„Fereastra cerebrală“: un nou dispozitiv pentru vindecarea creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitivul permite studierea şi chiar tratarea creierului FOTO Shutterstock
Dispozitivul permite studierea şi chiar tratarea creierului FOTO Shutterstock

Un implant denumit „fereastra cerebrală“ ar putea permite doctorilor să studieze materia cenuşie şi chiar să trateze pacienţi cu probleme neurologice prin raze laser direct în creier.


Cercetătorii care au colaborat la inventarea acestui dispozitiv spun că investigaţiile moderne la nivelul creierului, dar şi tratamentul cu laser împotriva atacului cerebral şi a cancerului necesită accesul în creier. Totuşi, doctorii sunt limitaţi, deoarece o porţiune a craniului trebuie îndepărtată şi înlocuită de fiecare dată când este nevoie de intervenţie sau tratament. Această bucăţică de craniu ar putea fi înlocuită cu un implant transparent, notează BBC.

Oamenii de ştiinţă au folosit un material care se foloseşte în unele implanturi ceramice de şold şi în coroanele dentare, l-au făcut transparent şi susţin că este sigur pentru a putea fi implantat şi chiar folosit ca o „fereastră“ prin care să studieze creierul.

Dispozitiv transparent de implantat in locul unei bucăţele de craniu pentru studiul creierului FOTO BBC

Dispozitivul transparent care poate fi implantat in locul unei părţi a craniului uman FOTO Universitatea Riverside din California - Riverside, SUA

„Aceasta este o idee de film ştiinţifico-fantastic care a devenit realitate, care are un potenţial uriaş pentru pacienţi. Este un prim pas important către aplicaţii medicale reale pentru studierea şi tratarea creierului, mai ales în bolile recurente“, declară profesorul de inginerie mecanică Guillermo Aguilar.


Citeşte şi:

Cum este afectat creierul de problemele cu somnul

Visatul cu ochii deschişi este una dintre consecinţele tulburărilor de somn şi, de fapt, motivul pentru care insomniacii întâmpină adeseori dificultăţi de concentrare şi probleme în a-şi duce sarcinile de la serviciu la bun sfârşit. De vină sunt, de fapt, modificările în creier cauzate de privarea de somn, potrivit unui studiu.

Migrenele pot provoca leziuni pe creier

Oamenii de ştiinţă au descoperit că migrenele pot afecta pe termen lung structura creierului şi chiar creşte riscul de leziuni cerebrale.

VIDEO Cât de mare este puterea minţii: în viitor vom putea controla corpul celui de lângă noi cu gândul

Un cercetător a reuşit să mişte braţul colegului său cu ajutorul undelor cerebrale, în cadrul unui experiment inedit. Acesta ar putea deschide calea către o nouă eră a comunicării şi exploatării puterii minţii umane.

Un creier uman în miniatură a fost creat în laborator

Oamenii de ştiinţă au folosit celule stem pentru a crea în laborator structuri de mărimea unui bob de mazăre care seamănă, ca dezvoltare şi funcţii, cu un creier uman. Acesta este un model la scară mică pentru a studia bolile de creier care, altfel, sunt foarte greu de cercetat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite