Gripa este o boală infecţioasă extrem de contagioasă. Ce trebuie să ştii despre prevenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, în Europa, în absenţa vaccinării, au fost estimate 22 de milioane de cazuri de îmbolnăviri cu virusul gripal, 3,5 milioane de spitalizări şi 171.000 de decese, potrivit datelor centrului European de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile - ECDC.

Gripa este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, pacienţii putând dezvolta complicaţii în urma cărora, de cele mai multe ori, este nevoie de spitalizare.

În sezonul gripal 2016-2017, în România, conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile  - CNSCBT -, s-au înregistrat 753 de cazuri de gripă  - între noiembrie 2016  şi aprilie 2017 - şi 27 de decese. Niciuna dintre persoanele decedate nu era vaccinată sau în evidenţă cu afecţiuni cronice.

„Suntem aproape de debutul unui nou sezon gripal, iar în contextul în care procentul acoperirii vaccinale a scăzut alarmant, vreau să spun încă odată că este mult mai bine să prevenim decât să tratăm. Gripa este o boală neglijată de părinţi şi, uneori, chiar de medici, iar vaccinarea rămâne singura metodă activă de protecţie. Gripa nu este o boală banală, nu este o simplă răceală, iar dacă există antecedente medicale, poate conduce la deces“ explică dr. Anca Drăgănescu, medic specialist în boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr.Matei Balş“ din Bucureşti şi preşedinte al Asociaţiei Pro Imunizare.

Aflându-ne în pragul sezonului gripal este important să vorbim despre prevenţie.

Cum se răspândeşte gripa?

Virusul gripal se răspândeşte uşor pe cale aeriană la copiii din colectivităţi. Însă, prin natura sa extrem de contagioasă, ajunge cu uşurinţă şi la adulţi: la profesori, părinţi şi la bunici – aceştia reprezentând o categorie extrem de vulnerabilă.

Familiile cu copii la şcoală sunt de două ori mai expuse la infecţia cu virus gripal. Virusul se poate răspândi şi prin strângerea mâinilor sau prin atingerea suprafeţelor contaminate, perioada medie de incubaţie fiind de 2 zile (între 1 şi 4 zile).

Dacă te vaccinezi îi protejezi şi pe cei  din jurul tău!

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă metodă de prevenţie. Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie  - înaintea apariţiei epidemiei de gripă, organismul având nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal  - din octombrie şi până în februarie, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei.

Vaccinarea antigripală, diminuează, scurtează şi reduce severitatea bolii, formele fiind mult mai  uşoare şi de scurtă durată (1-2 zile), iar numarul spitalizărilor şi a deceselor prin gripă şi pneumonii este mult mai scăzut.

„N-am văzut reacţii adverse grave, dar am văzut că gripa ucide, că rujeola ucide, că tetanosul ucide. Trebuie să ne vaccinăm! Dacă scade acoperirea vaccinală şi a altor boli infecţioase prevenibile, riscăm apariţia altor epidemii şi reemergenţa unor boli severe care la noi au dispărut de ani buni“, avertizează dr. Anca Drăgănescu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  - OMS - recomandă vaccinarea antigripală anuală, cu următoarele precizări:

1.Fiecare organism reacţionează specific, atât ca producere de anticorpi, cât şi ca producere de reacţii adverse, însă acestea din urmă sunt de obicei minore;

2.Nu au voie să se vaccineze antigripal persoanele care au reacţii anafilactice la proteina din ou  - alergie la ou, copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reacţii post vaccinale severe;

3.Vaccinarea poate fi amânată în cazul persoanelor care suferă de boală febrilă acută, pentru ei existând doar o contraindicaţie temporară;

4.Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, după un consult prealabil.

„Suntem o ţară care ocupă un loc fruntaş în topul neîncrederii în vaccinare şi care se confruntă de mai bine de un an de zile cu o epidemie de rujeolă severă,  care se apropie cu paşi repezi de aproape 10.000 de cazuri diagnosticate şi, din păcate, contabilitatea a 35 de decese. Vaccinarea este un act medical responsabil pe care care trebuie să ni-l asumăm împreună: medici, părinţi, autorităţi“, a mai spus preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, dr. Anca Drăgănescu.
image

Protecţie crescută – Vaccinul gripal cu patru tulpini  -tetravalent

Începând cu sezonul 2014-2015, conform recomandărilor OMS, vaccinul gripal cu patru tulpini  -tetravalent - devine disponibil în Europa, iar de anul acesta poate fi găsit şi în România. Este un vaccin ce aduce o componentă suplimentară de protecţie, o a doua tulpină de virus B în compoziţia sa. Noul vaccin tetravalent, are un profil bun de siguranţă şi reprezintă o soluţie sporită de protecţie în faţa gripei.

Până în 1978, vaccinurile gripale sezoniere conţineau doar două tulpini virale (una de tip A şi una de tip B), însă, pentru a oferi o mai bună protecţie împotriva ambelor tulpini virale de tip A, simultan circulante  s-a luat decizia de a se introduce în compoziţia vaccinului o a două tulpină virală de tip A. De atunci, vaccinurile gripale au devenit trivalente, oferind protecţie împotirva a trei tulpini de virusuri gripale: A (H1N1), A (H3N2) şi una de tip B.

Începând cu sezonul 2001-2002 virusurile gripale de tip B s-au disociat în două linii antigenice distincte (Victoria şi Yamagata). Cele două tulpini de tip B au circulat împreună, cu variaţii de la un sezon la altul şi de la o regiune la alta, impunând necesitatea unui nivel de protecţie extins, printr-o formulă de vaccin gripal tetravalent. În momentul de faţă, există vaccinuri gripale tetravalente sigure eficiente.

În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compozitia vaccinurilor.

Pentru sezonul gripal 2017-2018, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are următoarea compoziţie: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus; A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus; B/Brisbane/60/2008-like virus; B/Phuket/3073/2013-like virus.

Pe piaţa din România există vaccinuri gripale tetravalente şi trivalente, cu administrare intramusculară şi care conţin virus inactivat - omorât.

Pe 25 octombrie va avea loc cea de-a VI-a ediţie a Forumului Naţional Pro Imunizare, un eveniment care îşi propune să aducă în dezbatere cu ajutorul specialiştilor necesitatea existenţei unui cadru legislativ care să reglementeze întreg procesul de vaccinare din România.

­­­­­­­­­­­­Pentru mai multe informaţii despre gripă şi metodele de prevenţie, accesaţi www.proimunizare.ro  si www.stopgripa.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite