă generaţie, prezentă şi în România.

Dacă, uzual, pentru astfel de analize obţinerea rezultatelor necesită câteva zile până la o săptămână, tehnica Real - Time PCR (reacţia de polimerizare în lanţ) permite realizarea testelor în maximum două ore, aspect vital în cazul unor infecţii severe, care pun viaţa pacientului în pericol.

O serie de teste de laborator sunt realizate, în prezent, cu ajutorul tehnicii PCR (reacţia de polimerizare în lanţ), care implică amplificarea in vitro a unei secvenţe-ţintă de ADN. Avantajul acestei tehnici este faptul că permite detectarea cu specificitate foarte mare a unor concentraţii foarte scăzute a acestei secvenţe, aspect foarte important în screening-ul unor boli genetice, în diagnosticul unor infecţii umane şi în studii de genetică şi oncologie.

„Tehnica PCR clasică poate implica de la minimum 8 ore, până la 3 zile consecutive, ca timp de lucru, cu posibile etape de refrigerare temporară (24 ore la - 20ºC). În acest caz, un rol extrem de important îl are experienţa personalului din laborator, tehnica fiind extrem de sensibilă la o posibilă contaminare cu generarea ulterioară de rezultate eronate“, explică dr. Viviana Dragodan, medic primar medicină de laborator, în cadrul laboratorului de analize medicale Bio-Medica International.

Agenţi microbieni dificil de identificat?

Această tehnică PCR clasică a fost perfecţionată constant în ultimii ani, fiind dezvoltate o serie de variante ce permit rezultate mai rapide şi care elimină diversele erori. „Una dintre acestea este tehnica Real-Time PCR, cu multiple avantaje: timp de lucru mult diminuat (maximum 2 ore din momentul prelevării probei biologice de testat), risc extrem de mic de contaminare, specificitate şi acurateţe maximă, precum şi posibilitatea efectuării de teste în infecţii cu diverse grade de severitate, precum şi în unele boli cu transmitere sexual“, detaliază dr. Viviana Dragodan.

De ce este însă important ca rezultatele acestor analize să fie efectuate în regim de urgenţă? Patologia umană actuală este într-o continuă extindere şi diversificare, iar suprainfecţiile sau coinfecţiile sunt tot mai frecvente. De asemenea, medicaţia aleatorie, excesul de antibiotice, bolile cronice asociate, precum şi o imunitate scăzută (în contextul alimentaţiei deficitare în micronutrienţi, condiţiilor de viaţă şi de muncă precare, alcoolismului şi consumului de droguri) sunt tot atâţia factori care favorizează instalarea unor infecţii dificil de depistat etiologic prin tehnici de laborator uzuale, care necesită, de multe ori, timp îndelungat de lucru.

„În cazul unor infecţii severe, precum este cea cu Clostridium difficile, tehnica Real - Time PCR oferă un rezultat cert şi rapid care poate orienta medicul spre o terapie ţintită şi eficace. Printr-o tehnică PCR clasică, rezultatul nu apare mai devreme de 8 ore, timp important pentru viaţa unui pacient cu infecţie severă”, completează dr. Viviana Dragodan. 

BTS/HPV, virusuri gripale şi Ebola, identificate în timp real

Printre afecţiunile care pot fi depistate în timp real, cu ajutorul noii tehnologii, se numără şi infecţia genitală cu HPV (virusul papiloma uman). În prezent, HPV este unul dintre cei mai comuni agenţi microbieni transmisibili pe cale sexuală, iar tendinţa este în creştere la nivel mondial. „HPV este răspândit global, prevalenţa lui fiind destul de dificil de apreciat, din cauza lipsei de teste standard pentru diagnostic, mai simple şi cu preţ scăzut. Contaminarea frecventă a persoanelor tinere şi dovedirea faptului că şi cancerul de col uterin este o boală cu transmitere sexuală au accelerat studiile privind infecţiile genitale cu etiologie HPV. Tehnica PCR Real-Time poate identifica tulpinile 16 şi 18/45, precum şi alte trei grupuri HPV high risk: 31, 33, 35, 52, 58 / 51, 59 / 39, 56, 66, 68”, explică dr. Viviana Dragodan.

Alte infecţii ce pot fi depistate în regim de urgenţă sunt boli cu transmitere sexuală cu etiologie Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, alături de infecţiile cu Clostridium difficile (extrem de severă), cu Staphylococcus aureus, cu virusuri gripale A şi B, cu Norovirus spp., cu virusul Ebola, cu Mycobacterium tuberculosis, etc.

De asemenea, poate fi evaluat şi riscul genetic de tromboză. „Noile teste au avantajul de a oferi rapid rezultate pacienţilor, chiar în timpul vizitelor la medic, şi sunt extrem de necesare, întrucât mulţi pacienţi nu se întorc pentru rezultatele lor, atunci când acestea sunt efectuate pe bază de teste de laborator cu durată de lucru de mai multe zile”, conchide dr. Viviana Dragodan.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite